Skip to main content

Småt… og godt? - mød tre af de mindste o-klubber

6600 medlemmer fordelt i 74 klubber, hvor antallet af medlemmer i de enkelte klubber spænder fra 0 til 434. Sådan lyder tallene i Dansk Orienterings-Forbund pr. februar 2023. Oftest er det de store klubber, der løber med opmærksomheden, men i denne artikel kaster vi kort blikket på tre af DOFs mindste klubber for at blive klogere på livet i de små foreninger.

Viking Atletik

En anderledes idrætsforening

Af Claus Clausen (formand) og Flemming Hansen

 

Holder til i Rønne, Bornholm

Antal medlemmer: 46

Historien bag Viking Atletik

Viking Atletik er en idrætsforening, der er ca. 50 år gammel i den nuværende form. Vi er en selvstændig og uafhængig forening med bl.a. atletik, løb, walk, o-løb, triatlon og fitness på programmet. Orienteringsløb kom til for ca. 8 år siden, hvor Rønne Idrætsklubs (RIK) orienteringsafdeling blev lagt ind under Viking Atletik. Her er o-tilbuddet et udvalg i klubben. Baggrunden for skiftet var nok primært, at en stor del af medlemmerne var medlem begge steder, og Viking Atletik var helt med på, at idrætslig udvikling er den fornemmeste opgave, der findes. 

Der er i dag ca. 50 orienteringsløbere (ligger ret stabilt), mens klubbens samlede medlemstal er over 2500. Vi har tre gange så mange medlemmer som den næststørste idrætsforening på Bornholm, så lokalt er vi meget store. Fordi vi er så store, er vi også lidt specielle på den måde, at vi har tre ansatte i foreningen til at klare alt det administrative og økonomiske. Det letter arbejdet fra de frivillige, der i stedet kan have fokus på den sportslige del.

Hvordan fungerer klubben til hverdag? 

Vores største udfordring er at finde frivillige til at lave faste klubtræninger, så det har vi desværre slet ikke. I stedet har vi ca. 30 dage om året, hvor vi laver træninger eller konkurrencer, såsom vinterlangture, pointløb, sommercup og byorienteringsløb, hvor vores medlemmer på skift lægger baner. De løb foregår typisk om søndagen kl. 9, hvor der kommer mellem 30 og 40 løbere.

De perioder, hvor det er lykkedes os at lave faste træninger, kan vi se, at der har været fremgang i medlemstal – også børn og unge – men vi har ikke de ildsjæle, det kræver, som kan stå og tage imod dem og være det faste element i træningen og dermed fastholde dem. Indtrykket er, at der egentlig er mange, der gerne vil løbe o-løb – bare ikke søndag kl. 9… Men det er sådan, vi har gjort det i mange år, og som sagt har vi endnu ikke fundet nogen, der vil stå for at lave træning på andre tidspunkter.

Hvad gør vi for at holde liv i klubben?

Vores primære målsætning er at holde gang i de løb, vi laver. Demografien på Bornholm gør det ikke let. Vi har, ligesom hele ”den rådne banan” – også kaldet udkantsdanmark – alt for få unge mennesker. De unge rejser væk. Det er det ”grå guld”, der fylder i landskabet, men vi får da indimellem fat i nogle af de unge (omkring de 40 år). 

Vi laver en fællestur en gang om året. I år går den til Christiansø, men ellers er klubbens sociale liv bygget op om aktiviteter på tværs af de idrætstilbud, vi har i klubben. Så fester, koncerter og andre sociale tiltag er for hele klubben.

Desuden laver vi Höst Open i oktober. Det har vi lavet i over 25 år, og der kommer mellem 850 og 1100 deltagere. Vi arbejder også på en genoptagning af ”Wild East”, som er et langdistance o-løb. 

Selvom vi kun er få o-løbere i Viking Atletik, så kan vi arrangere et stort event som Höst Open, fordi vi har 2500 medlemmer i resten af foreningen, der kan hjælpe til. Overskuddet går jo til hele foreningen, så derfor er alle med på at give en hjælpende hånd. 

Vi arrangerer fx også Etape Bornholm, som er et stort motionsløb, hvor en stor del af vores indkomst kommer fra. Det kræver selvfølgelig en eller anden form for investering at opbygge sådan et event. 

Hvorfor er Viking Atletik en god klub at være medlem af?

Vi har nogle af de bedste og mest varierede skove i Danmark – fordelt på kun 30 x 30 km, og vi har ofte løb – lidt over 30 om året. Vi har et ekstremt billigt kontingent på kun 800 kr. om året, der dækker både o-løb, løb, fri adgang til fitnesscenter og flere ugentlige svømmetidspunkter. Vi laver flere årlige rekrutteringsarrangementer, så det er bare at hoppe med om bord, hvis man vil være en del af os i orienteringsløbssammenhæng. 

