Skip to main content

Første DM i Knockout Sprint

Af Lars Simonsen (stævneleder), FIF Hillerød Orientering

Intense konkurrencer mand mod mand på gader, stier og parkområder i Hillerød i ny DM-weekend i august

Sidste søndag i august kan alle prøve Knockout Sprint og dyste mod nogle af verdens bedste sprintløbere. Rammen er det første danske mesterskab i orienteringssportens nyeste disciplin, som løbes tæt på centrum i Hillerød i Nordsjælland. Først gælder det kvalifikation, som giver adgang til mand-mod-mand-finalerne. Men alle deltagere er garanteret to løb og at få lov til at teste evnerne af med massestart for otte løbere i hvert heat, enten i semifinaler og A-finaler eller B-finaler. Konkurrencen tæller samtidig som testløb for seniorer til landsholdet, men også som afdeling i Trimtex Senior Cup og World Ranking Event.

 

Fire mesterskabsklasser

Mesterskabet løbes på helt nyt kort i området omkring Nordsjællands idrætscentrum Royal Stage, som kun delvist har været brugt til konkurrencer i sprintdisciplinens spæde start. Der indbydes til konkurrence i fire klasser: D21 og H21, og for de ældre løbere D60 og H60. FIF Hillerød Orientering er udpeget som arrangør og fortæller om valget af struktur: 

”Da vi blev spurgt, om vi ville påtage os opgaven i forlængelse af DM Mellem i Gribskov, var der hverken et reglement eller defineret klasser for knock-out-sprintkonkurrencer i Danmark. Udover internationale retningslinjer (IOF) har vi selv skullet definere mesterskabsformen, herunder klasseinddeling med god sparring fra vores IOF Advisor og landsholdsledelsen. Vi har fokuseret på at sikre den højeste sportslige kvalitet og nok deltagere til finalerne. Derfor kun to klasser for kvinder og tilsvarende for herrer. En “mesterskabsklasse” for eliten og en for de ældre. Vores skøn har været, at der vil være H/D 55-løbere som kan kvalificere sig til semifinalerne i ’eliteklassen’. Derfor er snittet lagt ved, at løbere på 60 år og ældre har fået deres egen klasse.”

Tre områder – tre løb - samme konkurrence

Allerede fra første start i kvalifikationen vil der være intensitet. I kvalifikationen starter fire løbere pr. minut i gaflede heats med samme længde. Der bliver derfor kamp mellem løberne lige fra første sekund. Løberne bliver seedet på startlisterne efter placering på worldranking-listen og bliver ud fra denne jævnt fordelt i heatene. I alt kvalificerer de 32 bedste løbere fra de fire heats sig til semifinalerne i klasserne D21 og H21. I klasserne D60 og H60 kvalificerer de otte bedste løbere i kvalifikationen sig direkte til de senere finaler. 

”For de bedste løbere i D21 og H21 bliver det til tre intense konkurrencer på mindre end seks timer. Vindertiden i hver afdeling er på under ti minutter. Selve semifinalerne og finaler afvikles med otte løbere i hvert heat. Vores banelægger Malthe Poulsen har fundet tre fine områder til hver afdeling, som byder på meget forskellige udfordringer på kort tegnet af VM-korttegneren Gediminas Trimakas. Vinderen i den sidste ende skal derfor mestre alle aspekter af sprintorientering, fortæller FIF Hillerød Orientering. 

Alle løbere er garanteret mindst to løb, da alle løbere som ikke kvalificerer sig til finalerne, bliver tilbudt start i en B-finale, som afvikles med samme metode som A-finalerne.

Perfekt ramme med Royal Stage

Det er Nordsjællands idrætscentrum Royal Stage i den sydvestlige del af Hillerød centrum, som er ramme for DM KO Sprint og med alle områdets faciliteter betyder det korte afstande fra offentlig trafik og parkering til stævneplads, bad og kioskfaciliteter, og mulighed for at gå indendørs, hvis sommervejret skulle byde på regn. 

”Sammen med Royal Stage forsøger vi at skabe den perfekte ramme til at afvikle Knockout-disciplinen som et dansk mesterskab. Royal Stage er en meget professionel og erfaren arrangør af events, hvilket giver os som arrangører en række fordele. Stævnet afvikles jo over længere tid end et normalt sprintløb, så derfor stiller det større krav til de omkringliggende faciliteter. Som arrangører er vi meget opmærksomme på at samle op på vores erfaringer fra planlægning og afvikling af mesterskabet, så vores erfaringer kan komme fremtidige arrangører til gode og definere fremtidens DM i KO Sprint.”

