Skip to main content

Junior VM i Rumænien starter i morgen

| Camilla Bevensee | Nyheder

Det danske juniorlandshold har siden torsdag været på plads i byen Baia Mare i det nordvestlige Rumænien, hvor VM for juniorer (17-20 år) starter i morgen mandag. De seks herrer og seks damer på det danske hold, har forberedt sig på det kuperede og krævende skovterræn, og det kringlede og hurtigløbte sprintterræn, der danner rammerne for konkurrencerne ved dette års Junior World Orienteering Championships (JWOC). 

I år er der også ekstra meget at forberede sig på, da den improviserede sprintstafet, der sidste år blev tilføjet som en ekstra JWOC distance, grundet brandene, der spærrede skovene i Portugal, og umuliggjorde gennemførslen af det vanlige program, også er en del af næste uges konkurrencer i Rumænien. 

Mesterskabet starter med den individuelle sprint, og landstrænerne, Astrid Ank Jørgensen og Mikkel Kaae-Nielsen, forventer en teknisk svær start på mesterskabet og de to sprintdistancer, og fortsat krævende orientering, når konkurrencerne rykker ud i skoven. 

"Vi forventer tekniske svære sprinter, både den individuelle og stafetten, hvor små passager og et spraglet bybillede, kræver fuld fokus fra løberne. Men de har forberedt sig rigtigt godt, ved at tegne deres eget kort over det spærrede område og de kan sagtens løse det, hvis de kan bevare roen og tager sig tid til at læse kortet, og får de optimeret på mikrovejvalgene, kan det blive til nogle gode præstationer," lyder det fra Astrid Ank Jørgensen, og Mikkel Kaae-Nielsen stemmer i i forhold til det videre program for ugen: 

"Det bliver også teknisk svært i skoven, men igen kan de løse det med gode rutiner. Ud fra kortet, ser det ikke så krævende ud, som det er derude, for selv de store åbne områder, er ikke så gode at løbe i. Det bliver et spørgsmål om at løberne får taget gode retninger og ikke for alvor mister kortkontakten, for så kan man pludselig bruge meget lang tid på at læse sig ind igen. Og ja, det er kuperet, med mere end 500 højdemeter til herrerne på langdistancen, men fordelt på 10 km, er det ikke så slemt, som vi tidligere har prøvet. Løberne skal dog nok blive udfordret fysisk uanset," lyder det fra Mikkel Kaae-Nielsen. 

Årets højdepunkt for juniorer

Der er flere debutanter med på holdet, der ifølge landstrænerteamet, først og fremmest er med for at lære. Flere af de unge har været med til Ungdoms EM tidligere år, og har derfor en lille erfaring med international orientering og det øgede pres, der ligger i at skulle præstere med dannebrog på brystet. 

Danmark stiller dog også med flere rutinerede juniorløbere i Rumænien, hvor Eva Örnhagen Jørgensen, OK Snab, er en af dem, der har været med til flest JWOC's og i år løber sit sidste Junior VM.

"Det er altid sjovt at løbe JWOC. Det er gode konkurrencer, hvor man får masser af god sparring mod dygtige udenlandske løbere, i nye og anderledes terræner. Det sociale er også en stor del af oplevelsen, og man lærer altid en masse nye løbere fra andre nationer at kende," lyder det fra Eva, der også vægter holdånden på det danske hold højt.

"Det er super fedt at være afsted som en del af et hold, hvor vi har en god balance mellem at hygge os og være seriøse sammen. Vi respekterer hinandens rutiner og forberedelser, og der er plads til at alle kan gøre det, der er bedst for deres præstation. Der opstår en særlig holdånd, når man er afsted sammen i de rødhvide farver," lyder det fra Snab-løberen, der håber på at hun ved at holde nerverne i ro, kan få mest muligt ud af hendes sidste mesterskabsløb som junior. 

