Skip to main content

Sultent landshold tager hul på EM torsdag

| Nyheder 2021

Når startskuddet til sprintstafetten ved europamesterskaberne i Schweiz lyder torsdag eftermiddag, er det mere end 640 dage siden det danske orienteringslandshold sidst deltog ved et internationalt mesterskab.

2020-sæsonen blev – som i mange andre sportsgrene – ryddet for internationale konkurrencer på grund af coronapandemien. Derfor har de danske landsholdsløbere været udfordret på træningsmulighederne, men det er alligevel lykkedes at bevare en god energi omkring løberne og elitecenteret i Aarhus.

Derfor er forventningerne til endelig at kunne vise den danske landsholdstrøje frem i en betydningsfuld konkurrence også stor.

- Først og fremmest glæder vi os til at komme afsted. Det er første mesterskab i mere end halvandet år, hvor vi skal ud at løbe om medaljer, hvor der er noget på spil og hvor der er et stærkt internationalt felt, fortæller sportschef Anders Hav Bachhausen.

Største forventning i sprintstafet
Danmark sender 15 løbere afsted til mesterskaberne, der løbes i og omkring byen Neuchâtel i det vestlige Schweiz. Der løbes udelukkende sprintdistancer ved mesterskaberne, der foregår over fire dage og tæller finaler i sprintstafet, knock-out sprint og individuel sprint.

Det danske landshold har en flot medaljestatistik i den indledende disciplin sprintstafet. Og det er også her, at de største resultatmæssige forventninger ligger.

- Vi har en målsætning om en medalje på sprintstafetten. Det tror vi er inden for rækkevidde. Individuelt håber vi på nogle podieplaceringer, men vi må også sige at efter halvandet år uden internationale konkurrencer, aner vi ikke hvor feltet er. Og det er sprintdistancer, så det er marginaler det drejer sig om, siger sportschefen.

- Vi er også i god form
For løberne bliver det også en speciel oplevelse at skulle konkurrere mod resten af verdenseliten efter så lang en pause fra internationale konkurrencer. Spændingen om hvilket niveau der skal løbes på, er stor:

- Jeg tror at det bliver mega intenst, og der bliver kamp til stregen. Men der er ikke nogen grund til at gå ind med en anden indstilling end at vi også er i rigtig god form, og vi skal også ned og give den gas, fortæller Cecilie Klysner, der med seks internationale mesterskaber på sit løber-cv er blandt de mest rutinerede på landsholdet.

Hun var blandt andet med til at vinde VM-guld i sprintstafet i 2016 og stiller i år op i alle tre EM-discipliner. Det samme gør Søren Thrane Ødum, der med sine 20 år debuterer på seniorlandsholdet efter nogle flotte præstationer i forårets testløb.

-  Jeg glæder mig til at se, hvor jeg står henne og det bliver rigtig sjovt at prøve kræfter med de store drenge. Jeg har stadig Junior-VM i september som hovedmål, så jeg tager det her som en bonus og ser om det kan blive til nogle toppræstationer. Det håber jeg på, siger Søren Thrane Ødum med et stort smil om læberne.

Europamesterskaberne afvikles naturligvis med stærk hensyntagen til coronasituationen. Deltagere og officials skal opholde sig i ”corona-bobler”, testes inden mesterskaberne begynder og holdledermøder afvikles online.

Danmarks syvdobbelte verdensmester Maja Alm deltager ikke ved EM. Hun pådrog sig en mindre hjernerystelse i april og har i samråd med landsholdsledelsen valgt at blive hjemme for at komme sig helt.

TV:
EM-disciplinerne sendes på svensk (SVT), norsk (NRK), finsk (YLE) og schweizisk (SRG SSR) tv.
Det internationale orienteringsforbund IOF sender også WEB-tv via livesiden: https://orienteering.sport/live/

Hjemmeside for EM: https://eoc2021.ch/
Liveside:
https://orienteering.sport/event/2021-world-cup-round-1-and-european-championships/welcome/

Program for EM:
Torsdag d. 13. maj: Sprintstafet kl. 16.40
Fredag d. 14. maj: Knock-Out Sprint – kvalifikation kl. 15
Lørdag d. 15. maj: Knock-Out Sprint – Kvart-, semi- og finale fra kl. 13.20
Søndag d. 16. maj: Sprint, finale kl 13.

Danmarks EM-hold:
Damer:

Annika Simonsen, FIF Hillerød (Knock-out, Individuel sprint)
Caroline Gjøtterup, Faaborg OK (Knock-out)
Cecilie Friberg Klysner, FIF Hillerød (Sprintstafet, Knock-out, Individuel sprint)
Hedvig Valbjørn Gydesen, OK Melfar (Knock-out, Individuel sprint)
Ida Agervig Kristiansson, OK Snab (Knock-out, Individuel sprint)
Josefine Lind, OK Gorm (Sprintstafet, Knock-out, Individuel sprint)
Malin Agervig Kristiansson, OK Snab (Individuel sprint)

Herrer:
Andreas Bock Bjørnsen, OK Pan (Knock-out, Individuel sprint)
Emil Øbro, Tisvilde Hegn OK (Individuel sprint)
Jacob Steinthal, FIF Hillerød (Individuel sprint)
Jakob Ekhard Edsen, Aarhus 1900 (Sprintstafet, Knock-out, Individuel sprint)
Linus Agervig Kristiansson, OK Snab (Knock-out)
Malte Kjær Hemmingsen, FIF Hillerød (Knock-out, Individuel sprint)
Rasmus Møller Jess, OK Roskilde (Knock-out)
Søren Thrane Ødum, OK Øst (Sprintstafet, Knock-out, Individuel sprint

Foto: Cecilie Klysner på førsteturen ved EM-sprintstafetten i 2016, hvor Danmark vandt sølv - af Jeppe Ruud.