Skip to main content

”Det er her, jeg skal være, hvis jeg vil blive rigtig god”

Lasse Falck Weber flyttede i 2021 til Gøteborg i Sverige for at blive en del af et træningsmiljø af orienteringsløbere fra hele verden, og siden har en stor gruppe af danske landsholdsløbere og internationale eliteløbere valgt at slå sig ned i ’bilernes by’. Sammen med gode løbere fra hele verden, håber Lasse på at kunne løfte sit niveau, så han kan blive en del af det danske landshold, og derfor har han valgt at bo og træne i Sverige. Du kan læse med og finde ud af, hvorfor han mener, at det er det rigtige valg, hvis han vil være rigtig god.

Af Camilla Bevensee

En insisterende martssol glimter i istapperne på et klippefremspring rundt om hjørnet fra der, hvor Lasse Falck Weber bor sammen med sine to kammerater og træningsmakkere. Der holder en sort stationcar foran trappen op til huset. Det flyder med kort og plastlommer i forruden, og der hænger en miniature o-skærm i en snor fra bakspejlet. 

Sammen med landsholdsløberne Søren Thrane Ødum og Malte Kjær Hemmingsen, flyttede Lasse til Sveriges næststørste by for at være en del af det miljø af træningsglade orienteringsløbere fra hele verden, der har samlet sig i Gøteborg. 

Niveauet blandt løberne er højt, og det motiverer Lasse Falck Weber, for han mangler selv at tage et par skridt i den retning, før han er der, hvor han gerne vil være. 

”Jeg synes, det kunne være fedt at komme på landsholdet. Det, der skal til, for at jeg når det, er, at jeg løfter mit niveau og viser, at jeg er lige så god eller bedre end dem, der er på holdet nu. Så det er første skridt,” lyder det fra den 23-årige nordsjællænder, der for alvor har fundet motivationen til at træne og blive bedre, efter at han flyttede til Sverige.

”Efter at jeg blev færdig med gymnasiet i 2020, trænede jeg ikke så meget. Jeg aftjente min værnepligt i militæret, hvor mulighederne for at træne løb ikke var helt så gode. Det ændrede sig, da jeg kom herop, hvor der er så mange at træne med, og hvor alle gerne vil rykke sig,” fortæller Lasse, der har fået engageret tidligere langdistanceløber og landsholdsprofil i orienteringsløb Carsten Jørgensen som sin personlige træner, og med hjælp fra ham har han fået sat sin træning i system. 

”Min træning er blevet meget mere struktureret, efter jeg er begyndt at snakke med Carsten, og jeg føler, at jeg træner godt lige nu og har en god plan. Det miljø og de omgivelser der er heroppe, gør det også meget mere motiverende at træne meget. Carsten hjælper mig til at træne det, der er vigtigt for, at jeg kan udvikle mig mest muligt, så jeg tror på, at jeg med tiden bliver god nok til at få en plads på landsholdet,” kommer det smilende fra Lasse Falck Weber.  

Siden han i 2020 aftjente sin værnepligt i militæret, har Lasse været tilknyttet militærlandsholdet i biathlon- orientering, en sport hvor forskellige orienteringslignende discipliner kombineres med skydning og klassisk orienteringsløb. Sammen med sin bror Jonas Falck Weber er Lasse en af de bedste biathlon- orienteringsløbere i Danmark, og de rejser rundt til konkurrencer og træningslejre i hele verden. 

”Jeg har nogle meget tætte dyster med min bror, og det er jo fedt. Han tog medalje til VM i biathlon-orientering sidste år, hvor jeg blev nummer 4 som bedste resultat, men jeg træner en del mere end ham nu og håber, at jeg kan få metal med hjem her til sommer,” fortæller Lasse Falck Weber, der dog stadig gerne vil gøre det godt i almindeligt orienteringsløb.

”Niveauet er ikke lige så højt i biathlon som i international orientering, så selvom det er fedt at være en af de bedste på militærlandsholdet, vil jeg gerne være bedre og løbe op med de bedste danske orienteringsløbere, det er mit store mål.” 

Ude godt, men hjemme bedst

Med noget af Danmarks fineste terræn i baghaven i Tisvilde, en familie, der ofte rejste langt efter oplevelser med et kort i hånden og et stort netværk af orienteringsløbere samlet inden for kort køreafstand, havde Lasse en drømmeopvækst i Nordsjælland, hvor både de sidste år af folkeskolen og gymnasietiden var tilrettelagt efter sporten. 

Men selv de mest spændende områder bliver kedelige at løbe i, hvis man gør det hver dag, og selvom Lasse ofte kom ud i verden og rejste vidt omkring i hele Europa som barn og ung teenager, var det i Tisvilde Hegn, Store Dyrehave og Grib Skov, at de fleste træningstimer blev lagt.  

