En lidt skuffende dansk mellemdistance-finale

| Administrator | Nyheder 2013

Maja Alm bedste dansker som nr 10

Nedenstående reportage er så blevet lidt "overhalet" af reportage/optakt på DOFs web-tv, som jeg naturligvis vil henvise til her også! Mest markant er herrernes stafethold blevet ændret, så at Andreas Boesen løber 2.tur i stedet for Tue Lassen.

Herrernes konkurrence

Det blev ikke nogen stor dag for de danske løbere til mellemdistance-finalen, hvor forventningerne ellers gik i retning af en medalje eller i hvert fald podieplaceringer til især damerne. Men det var ikke danskernes dag, hvad der næsten blev vist fra starten at finalerne, hvor Tue Lassen med et tidligt startnummer allerede startede med at bomme 1.posten med ca ½ min. Tue fik aldrig rigtigt flyd i sin orientering og selv om han avancerede lidt næsten hele vejen, var der langt imellem de decideret gode stræk. Tue sluttede som nr 22 i tiden 42,44 næsten 5 min efter vinderen, overraskelsen Leonid Novikov, Rusland.

Rasmus Thrane Hansen startede ellers rigtigt godt, men et ½-min bom på post 5 og ca 1 min på det meget afgørende langstræk 6-7 bragte ham på niveau med Tue – og Rasmus sluttede som nr 25, 10 sek efter Tue. Ingen af dem kan imidlertid være specielt tilfredse med hverken præstation eller resultat i dag.

Hos herrerne var der som sagt en gedigen overraskelse, da Leonid Novikov, Rusland vandt med 9 sek foran favoritten Thierry Gueorgiou, Frankrig. Novikov løb meget stabilt og var stort set i top 2 hele løbet, hvor der kun var små tidstab. Gueorgiou mistede allerede 1 min på post 2, og selv om han avancerede støt og roligt og var helt oppe på kun at være 3 sek fra Novikov 5 poster før mål, måtte han alligevel give sig til en fortjent vinder. Gustav Bergman, den unge svensker, viste igen svenskernes næse for medaljer, da han vandt en også fortjent bronzemedalje. Gustav førte den første halvdel af løbet, hvor han lavede et ½ min bom, men han var i top 3 gennem hele løbet. Schweizerne var (igen!) på podiepladserne udenfor medaljerne, og det er faktisk lidt overraskende, at de schweiziske herrer ikke har vundet en medalje – endnu! Og det har Norge faktisk heller ikke! Finland er med 1 guld og 1 sølv sammen med Thierry Gueorgiou, Frankrig bedste herrenation, hvor de unge svenskere så har fået 2 bronzemedaljer.

Damernes finale

Der var store forventninger til både Maja Alm og især Ida Bobach, så derfor må man sige at deres 10. og 11.plads var noget i underkanten – selv om de i sig selv selvfølgelig er flotte præstationer. Maja løber egentlig et fornuftigt løb, men især et lidt dårligt gennemført vejvalg på langstrækket satte Maja noget tilbage og ½ min til på post 11 bragte Maja udenfor podiet. Ida startede rigtigt godt og var næsten oppe ved den foran startende, men bommede så strækket 5-6 med mere end 1½ min og da hun efterfølgende heller ikke lykkedes med langstrækket, var hun indhentet med 1½ min af Merja Rantanen, Finland. Det overvandt Ida aldrig, og hun kunne kun være med til at følge Merja Rantanen til en overraskende bronzemedalje foran landsmanden, favoritten Minna Kauppi, der endnu ikke har vundet en medalje. Ida blev nr 11, ½ min efter Maja og hele 4,18 efter endnu en gang suveræne Simone Niggli, Schweiz, der var 1,45 foran unge svenske Tove Alexandersson, der vandt sin anden sølvmedalje.
Ser man på damernes individuelle resultater, er Simone Niggli jo aldeles suveræn med 3 guldmedaljer, men svenskerne har altså taget 3 sølvmedaljer og 1 bronze og Finland 2 bronzemedaljer. Dvs hverken Norge, Rusland eller Danmark har taget 1 medalje – endnu, men nu er der kun 1 chance tilbage!

Morgendagens stafet

Som sagt er det nu sidste chance for en dansk medalje, og den er nu ikke så ringe endda!! Ingen er i tvivl om at Maja, Ida og Emma har talentet og kapaciteten til at vinde en medalje, og der er heller ikke nogen tvivl om, at de er mere end stærkt motiverede efter et ikke helt vellykket VM indtil nu. Det skal blive rigtigt spændende at følge dem i morgen – om Maja kan komme hjem med teten på 1.turen, om Ida kan skabe hullet på 2.turen (?!) – og om Emma kan afslutte lige så godt som hun gjorde til Jukola/Venla. Emma skal op mod Simone Niggli, Lene Eliasson, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Tatiana Ryabkina og Minna Kauppi – og de vil alle frygte Emmas løbestyrke i spurten. Jeg tror personligt meget på pigerne, og tror Finland (og en særdeles motiveret Minna Kauppi) vil være værste konkurrent – sammen med Sverige, der starter hårdt ud med Tove Alexandersson og Annika Billstam – og altså har 3 medaljevindere!
Hos herrerne vil de danske herrer nok få svært ved at gentage podieplaceringen fra sidste år, men forhåbentlig kommer Rasmus Hansen godt hjem med teten, hvorefter Tue holder kontakten, så at Søren kommer til at kæmpe med de mange jævnbyrdige nationer. Sidste års overraskende vindere Tjekkiet er nok ikke helt stærke nok i år, hvor jeg tror det vil komme til at stå mellem Schweiz og Frankrig, med Sverige, Norge og Finland som de nærmeste. Men Rusland skal man aldrig afskrive, og så er der lige i hvert fald Tjekkiet, Letland, Ukraine, Litauen og Estland!!! Så det skal nok blive spændende.
Konkurrencen starter 12,55 dansk tid med herrernes stafet. Damerne starter kl 15.