Skip to main content

Uddannelse

Forbundet og din klub tilbyder uddannelse på alle planer. Klubberne giver dig de grundlæggende færdigheder i orientering, mens forbundet regionalt og nationalt udbyder uddannelse målrettet den organisatoriske del af sporten og foreningslivet – fra træneruddannelse, over stævneafvikling til klubledelse.

Forbundets uddannelsestilbud er derfor fordelt på tre forskellige spor; Uddannelse af Trænere og Instruktører, Tekniske uddannelser og Spotkurser. Spotkurserne er korte kurser indenfor et afgrænset emne, typisk indenfor emner ang. drift af klubben og synlighedstiltag.

Sporten er drevet af frivillige kræfter, og der tilstræbes et uddannelsesudbud, der er i øjenhøjde med de frivillige. Derfor sørger vi for løbende evaluering og kvalitetssikring af vores uddannelsestilbud. Vi lægger stor vægt på uddannelse gennem erfaringsdeling, og uddannelsestilbuddene indgår i en bevidst strategi, der sigter imod etablering af personlige relationer og opbygning af netværk på tværs af klubber.

Der arbejdes på en samlet oversigt over, og revision af, forbundets kursusvirksomhed, og denne vil være at finde på disse sider, når arbejdet er langt nok, og opdateres løbende som arbejdet skrider frem.

For spørgsmål - kontakt TBU-konsulent Astrid Ank Jørgensen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træner- og instruktøruddannelser

Træner 1 og Træner 2

Forbundet arbejder i øjeblikket på en omstrukturering af træneruddannelserne i forbindelse med TBU-projektet (Træning af Børn og Unge). Den nye viden, der akkumuleres i kraft af projektet, skal danne baggrund for de nye Træner 1 og Træner 2 uddannelser.

B&U-hjælpetræner – 1-2-træner

Dansk Orienterings-Forbund har i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund udviklet et kort hjælpetrænerkursus, der kan afvikles lokalt af de enkelte klubber på 2 x 4 timer. Kurset henvender sig til ældre ungdomsløbere, forældre og andre interesserede, der vil give en hånd med ved den daglige træning i klubben og omfatter emner som: trænerrollen, træningsmiljø, skygning, minitræning, opvarmning m.m.

Læs om træneruddannelserne her

DIF’s træneruddannelser

Danmarks Idrætsforbund udbyder også træneruddannelser, som overbygninger på Træner 1 og Træner 2.
Diplomtræneruddannelsen er for kommende eller nuværende elitetrænere og består af 3 forskellige emner, samt et emne indenfor Orientering. Uddannelsen kan enten tages fordelt over 2 år, eller i et mere komprimeret turboforløb.

Mere information om DIF’s træneruddannelser: https://www.dif.dk/da/forening/uddannelse/for-s-traenere.

Tekniske uddannelser

De tekniske uddannelser er de uddannelser, der knytter sig til afvikling af stævner: Banelægning og -kontrol, stævneledelse og -kontrol, korttegning og stævne-IT og beregning.
Disse udbydes primært i forbindelse med forbundets årlige uddannelsesdag, DOF Akademiet, der afholdes i januar.

Spotkurser

Kurser og erfaringsdelingsseminarer, der retter sig mod foreningslivet og drift af klubben. Det er kurser i f.eks. kommunikation, sociale medier, O-service, Find vej-aktiviteter, skovkontakt m.m. En del af denne type kurser vil være at finde på det årlige DOF Akademi, mens andre udbydes regionalt efter behov og interesse.

DIF udbyder også en række spotkurser, der retter sig mod foreningsdrift og frivillighed. Mere information om DIFs leder- og frivilliguddannelser her: https://www.dif.dk/da/forening/uddannelse/for-s-klubledere-s-og-s-andre-s-frivillige