Skip to main content

Danmark stadig nordiske mestre

| Administrator | Nyheder 1999

Danmarks herrer er fortsat nordiske mestre i orientering, selv om holdet klarede sig dårligt ved den afsluttende stafet ved de nordiske mesterskaber. Søndagens stafetkonkurrence blev nemlig aneret efter at det blev konstateret, at en post på stafetten

Danmarks herrer er fortsat nordiske mestre i orientering, selv om holdet klarede sig dårligt ved den afsluttende stafet ved de nordiske mesterskaber. Søndagens stafetkonkurrence blev nemlig aneret efter at det blev konstateret, at en post på stafettens første tur havde forkert nummer. Da flere løbere bommede posten, anerede arrangørerne herrernes løb.
Afgørelsen var sportslig korrekt, men dobbelt ærgerlig for nordmændene, idet de norske løbere, der i øvrigt selv havde bommet den pågældende post, senere var i stand til at løbe fra alle andre hold. Faktisk stod Norges to hold til at vinde både guld og sølv, inden det blev kendt, at løbet var aneret.
I 1982 skete en lignende fejl, da der blev afviklet NM på Bornholm. Dengang blev der løbet et erstatningsløb, men da der er VM om to måneder, bliver der ikke noget nyt løb.
Det internationale orienteringsforbunds kontrollant, danske Lars Jeppesen siger, at fejlen er beklagelig, men at en anering er den eneste rigtige afgørelse.
Også den danske landstræner Klavs Madsen finder aneringen rigtig og tilføjer, at nordmændene er moralske mestre, selv om Danmark på papiret er nordiske mestre indtil næste NM om to år. De danske herrer gjorde ellers en dårlig figur i løbet, med beskedne syvende- og ottendepladser til de to danske hold.
Den forkerte post berørte kun herrebanen, og der blev derfor kåret mestre i de andre klasser.
I dameklassen gik mesterskabet for første gang til en ikke-nordisk nation, da de schweiziske damer overraskende tog guldet foran de norske storfavoritter, mens Sverige tog sig af bronzen. Der var intet dansk damehold.
De danske juniorherrer stod for dagens bedste danske præstation, idet de fire danske løbere blev nr. 4, mindre end to minutter fra en bronzemedalje. Juniorpigerne gennemførte kun tre af de fire ture, idet en af løberne var skadet.

D21:
1. Schweiz (Vroni König-Salmi, Simone Luder, Brigitte Wolf, Sabrina Meister) 3.03.14; 2. Norge I (Birgitte Husebye, Hanne Sandstad, Elisabeth Ingvaldsen, Hanne Staff) 3.06.24; 3. Sverige I (Katarina Allberg, Anette Granstedt, Marlena Jansson, Gunilla Svärd) 3.06.46; 4. Finland I 3.09.59; 5. Finland II 3.11.49.
H17-20: 1. Sverige I 3.37.29; 2. Finland I 3.41.43; 3. Norge I 3.45.44; 4. Danmark (Christian Hansen, Jakob Grønnegaard, Mikkel Lund, Henrik Jørgensen) 3.47.52.
D17-20: 1. Norge I 2.47.52; 2. Finland I 2.54.25; 3. Norge II 2.58.52.

Jeg takker af for denne gang. Hvis ellers VM-arrangørerne stiller Internetforbindelse til rådighed, kan I regne med en lignende "service" fra VM!


Roald Kramer, O-posten, 6/6 kl. 15.15