Maja Alm indstiller karrieren
I løbet af de seneste ti år er hun blevet den suverænt mest vindende danske orienteringsløber nogensinde.
Alle, der har fulgt landsholdet, har set hende lave de karakteristiske knæhop inden starten, set det næsten uhyggeligt fokuserede blik og benene, der ”trommer” ubesværet hen over asfalt eller skovbund på vej mod endnu en toppræstation.
Men nu er det slut. Hendes blonde hestehale har for sidste gang dasket rytmisk mod ryggen af en dansk landsholdstrøje.
Maja Alm venter barn til foråret og har samtidig valgt at lægge landsholdstøjet på hylden efter en lang og uhørt flot karriere med hele syv verdensmesterskaber og i alt 23 internationale medaljer.
- Det har været en svær beslutning at træffe. Men jeg har været med så længe, at der skal stadig mere til at motivere mig. Og når jeg kan mærke, at jeg ikke længere vil satse 100 procent, så skal det ikke heller ikke være. Jeg er lykkelig for at det er lykkedes at blive gravid, og det har været mit største ønske, siger Maja Alm.
Tre gange guld i Skotland
Hun trak første gang landsholdstrøjen over hovedet i 2007, da hun var med på kvindernes stafethold ved VM i Ukraine. Den første medalje kom tre år senere, da hun løb en bronzemedalje hjem på sprinten ved EM i Bulgarien.
Og efter en stribe VM- og EM-medaljer i sprint, sprintstafet, stafet og mellemdistance i de følgende år, tog hun i 2015 det sidste skridt op på medaljeskamlen og blev verdensmester i både sprint, sprintstafet og stafet ved VM i Skotland.
I årene der fulgte fortsatte hun den suveræne stil på sprintdistancen og blev verdensmester yderligere tre gange i træk. Det blev til endnu et guld og flere medaljer med sprintstafetholdet og i 2017 og 2018 fik hun også VM-sølv med hjem fra langdistancen i skoven.
- Jeg har opnået meget mere end jeg turde drømme om. Da jeg var en lille pige, drømte jeg om at blive en af verdens bedste og måske vinde en VM-medalje. Nu har jeg vundet 23 internationale medaljer og syv verdensmesterskaber, og jeg er stolt, når jeg ser tilbage, siger Maja Alm, der satte et flot punktum ved sommerens VM i Tjekkiet med en bronzemedalje på sprinten efter svære forberedelser.
Vinde hver dag
Men hvordan kan det være, at den nu 33-årige sønderjyde blev så skarp til at finde vej med kort og kompas, at hun i en årrække vandt medaljer i nærmest alt hvad hun stillede op i? Hun peger selv på flere årsager.
- Hele det fællesskab vi fik opbygget på landsholdet da jeg begyndte, har været udslagsgivende. Vi arbejdede meget med vores værdier og fik skabt en meget positiv måde at tilgå elitesport på. Det var et godt miljø at være i, og vi blev gode til at gå direkte til hinanden. Og det positive skulle vinde hver dag, når vi var afsted. Det har været en stor inspiration, som jeg også har taget videre i mit arbejdsliv, siger Maja Alm, der sideløbende med elitekarrieren har taget en tandlægeuddannelse på Aarhus Universitet og i dag også arbejder som tandlæge.
Maja Alm blev seniorløber i 2009 og er på den måde en af de ældste løbere i den gruppe af løbere, der har vundet 30 medaljer med landsholdet siden 2010.
I årene efter hendes debut som landsholdsløber fulgte to andre medaljeslugere, der var med til at skabe en unik atmosfære, fortæller hun.
- Ida Bobach og Emma Klingenberg kom op på seniorlandsholdet, og gjorde også begge alt hvad de kunne. Vi har kunnet presse hinanden på elitecenter-træningerne, træningssamlinger og i konkurrencer. Så det gjaldt ikke bare om at vinde eller ej, men også om at gøre det bedre end holdkammeraterne - på en positiv måde. Det betød, at vi hele tiden tog små skridt mod verdenstoppen alle sammen.
