Skip to main content

EM: Dansk semifinaleplads i knock-out sprint

| Nyheder 2021

Foto: Jakob Edsen i dagens kvartfinale. Swiss Image/Remy Steinegger

Mesterskabsdebutanten Søren Thrane Ødum imponerede i lørdagens knock-out sprint ved europamesterskaberne i orienteringsløb i Schweiz, hvor han løb sig i semifinalen.

I alt havde Danmark fire løbere med på ”finaledagen” i den forholdsvis nye disciplin, der for første gang var med på programmet i et internationalt mesterskab.

Her starter seks løbere samtidigt på en bane, der er ens eller næsten ens. Fra de seks kvartfinaler går tre løbere videre til tre semifinaler. Og herfra kvalificerer to løbere sig videre til den endelige finale. Alt afvikles på en eftermiddag og i et meget tv-venligt format med løbstider på 7-9 minutter.

Finaleløbene blev afviklet i midt i den gamle bydel i Neuchâtel, Place des Halles, der bød på svært gennemskuelige vejvalg i de smalle, kuperede gader – og en masse trappeløb, der satte sig i benene efterhånden som dagens program skred frem.

Første dansker i aktion var Jakob Edsen, der måtte nøjes med den ærgerlige fjerdeplads, der lige akkurat ikke giver adgang til semifinalen. Jakob Edsen lå ellers længe til en billet videre i konkurrencen, men blev på de sidste poster overhalet af den senere europamester, Matthias Kyburz fra Schweiz.

Herefter var det 20-årige Søren Thrane Ødums tur, og han gik uimponeret til værks ved at vinde sin kvartfinale i tæt opgør med tre øvrige løbere.

I kvindernes kvartfinaler blev det også til to danske fjerdepladser.

Cecilie Klysner var 14 sekunder fra en billet videre til semifinalen, mens dagens anden danske mesterskabsdebutant Josefine Lind havde 22 sekunder op til tredjepladsen i sin kvartfinale.

Foto: Josefine Lind i dagens kvartfinale. Swiss Image/Remy Steinegger

- De er begge godt tilfredse med deres løb. Og vi må bare erkende, at det fysiske niveau stadig er lidt efter de bedste løbere. Det skal vi arbejde med frem mod sommerens VM i Tjekkiet, siger sportschef Anders Hav Bachhausen.

Dermed var det op til Søren Thrane Ødum at vise de danske farver frem i semifinalerne, der blev løbet efter den såkaldte Runners Choice-model. Her bliver løberne præsenteret for tre forskellige kortudsnit umiddelbart inden starten og skal hurtigt vælge hvilket baneforløb, de tror er hurtigst og bliver så sendt afsted.

Søren Thrane Ødum lagde hårdt ud med at tage føringen, som han holdt et stykke ind i semifinalen. På den sidste halvdel var de to schweizere Matthias Kyburz og Joey Hadorn, der begge blev europamestre i  torsdagens sprintstafet, dog stærkere fysisk og løb med finalepladserne.

- Søren laver en stor præstation i dag og viser højt niveau hele vejen. Han lagde offensivt ud i semifinalen og giver alt hvad han har, men til sidst var der ikke mere at skyde med. Det er virkelig flot i hans første individuelle løb ved et seniormesterskab nogensinde, siger Anders Hav Bachhausen.

Finalerne blev intense, underholdende og løbet på ens baner uden Runners Choice eller loops. Her løb rutinerede Matthias Kyburz, Schweiz med sejren hos mændene, mens Sveriges Tove Alexandersson var hurtigst i kvindernes klasse.

Knock-out sprint-disciplinen er i øvrigt også på programmet ved næste sommers VM i Danmark.

Dette EM afrundes søndag med den individuelle sprintdistance. Her stiller Danmark med 12 løbere i alt. De første løbere sendes afsted kl. 11.30.

Resultater:
Knock-out sprint, EM, Neuchâtel, Place-des-Halles
Kvinder:
1. Tove Alexandersson, Sverige 6.49 min.
2. Simona Aebersold, Schweiz + 0.08 min.
3. Andrine Benjaminsen, Norge + 0.18 min.

Mænd:
1. Matthias Kyburz, Schweiz 6.30 min.
2. Joey Hadorn, Schweiz + 0.01 min.
3. Kasper Fosser, Norge +0.03 min.

Hjemmeside for EM: https://eoc2021.ch/
Liveside:
https://orienteering.sport/event/2021-world-cup-round-1-and-european-championships/welcome/

Program for EM:
Torsdag d. 13. maj: Sprintstafet kl. 16.40
Fredag d. 14. maj: Knock-Out Sprint – kvalifikation kl. 15
Lørdag d. 15. maj: Knock-Out Sprint – Kvart-, semi- og finale fra kl. 13.20
Søndag d. 16. maj: Sprint, finale kl. 11.30