”Jeg var træt af at være i Nordsjælland og løbe i skovene omkring Hillerød og Tisvilde igen og igen, så jeg var på udkig efter noget nyt. Her i Gøteborg er terrænerne mere spændende, mere detaljerede, og der er virkelig meget skov. Jeg tror også, at det giver mig noget ekstra, at jeg bor her og kan træne i så udfordrende terræn hver uge, at det er min ’hjemmeskov’ kan man sige,” fortæller Lasse, der flyttede til Gøteborg i efteråret 2021 og ikke er alene om at have opdaget den svenske vestkysts orienteringsparadis.

En stor del af løberne fra det danske landshold har også valgt at bosætte sig i Gøteborg, netop på grund af de mere interessante og udfordrende terræner. Tidligere har det været et krav fra landsholdets ledelses side, at løberne skulle bo i Aarhus for at være en del af seniorlandsholdet. Det skulle sikre et godt træningsmiljø, med mange gode løbere samlet, og at trænerne kunne sikre god sparring og træning af høj kvalitet til hverdag. 

Landstrænerne holder stadig til i Aarhus, men det står løberne på landsholdet frit for at vælge, hvor de vil bo, og hvor de mener, de kan skabe den bedste ramme om deres satsning, og der er valget faldet på Gøteborg for en gruppe på 10 af de nuværende landsholdsløbere. 

Træningsbuffet

Hvor der i Aarhus er oprettet et træningsmiljø på tværs af klubtilknytning – det der hedder Elitecenter Orientering – er træningen i Gøteborg arrangeret af klubberne, og især hos de to store klubber i byen, IFK Göteborg Orientering og Göteborg Majorna, er der mange eliteløbere til træning. En af dem er Lasse, der træner med de blå- og hvidstribede i IFK, men stadig er medlem af sin danske klub, Tisvilde Hegn OK. 

”Jeg er træningsmedlem i IFK Göteborg og træner med dem hver uge. Den fedeste træning i løbet af en typisk uge er de intervaller IFK arrangerer om tirsdagen, fordi der altid kommer så mange mennesker. Det er god træning, for der er altid nogen at løbe med, som presser én til at holde farten og blive ved, når det er rigtigt hårdt,” forklarer Lasse. 

Ved siden af træningerne i klubben og de månedlige fællestræninger klubberne imellem er der en stor del af træningen hver uge, som løberne koordinerer med hinanden og selv arrangerer. I Facebook-grupper og beskedtråde, skriver dem, der har et oplæg til en træning, om der er andre, der vil med, og der er tilbud nok. 

”Det er ikke noget problem at få trænet meget, for der er flere forskellige, der skriver om træningsture og træningspas hver dag. Selv hvis man bliver skadet, er der grupper, man kan skrive i for at få selskab på sin træning, og der bliver virkelig bakket godt op om dem, der ikke kan løbe så meget i en periode,” lyder det fra Lasse, der selv har haft en længere skadesperiode og først i starten af året kunne løbe uden at være begrænset af skaden. 

Nu handler det for Lasse om at holde tungen lige i munden og vælge den rette mængde og belastning, fra den buffet af træningsmuligheder, der er lagt ud foran ham.

”I Hillerød var alle træninger planlagt for mig. Jeg behøvede ikke at gøre noget selv, jeg skulle bare møde op til træning. Heroppe skal man være mere selvstændig og selv styre fordelingen af træning hen over en uge,” fortæller Lasse, og det virker som om han trives med at skulle tage mere ansvar for træningen selv, men også får god hjælp fra sin personlige træner. 

”Carsten (Jørgensen red.) hjælper mig med at øge min træning på en klog måde, så jeg ikke bliver skadet. Jeg skal til at løbe en ekstra hurtig træning om ugen, og jeg vil også gerne blive stærkere, så jeg kan holde til at træne mere, og i den proces er det rart at have en at sparre med, som virkelig har prøvet at træne meget, men også ved, hvor grænsen går,” forklarer den ambitiøse Tisvildeløber, der er overbevist om, at han er det rigtige sted, hvis han skal blive rigtig god. 

”Kombinationen af udfordrende terræn, der er motiverende at løbe i hver dag, og mange løbere i samme aldersgruppe, der alle sammen går op i træning og er her for at blive bedre, er ret særlig,” konstaterer Lasse og fortsætter:

”Man skal være klar på at tage ansvar for sin egen træning og bruge lidt ekstra tid på det, men jeg tror at det er her, jeg skal være, hvis jeg vil blive rigtigt god.”