Det samarbejde kulminerede på mange måder om eftermiddagen den 5. august 2015, hvor de tre tilsammen knuste al modstand og vandt stafetten ved VM i Skotland med mere end tre minutter.
- Selvfølgelig husker jeg også mine individuelle medaljer, men den dag vi vandt stafetten i Skotland, var en kæmpestor dag. For det er jo heller ikke nemt at være tre konkurrenter, der kæmper med hinanden. Men på trods af det, så formåede vi at holde en positiv energi imellem os, og derfor tror jeg vi alle tre lykkedes og lykkedes sammen til sidst, siger Maja Alm.
Den bedste version af mig selv
En stor del af fortællingen om Majas elitekarriere hænger også sammen med Lars Lindstrøm, der fra 2005 og frem fungerede som juniorlandstræner, senere landstræner og frem til 2019 sportschef i forbundet.
- Jeg tror aldrig, at jeg havde dyrket elitesport, hvis ikke Lars havde prikket til mig, da jeg var 18 og fik mig til at træffe et valg. Han har motiveret mig, stillet høje krav og hjulpet mig med at finde nye mål, jeg skulle gå efter. Så han har betydet rigtig meget for de resultater, jeg har opnået, fortæller Maja Alm.
Og netop det med løbende at sætte nye mål op og arbejde stenhårdt for at nå dem har været den største motivationsfaktor – større end drømmen om at få en guldmedalje om halsen.
- Det, der blev målet for mig, var at se: Hvad er den bedste version af mig selv, og hvad kan jeg opnå, hvis jeg bygger på. Og jeg er blevet motiveret af hele tiden at forsøge at gøre det bedre. Når jeg stod på startstregen, ville jeg selvfølgelig gerne vinde, men motivationen lå i hele tiden at blive bedre, siger Maja Alm.
Olympisk mål
Efter det fjerde VM-guld i træk i sprint røg om halsen i Riga i august 2018 satte Maja derfor et nyt mål – og for første gang gjaldt det ikke om at sætte konkurrenterne på plads med kort og kompas.
Hovedmålet lød på en OL-billet – den skulle sikres gennem en helhjertet atletiksatsning over små to år og munde ud i deltagelsen på 5.000 meter ved legene i Tokyo i 2020.
Derfor skulle Maja Alm vænne sig til at løbe med pigsko på atletikbanen og placere sig perfekt i et 5.000 meter-felt – i jagten på de nødvendige ranglistepoint, der skulle til for at løbe sig ind i den eksklusive OL-klub.
Men bedst som OL-kursen var stukket ud med konkurrencer og højdetræningslejr i foråret 2020, væltede coronapandemien det hele og udskød OL i Tokyo.
- Selvfølgelig ville jeg gerne have haft OL i atletik med, men med de forudsætninger der kom med coronaen, havde jeg ikke mere i mig efter at have brugt to år på projektet, fortæller Maja Alm.
Større end sport
Kalenderen var på mange måder fyldt godt op i sommeren 2020 med OL-kvalifikation, VM i orienteringsløb i Danmark og til sidst deltagelse i legene i Japan.
Verdensmesterskabet på hjemmebane i Trekantområdet blev også udskudt og er – som det vil være de fleste bekendt – flyttet til slutningen af juni måned 2022.
Så hvorfor ikke tage et sidste år med orientering på eliteniveau for at få dén oplevelse med?
- Hvis det havde ligget i 2020 og kunne passe med min OL-satsning havde jeg været lykkelig. Jeg ville gerne have prøvet at løbe et VM på hjemmebane med den opbakning, der er herhjemme. Men nogle gange er der noget, der er større end sport og jeg glæder mig over at være gravid, fortæller Maja Alm.
Alt-eller-intet-person
Nu hvor landsholdsdragten er pakket væk og hverdagen står på arbejde, hus og familietid, er træningen skruet ned til et minimum.
