Skip to main content

VM starter i morgen, og det danske hold er klar

| Camilla Bevensee | Nyheder

Det er smilende løbere i afslappet tøj, på jagt efter lidt koldskål eller en anden god snack i varmen, der møder én i den danske VM-lejr på Landal i Middelfart. I lederhytten er der bunker af tørvarer på alle overflader, og køleskabet er stoppet til bristepunktet. Madansvarlig Iben Valery har styr på præferencer og mængder.  

Der skal energi til, for i morgen går det løs på et af årets helt store højdepunkter for det danske landshold, WOC 2022. Det er endda på hjemmebane i Danmark, nærmere bestemt Trekantområdet. Kolding, Fredericia og Vejle lægger gader til årets sprintorienteringsfest, hvor der skal findes verdensmestre på tre distancer; sprintstafet, knock-out sprint og sprint. 

Det danske VM-hold, der består af 9 løbere, to trænere, en sportschef, en fysioterapeut, en sportspsykolog, en madansvarlig og en alt-mulig-hjælper, har været i Middelfart siden mandag, for at træne de sidste hårde træninger sammen, og blive helt klar til at konkurrere til WOC 2022. Og nu er det her endelig, det mesterskab de danske løbere har trænet mod så længe. Kun ganske få - 6 damer og 3 herrer - klarede udtagelsen til holdet, men de står skarpt, og er klar til at trække i den rød/hvide trøje i morgen. 

"Alt i alt, er vi godt tilfredse med de sidste forberedelser, og jeg tror ikke der er så meget vi kunne have gjort anderledes," fortæller landstræner Tue Lassen, om optakten til VM. 

"Løberne er klar nu! Vi har løbet den sidste hårde træning for dem der skal i aktion først på ugen, og de andre mangler kun de sidste. Så nu er arbejdet gjort og nu venter vi bare på at komme i gang, og løberne venter på at vise hvad de kan," supplerer landstræner Jeppe Ruud.

Holdet har været afsted på 10 dages træningslejr i starten af juni, og der er blevet trænet godt både der, i ugen de havde hver for sig, og nu igen som samlet hold i Middelfart.

"Det er gået rigtig fint for de fleste, men Søren har haft lidt udfordringer med lidt sygdom i ugen op til her, efter at vi kom hjem fra sidste træningslejr. Han er blevet frisk igen, men er førs stødt til lejren i dag. Han har meldt klar, men det er første hårde træning for ham siden træningslejren, når han skal i aktion i morgen, så det kan gå lidt begge veje. Vi har en tro på, at han kommer til at præstere godt og stabilt, men det kan godt være, at han lige mangler de sidste procenter," fortæller Tue Lassen om hvordan det er gået med de sidste forberedelser for løberne. 

Trænerne mener at de er så klar som de kan blive, her inden dagen de har forberedt sig på så længe, og håber at de kan være med i toppen af verdenseliten, både på morgendagens sprintstafet og på de individuelle distancer. 

"Den officielle målsætning sat sammen med Team Danmark, hedder to medaljer. Den blev sat i efteråret sidste år, hvor Maja stadig var i spil til at løbe VM. Vi står med et forholdsvist uprøvet hold. Nogle af dem har været med før, men flere af dem, der løb VM på sprint sidste år, har ikke kvalificeret sig i år, så der er mange der er nye. Det bliver spændende at se hvad de kan," fortæller landstræner Tue Lassen, men det bliver alt andet end nemt, mener han. 

"Det bliver hårdt at tage medaljer, både på sprintstafet og på de individuelle løb. Der er ikke nogle af løberne der har individuelle målsætninger om medaljer, og det er heller ikke det niveau vi har set indtil nu. Men vi håber at vi kan være med og kæmpe deroppe, og ligge i top-8, som er verdensklasseresultater. Når man er deroppe, er det ofte marginaler, også op til medaljerne. På en god dag, hvor alt flasker sig, håber vi også at vi kan tage medaljer, men det må tiden vise. Vi kan sagtens stå bagefter og være tilfreds med top-8 placeringer og have præsteret godt," forklarer landstræneren. 

Og det er ikke bare et hvilket som helst VM, hvor de mange VM-debutanter skal prøves for første gang, men et VM på hjemmebane, hvor der alt andet lige, er et lidt større pres på de danske løbere. 

"Det fylder meget i hovedet på løberne. Selvom det er fedt, at der er mange de kender, der hepper, og det også giver meget, så er det også et ekstra stressmoment for dem. De kan godt mærke at der er meget på spil. Der er mange der har kæmpet om at få lov til at løbe VM for Danmark, og nu står de og har været bedst, og er blevet udvalgt til det. Det er meget pres der ligger på deres skuldre, og der er mange af dem, der ikke har prøvet det før. Specielt ikke på det her niveau og på hjemmebane," fortæller Tue Lassen, der peger på at håndteringen af det pres, bliver nøglen til at lykkes for det danske hold i den kommende uge.

"Det der bliver udfordrende, bliver at håndtere de der følelser og tanker om at skulle ud og præstere når presset er allerstørst. Det er det vi skal ud og hjælpe dem med, og det de også skal hjælpe hinanden med, både på sprintstafet, men også individuelt, så de kan håndtere det mentale spil. De er rigtig godt forberedt teknisk og fysisk, så det bliver det mentale, der bliver det der gør, om de kommer til at præstere eller ej," afslutter landstræneren. 

VM programmet byder på sprintstafet i Kolding i morgen søndag, med start kl. 17.30, knock-out sprint kvalifikation fra kl. 9.30 og finaler fra kl. 16.00 i Fredericia på tirsdag og sprint kvalifikation fra kl. 9.30 og finaler fra kl. 17.50 i Vejle på torsdag. Se hvordan du kan følge med nedenfor her. 