Jeg (Claus Clausen) tror på, at det er fremtidens idrætsforening. Så behøver man ikke være medlem flere steder, hvis man interesserer sig for flere idrætsgrene, og man kan i højere grad skifte lidt rundt, hvis man som ung fx er i tvivl om, hvad man har lyst til at specialisere sig indenfor.

Det er nok især en attraktiv måde at være idrætsforening på i udkantsdanmark, hvor der er langt mellem fitnesscentrene og busafgangene.

Viking14d1afebe629069926662ba26e9a47c331abba97226dddb180a2e65b0b571e3f.jpg

Hvert år i oktober arrangerer Viking Atletik Höst Open, hvor der kommer både danske og udenlandske deltagere. Fotos: Benedicte/Viking Atletik.”

OK Djurs

Sammenhold og traditioner

Af Kjeld Simonsen og Tove Simonsen

Holder til i Grenaa, Djursland

Antal medlemmer: 22

Historien bag OK Djurs

OK Djurs blev stiftet 3. december 1981 som selvstændig klub under Dansk Orienterings-Forbund. 

Før da havde der været nogle stykker, som havde dyrket o-løb under Grenaa Firmasport, hvilket ikke var hensigtsmæssigt, da vi dels ikke arbejdede i det samme firma og dels havde børn og unge med. Forud herfor var der kommet nogle folk til Grenaa, som gerne ville løbe o-løb, men der var langt til nærmeste klub – ca. 60 km. Det var dengang orienteringsløb havde sin storhedstid, og vi blev hurtigt 80 medlemmer. I dag har vi ikke så mange medlemmer. Vi er omkring 20, hvoraf ca. en tredjedel har været med fra dengang klubben blev stiftet for 40 år siden. Vi er altså gennemsnitligt ved at være lidt oppe i alderen, som nok ligger på omkring de 70 år. 

Hvordan fungerer klubben til hverdag?

Om vinteren laver vi nogle løb fortrinsvis i de kommunale skove. Det foregår ca. en gang om måneden med start lørdag mellem kl. 11 og 12. Fra ca. 1. april går vi over til onsdagstræning, med start mellem kl. 17 og 18. Fra vores egen klub har vi ca. 8-10 deltagere pr. træningsløb, men vi samarbejder en gang i mellem med naboklubberne Randers OK og OK Pan Aarhus om træningsløb.

Vi er desværre lidt begrænset af, at stort set alle skove på Djursland er private skove, så det er med at have kontakterne i orden.

I coronatiden lagde banelæggeren banerne ud på nettet til selvprint, hvorefter man så kunne løbe indenfor en given tidsramme. Herefter forsøgte vi at vende tilbage til den gamle form, hvor vi mødes fysisk og får udleveret kort og løber og får en snak efterfølgende. Det har vist sig at være lidt sværere end som så at vende tilbage til den gamle model, og derfor går der lidt af det sociale ved træningerne.

Hvad vi gør for at holde liv i klubben?

Sidste forår arrangerede vi nogle familieløb, hovedsageligt opgaveløb på afmærket rute. Det var en stor succes, da der selv på de mest kolde og blæsende dag kom ca. 25 deltagere. Vi havde imidlertid håbet, at der blandt deltagerne ville være nogen, der kunne tænke sig at prøve ”rigtig o-løb” og kunne puste liv i klubben igen, men det var der desværre ikke.

En del af forklaringen er nok, at vi ikke havde kræfterne i klubben til at følge op på det og fastholde familierne. Vi vil gerne vokse som klub, men det er svært at finde ressourcerne.

Når gennemsnitsalderen stiger, kan det være svært at finde kræfter til at lave arrangementer, så det bliver lidt en ond cirkel. Hvis vi endelig får lavet et arrangement, og de unge ser, at det bare er en flok gamle mennesker, så er der også en barriere dér. Det er svært at sige, hvad der lige er løsningen på det – men vi har nogle få familier lige nu, og vi håber selvfølgelig på, at de kan være med til at tiltrække flere børnefamilier! 

Derudover har vi lidt traditioner, vi forsøger at holde ved lige. Når vi har træningsløb i Grenaa Plantage, indbyder vi til kaffe, kage og snak i klublokalet ved stranden, og om sommeren, hvor vi løber om aftenen, byder vi på rugbrødsmadder med pålæg. Til divisionsmatch har vi en gammel tradition med at tage lagkager med til deling. Det er populært!

Den 1. lørdag i december holder vi juleafslutning med et løb efterfulgt af frokost. Vi har deltaget i Find Vej-arrangementet flere gange og har også planlagt to løb i maj måned i år.

