Og ny sejr til Maja Alm

Tredjedagen ved Danish Spring bød på 17,3 km i herreseniorklassen. EM-lang banelæggeren fra 2004, Rasmus Ødum, fejrede tiåret efter hans fine baner i Klinteskoven med at sende deltagerne direkte ud i et af Tisvilde Hegns mest diffuse områder. Starten var lagt helt ude ved stranden og de 5 første poster krævede maksimal koncentration i det flade og usigtbare område neden for den gamle kystskrænt. Og da post 6-9 ligeledes lå i et af skovens berygtede diffuse områder med lav sigtbarhed, var der nok at se til før langstrækket, der sendte deltagerne over i den kuperede østlige del af skoven, hvor banens ”butterfly” var lagt. Så fulgte en passage med enklere stræk før deltagerne passerede tæt forbi stævnepladsen og sluttede af med et par friske ture op og ned ad kystskrænten før der atter skulle veksles tempo på nogle enklere stræk og gemmes koncentration til et par små svære stræk til sidst.

Af danskerne klarede rutinerede RunO Olsen denne udfordring klart bedst med en imponerende tredjeplads og sejr i dagens TRIMTEX Cup afdeling, kun lidt over to minutter efter Frederic Portin fra finske Paimion Rasti. Det er blevet til masser af skiløb, men ikke ret meget terræn for RunO, men da Birkebeiner’n blev aflyst i sidste weekend, benyttede han chancen for at tage et par o-løb og det var åbenbart tilstrækkelig forberedelse til weekendens udfordringer. ”Jeg prøvede at løbe rigtigt, rigtigt forsigtigt i starten, for jeg tænkte, at der er skummelt.” fortalte RunO. "Jeg laver nogle småsvaj og så bommer jeg egentlig 5-eren. Jeg tror jeg har styr på det, men rammer lige til venstre for og ser en post og tror det er vores, men det var en lavning et stykke øst for min, så da jeg finder posten, ser jeg ham der startede to minutter efter. (Frederic Portin – den senere vinder af løbet, red.) Han var noget stærkere end mig på stierne, men han løber og laver lidt småsvaj på post 7-8 og så er jeg med ud til butterflyen, hvor vi jo skal hver sin vej og så bommer jeg lidt. Og så tænker jeg, så er han long gone. Men så ser jeg ham igen på post 21 (to poster efter butterfly-en, red.). Derfra og hjem trækker han fra på stierne, men jeg kommer op igen, når han laver småsvaj ind mod posterne.” Og Rune løb altså i mål 11 sekunder efter Frederic og kan nu spændt vente på, om der skulle blive en billet til EM i Portugal. Rune håber det kan blive en mulighed, men er helt klar over at han både skal have over 1200 WRE-points i mindst et løb og have vist ”Top 15-potentiale”. Det første skulle være nået klart her i weekenden, det sidste er op til landstræneren at vurdere, når han inden for de kommende dage sætter det endelige hold. Rasmus Djurhuus havde satset på at levere et godt resultat i dag, men måtte skuffet sande, at benene ikke var til det, hvorfor det blev en anden af de rutinerede løbere, Claus Hallingdal Bloch, der små 8 minutter bag Rune blev næstbedste dansker. Rasmus blev indhentet og passeret af Rune og Fredric ved publikumsposten med hhv. 4 og 6 minutter.

Kigger man på trackingen overraskes man en smule af at såvel Frederic og Rune som de fleste øvrige deltagere løb lige på gennem krat og bakker på langstrækket, hvor man kunne tage en behagelig rute nord om på skovvej og få et sikkert og behageligt indløb til posten, som butterfly-en startede ved. Men måske er det den særdeles tekniske indledning på banen, som gjorde at deltagerne ikke så denne mulighed - eller også er de blot så stærke, at de ikke ser grund til at løbe omveje. På trackingen kan man endvidere se Frederic Portin komme for langt mod nord til post 21, hvilket er grunden til at Rune atter kommer op.

I dameklassen viste Maja Alm, at hun sagtens kan begå sig i et internationalt startfelt på langdistancen, selvom det er på sprint, Maja har leveret sine bedste mesterskabsresultater. Maja var 42 sekunder foran Eva Jurenikova på andenpladsen og Maja var da også rigtigt glad for at få en fuldtræffer på denne distance og samtidig tage endnu en TRIMTEX Cup sejr. Maja var sammen med Tue Lassen ene om at løbe samtlige træninger på den netop afholdte træningslejr og virker rigtigt stærk i denne sæson. Emma Klingenberg valgte ligesom Ida Bobach at spare sine achillessener og stod over i dagens løb for ikke at løbe nogen risici forud for det nært forestående EM. Emma fortalte, at hun glæder sig til det kommende mesterskab, men fortalte også, at det er en ny fornemmelse ikke at vide, hvilket stafethold, hun skal løbe på. Med Signe Søes’ tilbagekomst til landsholdet, hvor hun på træningslejren viste imponerende form, har landstræner Lars Lindstrøm fire verdensklassepiger at vælge imellem til førsteholdet. Alligevel var Emma meget glad for Signes tilbagekomst. ”Hun har en imponerende erfaring og hun er seriøs på en helt fantastisk måde. Jeg er sikker på, at jeg kan lære rigtigt meget af hende og jeg håber hun fortsætter på landsholdet i mange år fremover” fortalte en småfrysende Emma, der også glædede sig til at komme hjem til Århus efter snart to uger på farten.

Når man tager en tur rundt i Tisvilde Hegn og ser de massive ødelæggelser efter stormene i efterår, hvor store dele af skovens sydlige del ligger ned, bliver man imponeret over, at OK Øst Birkerød lykkedes med at arrangere to så fine løb. Det flotte deltagertal, der blandt andet bød på en næsten udsolgt kiosk og megen ros til arrangementet, giver håb om, at løbet nu har fundet en form, der vil trække endnu flere deltagere i de kommende år, så arrangørklubben belønnes for det mangeårige slid med at løfte arven efter Spring Cup og genindtage positionen som den nordiske elite-sæsonstart. Der er i hvert fald mange, som gerne kommer igen efter årets særdeles vellykkede stævne.

Uddrag fra resultatlisten

Women Senior WRE
1.\tMaja Alm, OK HTF Haderslev 1:09:18
2.\tEva Jurenikova, Halden SK, Norge 1:10:30
3.\tRiina Kuuselo, Tamperen Pyrintö, Finland 1:11:38

Men Senior WRE
1.\tFredric Portin, Paimion Rasti, Finland 1:23:33
2.\tOlav Lundanes, Haldens SK, Norge 1:24:37
3.\tRunO Olsen, Tisvilde Hegn OK, 1:25:44

http://www.danishspring.dk/da/resultater/

DOF på Facebook

Sponsorer

Trimtex
Løberen

Organisationer og partnere

International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
DIF