- Lige nu træner jeg ikke særlig meget. Jeg er en alt-eller-intet-person, og lige nu har jeg ikke noget mål med det, så jeg skal faktisk kæmpe mig afsted på en tur en gang om ugen. Jeg kan næsten ikke forstå, at jeg har kunnet træne flere gange om dagen, griner hun.
Der er dog stadig en kærlighed til orienteringsløb, fortæller hun. Og derfor regner Maja Alm også med at skulle lufte HTF-trøjen igen ved danske orienteringskonkurrencer igen på et tidspunkt.
Men først skal det lige synke ind, at hun ikke vil være favorit for altid – og faktisk risikerer at blive slået på dansk jord.
- I mit hoved er jeg stadig lige så god, som jeg altid har været. Men jeg ved også godt, at det er jeg ikke. Så det ville være svært for mig at stille op til f.eks. et DM uden at blive skuffet. Jeg skal lige acceptere, at det ikke er guldet, jeg går efter. Men jeg tror nu nok, at man skal få mig at se på stævnepladser på et tidspunkt, siger hun.
Dedikation og vinderkultur
Maja Alms karriere er en del af et gyldent tiår for dansk orientering, hvor det i alt er blevet til 30 VM- og EM-medaljer. Dansk Orienterings-Forbund har siden 2013 været placeret i den højeste støttekategori hos Team Danmark – som verdensklasseforbund, og landsholdet har kunnet løfte sine træningsfaciliteter til et nyt niveau på forbundets elitecenter i Aarhus.
Her er forberedelserne frem mod VM i Danmark til juni i fuld gang, og selv om Maja Alm ikke længere er en del af landsholdet, har hun sat sig dybe spor i elitearbejdet.
- Vi er rigtig glade på Majas vegne og ønsker det bedste for hende og familien. Maja har haft en enestående karriere og har vist, hvor langt man kan komme med dedikation og hårdt arbejde. Jeg tvivler på at hendes meritliste kommer til at blive overgået af andre danskere nogensinde. Maja har hævet barren for hvad der er muligt for danske orienteringsløbere, og hun har gået forrest i at få skabt den udbredte vinderkultur på det danske landshold, som vi prøver at bygge videre på nu, siger landstræner Tue Lassen og fortsætter.
- Samtidig har hun altid været en holdspiller med en åben og inkluderende tilgang, og hun har på mange måder været landsholdets samlingspunkt i mange år. Det har været fantastisk at få lov til at følge og tage del i hendes karriere, først som holdkammerat i mange år og siden som landstræner et par år. Majas karrierestop fuldender også for alvor det generationsskifte, der har været i gang de seneste 5 år, men vi glæder os over, at vi har rigtig mange dygtige og dedikerede unge løbere der drømmer om at gå i Majas fodspor, slutter landstræneren.
Flere titler og hæder
Udover de mange vundne medaljer i landsholdstrøjen ved VM, EM og World Games har Maja også en stribe titler i klubregi at bryste sig af. Hun var en del af OK Pan Aarhus’ stafethold, der fra 2013 – 2016 lykkedes med at vinde damestafetten ved Tiomila og Venla Kavlen to gange hver, og dertil kommer naturligvis et voldsomt stort antal danske mesterskaber i OK HTF-trøjen.
Seks gange har DOF’s medlemmer kåret hende til ”Årets Løber” og hun var én af de 125 største danske sportsnavne, da Danmarks Idrætsforbund i efteråret kårede Danmarks Største Sportsnavn. Hun har været nomineret til prisen Årets Sportsnavn tre gange, Kulturministerens Idrætspris to gange og BT’s Guld i 2016.
Maja Alm bliver hædret for sin flotte karriere ved en reception i OK Pan Aarhus' klubhus Silistria lørdag d. 15. januar kl. 13. - 15.
Fotos: Jeppe Ruud, Kell Sønnichsen, Helge Lang Pedersen, Erling Thisted