Tidligere holdt vi nogle klubfester, men det er blevet sværere at samle folk. Bl.a. holdt vi en fest efter klubmesterskabet i oktober/november, men her kan vi ikke længere samle nok deltagere. Vi arbejder på en ny model, måske på et andet tidspunkt på året. 

Hvorfor er OK Djurs en god klub at være medlem af?

Vi har et godt sammenhold, men det er egentlig lidt svært at finde lyspunkterne, fordi det er svært at finde nye medlemmer. Men vi har lige fået en ung familie med, og desuden har vi to medlemmer, som er født ind i klubben, der begge er 30 år og stadig er med. Så vi håber, at de unge, som vi har nu, kan være med til at booste klubben og trække yderligere unge medlemmer til.

OK_Djurs0776ff53e5fb3779fb16b8aea530363be4ac732c22e50c99d1b56776aee56bae.JPEGI OK Djurs fylder sammenhold og traditioner meget, men der er samtidig fokus på at få nye unge medlemmer ind i klubben. Foto: OK Djurs

OK Vendelboerne

Alle løfter en vigtig opgave

Af Kjeld Arildsen (formand), Hanne Bak-Mikkelsen og Thomas Brix Lyng

Holder til i Hjørring, Vendsyssel

Antal medlemmer: 119

Historien bag OK Vendelboerne

Klubben blev stiftet i 1976. Det var to politibetjente (begge naturligvis orienteringsløbere), som tog initiativet, Søren Dyrskjøt og Ole F. Thomsen sad på en lyngklædt bakke i Tolne Skov, og lod tankerne rulle frit. Det blev til en stiftende generalforsamling i januar 1976, og hurtigt påtog klubben sig at arrangere åbne løb.

Klubben arrangerede, sammen med Aalborg OK, Jysk 3 Dages først i firserne. Arrangementet blev en stor succes, også økonomisk. En tvist om økonomisk afregning førte til, at OK Vendelboerne blev ekskluderet fra DOF, og dermed forment adgang til alle stævner under DOF. Der blev indgået et forlig, hvor Vendelboerne måtte give sig (hvilket ikke er Vendelboers natur!).

OK Vendelboerne startede Nordjysk 2-Dages på opfordring af Sandefjord Tur og Idretts Lag (STIF). De norske klubber ville gerne afvikle divisionsmatch på dansk og snefrit underlag. Stævnet er meget populært hos vores norske venner og voksede gennem årene til det Nordjysk 2-Dages, vi kender i dag. Stævnet er i det 21. århundrede blevet arrangeret på skift mellem Aalborg OK og OK Vendelboerne

Hvordan fungerer klubben til hverdag?

Det er en taknemmelig opgave at være formand i OK Vendelboerne. Alle opgaver løftes i flok. Vores ugentlige træninger arrangeres af 12 teams, som hver påtager sig 2-3 træninger (vi kalder det klubløb) hvert år. Hvert team består af erfarne, mindre erfarne og helt nye. Teamene fordeler selv opgaver mellem sig – uden nogen som helst indblanding fra bestyrelsen. Dét at alle er med til at lave baner og stå for træningsløb er en styrke, som skaber fællesskab og samtidig løfter en vigtig opgave. Det giver grobund for læring og inddragelse af nye medlemmer.

Vores klubløb tiltrækker endda løbere fra klubber syd for Limfjorden i så stort et omfang, at vi har introduceret årskort for vores naboklubber.

Hvad gør vi for at holde liv i klubben?

Alles deltagelse i vores basisaktiviteter, som er klubløb, arrangement af åbne løb, herunder naturligvis Nordjysk 2-Dages, er på en eller anden måde vores DNA. Vi supplerer naturligvis med klubture til Påskeløb, Læsø 3-Dages m.v.

Hvorfor er OK Vendelboerne en god klub at være medlem af?

I OK Vendelboerne er der plads til alle. Du kommer ind i et fællesskab, hvor du hurtigt bliver en del af klubbens DNA. Vi tilbyder mange sjove orienteringsløb, det koster næsten ingenting at være med. Når vi siger fællesskab, så mener vi det. At være med i en OK Vendelboerne er ikke kun for sjov, vi regner med dig, når der skal arrangeres. Vi forventer, at du indgår i fællesskabet, hvor alle giver en hånd med.

OK_Vendelboerne2398b720f12e1ad6675dbecfffe05831948a20907cdc9ef03929c67f389f62be3.JPG”I OK Vendelboerne har de stor succes med at arrangere træningsløb i teams, så alle bliver inddraget i klubarbejdet. Fotos: OK Vendelboerne.