Følg med på stævnepladsen

Søndag 26. juni - Sprintstafet
Arena: Koldinghus

16.30 Åbningsceremoni Koldinghus
17.30-18.30 Sprintstafet Koldinghus

ARENA KOLDINGHUS ADRESSE: Koldinghus, 6000 Kolding, Denmark 
ARENA KOLDINGHUS TRANSPORT: Tag toget til Kolding station og undgå mas med at finde parkering. Gåafstand mellem stationen og arenaen: 400m

Tirsdag 28. juni - Knock-Out sprint kvalifikation og finaler
Arena: Østerstrand

9.30-11.00 Knock-Out sprint kvalifikation, Arena Østerstrand

Arena: Ryes Plads

16.00-16.40 Knock-Out sprint kvartfinaler herrer, Arena Ryes Plads

16.36-17.15 Knock-Out sprint kvartfinaler damer, Arena Ryes Plads

17.45-18.20 Knock-Out sprint semifinaler herrer, Arena Ryes Plads

18.21-18.55 Knock-Out sprint semifinaler damer, Arena Ryes Plads

19.02 Knock-Out sprint finale herrer, Arena Ryes Plads

19.22 Knock-Out sprint finale damer, Arena Ryes Plads

ARENA ØSTERSTRAND ADRESSE: Øster Voldgade 9, 7000 Fredericia, Denmark 
ARENA ØSTERSTRAND TRANSPORT: Tag toget til Fredericia station og undgå mas med at finde parkering. Gåafstand mellem stationen og arenaen: 2000m

ARENA RYES PLADS ADRESSE: Sjællandsgade 31-33, 7000 Fredericia, Denmark
ARENA RYES PLADS TRANSPORT: Tag toget til Fredericia station og undgå mas med at finde parkering. Gåafstand mellem stationen og arenaen: 1300m

Torsdag 30. juni - Sprint kvalifikation og finale
Arena: Vestre Stadion 

9.30-11.00 Sprint kvalifikation, Arena Vestre Stadion 

Arena: Byparken

17.51-18.50 Sprint finale herrer, Arena Byparken

18.51-19.50 Sprint finale damer, Arena Byparken

ARENA VESTRE STADION ADRESSE: Vestre Stadion, Vestbanevej 1A, 7100 Vejle, Denmark
ARENA VESTRE STADION TRANSPORT: Tag toget til Vejle station og undgå mas med at finde parkering. Gåafstand mellem stationen og arenaen: 1700m

ARENA BYPARKEN ADRESSE: Byparken, 7100 Vejle, Denmark
ARENA BYPARKEN TRANSPORT: Tag toget til Vejle station og undgå mas med at finde parkering. Gåafstand mellem stationen og arenaen: 800m

En fuldstændig detaljeret plan for konkurrencerne kan ses i Bulletin 4 her (side 6): https://www.woc2022.dk/wp-content/uploads/2022/06/WOC-2022-Bulletin-4.pdf 

Information om parkering under WOC 2022 kommer på arrangørernes hjemmeside: https://www.woc2022.dk/

TV2-sending og IOF Live + WebTV

Der produceres live tv-sendng fra sprintstafetten og finalerne på de individuelle distancer. TV2 sender live på kanalen TV2 Sport X, der kan tilgås via TV2 Play, og der kan købes adgang til IOF's Live TV via deres side: https://orienteering.sport/event/world-orienteering-championships-2/welcome/. IOF har desuden live dækning af konkurrencerne i form af live results og GPS-tracking, som også findes på deres IOF Live siden.

TV2 sendetider: 

Søndag 26. juni - 17.15-18.45
Tirsdag 28. juni - 17.25-19.40
Torsdag 30. juni - 17.35-20.00

IOF Web TV sendetider: 

Søndag 26. juni - 17.15-18.45
Tirsdag 28. juni - 17.30-19.40
Torsdag 30. juni - 17.40-20.00

Live opdateringer på Sociale Medier

På Twitter opdaterer IOF via kanalen @orienteeringWOC, under alle konkurrencerne, og det er her man skal følge med, hvis man vil opdateres om hvem der fører, løber godt og resultater til sidst. 

Hvis man vil have den danske vinkel, skal man sørge for at følge @danskorientering på Instagram, hvor der opdateres live i 'stories' og de endelige resultater bliver lagt ud som et opslag. Det samme gælder på Facebook, hvor man skal synes godt om og følge siden Dansk Orienterings-Forbund

Følg også med hos WOC 2022 arrangørerne på Instagram@woc2022 og @wocorienteering, og på Facebook: siden World Orienteering Championships 2022 Denmark (dansk) og siden World Orienteering Championships (engelsk). 

DOF Web TV 

På forbundets YouTube kanal, DOFwebtv, kommer der hver dag interviews med løberne efter målgang op, og her finder du også portrætter af alle de danske VM-løbere, og andet video-indhold, der har med WOC 2022 at gøre. Abonnér evt. på denne playliste: WOC 2022, hvis du vil være sikker på at finde alt WOC 2022-relateret indhold.

Nyheder og nyhedsbrev

Der kommer som altid en nyhed ud her på hjemmesiden efter løbene, hvor de danske præstationer og resultater gennemgås, og der linkes til alle resultater. Samme nyhed kan man få direkte i sin mail-indbakke, i form af et kort nyhedsbrev, hvis man har tilmeldt sig kategorien 'Landshold' under 'nyhedsformidling' i O-service. Du kan læse mere om hvordan du tilmelder dig nyhedsbreve her: https://do-f.dk/dansk-orienterings-forbund/nyhed/8521-fa-nyheder-og-vigtig-info-fra-forbundet-i-indbakken