"Jeg håber på at jeg kan holde nerverne i ro og løbe op til mit potentiale. Jeg skal løse terrænerne godt, en konkurrence ad gangen og mentalt håndtere opgaven, så kan det blive rigtigt godt. Det er junior VM, det vigtigste mesterskab for os juniorer, og der er en masse pres på. Derudover bliver det også krævende orientering, især på mellemdistancen, hvor jeg tror man skal holde tungen lige i munden og give sig tid til at få læst kortet, selvom man kan løbe stærkt mange steder. Der kommer også nogle vejvalgsbeslutninger på langdistancen, hvor det bliver udfordrende at få valgt det rigtige og gennemføre det godt, men jeg glæder mig rigtigt meget til at komme i gang og gøre mit bedste," lyder det fra Eva Örnhagen Jørgensen, der har vundet guld på samtlige danske mesterskaber, der indtil videre er afholdt i 2023, i D20-klassen. 

Oscar David Broman Jensen, er også en af dem på det danske hold, der er udtaget til JWOC for tredje år i træk, og han løber også sit sidste mesterskab som junior i Baia Mare i næste uge. 

"Det er årets højdepunkt for mig og det jeg har set frem til siden sidste år. Der er selvfølgelig en del pres på, i forhold til at præstere, men det er mest fra min egen side. Det er mit sidste år som junior og jeg føler mig bedre stillet end de andre år; jeg er godt forberedt teknisk og mentalt, og jeg er i rigtig god form," lyder det fra Oscar om hvilken oplevelse Junior VM er for ham.

"Der er god stemning og det er fedt at der altid er en masse nye mennesker og løbere fra andre mennesker, man kan møde. Man kommer også til nogle nye lande og prøver at løbe orienteringsløb i anderledes terræner end hvad man måske ellers ville komme til. Rumænien var da nok ikke lige på min liste over lande, jeg ville rejse til på o-tur ellers. Jeg har løbet i terræner, der ligner dem vi skal løbe i i år, men der er stadig en del udfordringer, der skal håndteres. For mig bliver det vigtigt at holde fokus og ikke undervurdere opgaven, hvis jeg sløser og falder tilbage på dårlige rutiner, og tror at det bliver nemt, tror jeg ikke at jeg kommer til at lykkes," fortsætter Oscar David Broman Jensen, der håber på at kunne løbe med om podiepladser i Rumænien.

"I januar satte jeg mig et mål, om at løbe mig i top-6 på alle distancer til Junior VM i år, og det er stadig det jeg går efter i næste uge," lyder det afslutningsvis fra Allerød løberen, der også har taget guld til de to danske mesterskaber han har deltaget i i 2023 så langt. 

Følg de danske løbere til JWOC 2023 i Rumænien 

Det er muligt at følge Junior VM-løbene i Baia Mare og omegn live, via IOF livecenter, hvor du kan finde startlister, streaming, liveresultater, og GPS-tracking. Arrangørerne har også samlet alle relevante links og informationer om løbene på deres live side her.

Se med her: Junior World Orienteering Championships 2023 - IOF live

Program Junior VM 2023

Mandag 3. juli - sprint
16.30 første start sprint, Baia Mare arena
20.00 præmieoverrækkelse sprint, Baia Mare arena

Tirsdag 4. juli - mix sprintstafet
16.30 første start mix sprintstafet, Baia Mare arena
18.00 præmieoverrækkelse mix sprintstafet, Baia Mare arena

Onsdag 5. juli - mellemdistance
9.00 første start mellemdistance, Cavnic arena
15.45 præmieoverrækkelse mellemdistance, Cavnic arena

Fredag 7. juli - langdistance
9.00 første start langdistance, Cavnic arena
16.30 præmieoverrækkelse langdistance, Cavnic arena

Lørdag 8. juli - stafet
9.30 første start stafet herrer, Cavnic arena
11.30 første start stafet damer, Cavnic arena

Det danske hold til JWOC

Damer
Amalie Ertmann, Allerød OK
Eva Örnhagen Jørgensen, OK Snab
Ida Riis Madsen, OK Pan Århus
Laura Bobach, OK Pan Århus
Sigrid Høyer Staugaard, FIF Hillerød
Smilla Mogensen, Farum OK

Herrer
Casper Blakskjær, OK Pan Århus
Erik Grønborg, Allerød OK
Hans Grønborg, Allerød OK
Mads Christian Maarup, Allerød OK
Niels Dalgaard, Kolding OK
Oscar David Broman Jensen, Allerød OK