Skip to main content

KORT NYT - for kortinteresserede

IOF forsideKORT NYT - for kortinteresserede dec. 2017

Som bekendt er der i 2017 kommet ny kortnorm for skovkort - ISOM 2017

De fleste ændringer er en justering af dimensioner på de enkelte symboler.
Den væsentligste indholdsmæssige ændring er, at det symbol, vi kalder hugning har fået en bredere betydning, og at der nu er mulighed for at tilføje gennemløbelighed på symbolet. En teknisk ændring er det, at meridianerne nu skal tegnes med 300 meters mellemrum i stedet for 250 meter.

Symbolet for hugning hedder nu lineær spor og dækker linjer/spor (sandspor, skiløjpe, hugninger og spor opstået efter skovarbejde) gennem terrænet, og som ikke har en tydelig sti i sporet. Løbbarheden vises i gul, grøn eller hvid med en lidt tykkere linje som baggrund. MTB spor tegnes som hidtil med stisymbolet.

Konvertering fra ISOM 2000 til ISOM 2007

Alle internationale løb incl. World Ranking Events og Danske Mesterskaber skal fra 1. januar anvende kort tegnet efter den nye norm. For øvrige danske kort vil det være naturligt at konvertere kortet i forbindelse med den førstkommende revision.
Det er væsentligt, at det fremgår af kortet og instruktionen for arrangementet, at kortet er fremstillet efter ISOM 2017, hvis det er tilfældet.

Normen er oversat til dansk og er nu på vej igennem en sproglig renselsesproces.
Så snart den er klar, sættes den på DOFs hjemmeside i pdf format. Senere vil den blive offset trykt. Den engelske udgave ligger på hjemmesiden under kort - dokumenter e - Diverse - IOF kortnorm ISOM 2017

En vejledning i konvertering af ocad filer ligger på hjemmesiden under
c - Rentegning - Vejledning konvertering ISOM 2000 til 2007 (juli 2017)

ISOM 2017 symboler for Illustrator ligger under c - Rentegning - ISOM 2017 Illustrator ai10 filer

MapMagic

Takket være Ulrik Nielsen, som har designet MapMagic, er adgangen til grundmateriale blevet meget enklere. Korttegnere, som er godt inde i Ocad og har mod på at udforske mulighederne i programmet, kan selv downloade (www.mapmagic.dk) kortmateriale og fremstille grundkort.
Grundmateriale kan stadig bestilles meget billigt gennem DOF, hvorfra man modtager brugsklar materiale. Se under kort - dokumenter på DOFs hjemmesiden a - Grundmateriale - Bestilling og priser, grundkort (nov. 2017)

Der er her i efteråret kommet nogle nyheder i MapMagic, idet man nu kan bestille materialet i 3 grupper.
Lidar - kurver, hilshade (nu to forskellige fremstillingsmåder) og vegetationskort.
Orthofoto - nyeste forårsbilleder. Tilgængelige i det sene efterår.
FOT - Også kaldet GeoDK er topografiske data. Bygninger, veje, grøfter, træer osv.

Lidar data er fremstillet på grundlag af den nyeste laserscanning fra 2015-16, og det vil helt sikkert vare mange år, før der kommer en ny landsdækkende scanning.

Orthofoto fremstilles på grundlag af fotoflyvninger hvert forår og er tilgængelige i det
sene efterår. Ved enhver revision vil det derfor være fornuftig at bestille dem. De er
gratis - også ved bestilling gennem DOF.

FOT betegnelse dækker over geografiske data, som staten og kommunerne producerer og vedligeholder sammen. Dette inkluderer vektordata af bygningsomrids, veje, stier, grøfter osv. Nøjagtigheden af FOT-data kan variere meget i skovområder fra område til område (kommune til kommune), og skal altid kontrolleres og (rettes til) op mod Lidar data.

O-track - georeferering af filer.

For at et kort kan anvendes i O-track, skal det georefereres.
For at resultatat skal blive godt, er det en betingelse, at kortet er fremstillet på grundlag af leveret DOF grundmateriale efter 2007 eller MapMagic materiale.

OCAD filer
Vil normalt være georeferede i UTM wgs 84 og kan anvendes direkte i Condes. Hvis kortet ikke er georefereret, exporteres kortfilen fra OCAD til jpg og behandles som nedenstående for illustrator filer.

Illustrator filer
Fra Illustrator eksporteres kortet i 1:10.000 (sprint 1:5.000) som jpg med 300 dpi opløsning og i RGB.

Denne fil skal georefereres. Filen vil i Condes bibeholde georeferencen og kan efter "banelægningen" i Condes eksporteres til O-track.
Det enkleste er at foretage georefereringen i OCAD ved at tilpasse jpg filen til noget georefereret lineært materiale.
Dette beskrives i et pdf dokument e - Diverse GeoRef ocad og ai filer, som ligger på DOFs hjemmeside.

OCAD rentegningskurser

Der afholdes i februar 2018 OCAD rentegningskurser for sprintkort i SYD, NORD og ØST kredsen. Senest tilmelding til kurserne er fredag den 2. februar. Se indbydelsen på DOFs hjemmeside under kort.
Kurset henvender sig til korttegnere som er lidt øvede og kender de basale funktioner, men gerne vil forbedre den grundlæggende teknik og lære mere om tilrettelægning af arbejdet. 
ØST
Mandag den 5. februar, 2018, 17.00 – 21.30
OK Roskildes klubhus, Bjældevej 20, 4000 Roskilde. 
SYD
Tirsdag den 6. februar, 2018, 17.00 – 21.30
FROS’ Klubhus, Hannerup Engvej 1C, Fredericia
NORD
Onsdag den 7. februar, 2018, 17.00 – 21.30
Viborg OK’s Klubhus, Skivevej 93, 8800 Viborg

Tak for året der gik!

God Jul og godt Nytår