Indbydelse til DM KO Sprint kan findes på https://info.fiforientering.dk/arrangementer/2023-08-27-dm-knockout-sprint/

Royal_Stagee154791f6490b0fe86caf6692eeda0baf6164a7d6d54206c04f8d570d2161a61.jpg

 

 

Vejvalg til det første mesterskab

Det særlige karakteristika ved knock-out-sprint er, at der først sker en kvalifikation og derefter et par finalerunder med knock-out, før den endelige finale løbes mand mod mand. Disciplinen afvikles med kvalifikation tidlig formiddag og finaler sent på eftermiddagen. Der løbes tre parallelle kvalifikationsheats i hver klasse, hvor 12 løbere fra hvert heat kvalificerer sig til kvartfinalen. Her løbes der seks heats, hvor de tre bedste i hvert heat kvalificerer sig til semifinalen med tre heats. Endelig løbes der finale med de to bedste fra hver semifinale. En ramme som har krævet, at der sker en række tilpasninger for at kunne afvikles som et traditionelt dansk mesterskab. Udfordringerne er: tid, antal deltagere, hvor langt kan løberne løbe, og hvem egner disciplinens sig til. Men naturligvis også hvor mange som faktisk har interesse for at deltage i disciplinen. Der er derfor truffet en række valg af FIF Hillerød Orientering, som skal testes i dette mesterskab.

Tid

Et DM skal helst være færdigt midt på eftermiddagen, så løberne med lang transport kan nå hjem samme dag. Det betyder, at der skal skæres 3-4 timer af en normal knock-out-sprint-dag, og derfor komprimerer vi stævnet. FIF Hillerød har derfor valgt, at der løbes fire parallelle heats i kvalifikationen, så afviklingstiden reduceres med 33 procent, og samtidig bliver tiden mellem kvalifikation og finaler reduceret med et par timer. Endelig er der truffet valg om, at der ikke løbes kvartfinale, men at løberne går direkte til semifinalerne, hvor de 32 bedste fra kvalifikationen starter i de fire heats. Dermed bliver heatene lidt mere intensive, og næsten lige så mange som i den traditionelle model kvalificerer sig til finalerunderne. Det betyder i sidste ende, at der også er fundet plads til de otte bedste løbere i hver finale, som kan være afviklet med præmieoverrækkelse 14.30, så deltagere med lang transport tidligt kan sætte kursen hjemad. I klasserne for de ældste løbere kvalificerer de bedste løbere fra hvert kvalifikationsheat til finalen, da det er skønnet, at fysikken ikke rækker til afvikling over tre runder. Det giver også en tidsbesparelse. Antallet af deltagere i alt har naturligvis også en betydning. Modellen, som er opbygget, sker ud fra en forventning om, at der kommer 275 deltagere i alt, og er robust nok til at rumme yderligere 100 deltagere. 

 

Billund26d785a16c408409540673f5cd8ed8da106d3e90b394f8022d8868bd8617369c6.jpg

”I 2022 blev det første VM i knock-out-sprint afholdt i Danmark. Her løbes der world ranking event i Billund i oktober 2021 som optakt til VM.

Foto: Iben Valery

Antal deltagere og klasser

Normalt er der klasser til alle alderstrin ved danske mesterskaber kun begrænset nedad for klasserne for børn, da DM-disciplinenerne ikke altid er egnet til de yngste børneklasser. Rigtig mange mesterskabsklasser har så få deltagere, at der ikke er nok startende til at aktivere selve knock-out-elementet. For at få tilstrækkeligt med volumen af deltagere er der derfor truffet valg om at begrænse antallet af klasser til fire klasser: En eliteklasse for henholdsvis kvinder og herrer, hvor der kommer til at ske en reel kvalifikation til de senere finaler, og hvor alle alderstrin af løbere starter, hvor det er skønnet, at der reelt er løbere, der kan kvalificere sig til semifinalerne. Denne gang blev stregen trukket ved 60 år. FIF Hillerød Orienterings forhåbning er, at over 100 herrer og 50 kvinder vil prøve kræfter med mesterskabet i eliteklassen. Her er der naturligvis også kigget på deltagelsen i DM Sprint og fordelingen på aldersklasser. I D60 og H60 er det forventningen, at cirka 25 kvinder og 50 herrer vil prøve kræfter med disciplinen, hvor de bedste kvalificerer sig direkte til finalen. For alle løbere, som ikke kvalificerer sig til finaler og semifinaler, er der mulighed for at starte i B-finalerne, som afvikles på samme måde som semifinalerne med otte løbere startende samtidig i hvert heat. Vi kunne have sparet B-finalen væk, men vi synes, at alle skal have mulighed for også at prøve kræfter med dette aspekt af knock-out-sprint-disciplinen. Der bliver derfor mindst to starter for alle.

Hvor langt og hvem?

Knock-out-sprint-disciplinen er defineret til at være 8-10 minutters løb i kvalifikationen og 6-8 minutter i finalerne (tre runder). Da vi "kun" afvikler DM over i alt tre løb, har vi afstemt med landsholdsledelsen, at vindertiderne i semifinaler og finaler korrigeres til 8-10 minutter for at give lidt flere sportslige muligheder med lidt længere baner, men ellers vil det være den kendte ramme. Sprintdisciplinen har også klasser for D/H 12 og D/H14 på henholdsvis lette og mellemsvære baner – i DM i knock-out-sprint er de valgt fra. Disciplinens mand-mod-mand-element med stress og endelig det forventede antal deltagere gjorde valget let. Vi overvejede en klasse for de 14-årige, men skønnede, at de bedste i klassen kan starte i eliteklassen, og andre må tage en åben bane uden stresselementet.