Nyheder

Tema Kort

Coronapandemien og restriktionerne spænder ben for mange af de aktiviteter, vi plejer at glæde os over. Men heldigvis bobler kreativiteten også løs rundt omkring i klubberne og der bliver taget initiativer, der kan fastholde glæden og interessen for vores idræt.

I Holstebro er Vestjysk Orienteringsklub – nærmest ved et tilfælde – begyndt at lave introduktionstimer til orientering over Teams.

- Det var egentlig fordi vi skulle til at bruge Usynlig-O (GPS-tjeneste, der gør det muligt at løbe baner uden at der er fysiske poster i skoven. Læs mere her). Så jeg oprettede en Facebookbegivenhed og inviterede til et videomøde. Men så kunne jeg fornemme, at deltagerne også havde brug for en mere generel introduktion til orienteringsløb og kortet, fortæller Ann-Vibeke Mose, der er formand i klubben og står bag videomøderne.

Første gang havde videomødet ni deltagere, der ikke var medlemmer af klubben – blandt dem flere familier. Og da hun oprettede endnu et videomøde med fokus på kortlæsning i sidste uge, kiggede omkring 25 forbi. Mødet tog udgangspunkt i det kort og de baner, der bruges i klubbens corona-sikre træninger i den følgende weekend, så deltagerne hurtigt kan komme ud og prøve deres nye færdigheder af.

- Det sværeste er at formulere sig uden at bruge fagsprog. Jeg kalder f.eks. kurverne for ”de brune linjer” for man kan hurtigt komme til at tale hen over hovedet på folk, hvis vi begynder at tale om f.eks. hjælpekurver, siger Ann-Vibeke Mose.

- I de her tider er der mange, der prøver kræfter med vores sport uden at vide hvordan kortet skal vendes. Ved det seneste videomøde var der én, der spurgte hvad det der ”W” betød på kortet. Det var to huller, der lå lige ved siden af hinanden, siger hun med et smil på læben.

Videomøderne holdes på Teams-platformen og linket deles via de Facebook-begivenheder klubben opretter. Det betyder, at møderne har haft deltagere fra det meste af landet, for der er også sjællandske klubber, der har delt begivenhederne.

Ved de to første videomøder har Ann-Vibeke haft mindst et andet medlem af klubben med til mødet. Det giver både lidt ”liv” til mødet, at der er dialog mellem de to. Og ved det seneste videomøde kunne klubkammeraten holde øje med, hvornår der kom nye deltagere til undervejs og give hende besked. Så opsummerede hun undervejs, hvad der var ved at blive gennemgået og huskede på reglerne om at slukke for mikrofonen.

En af de store opgaver er nu at få fastholdt interessen for orientering.

- Jeg beder dem om at følge vores Facebook-side, og fortæller også om Find vej i Danmark og at der jo også er andre klubber rundt om i landet, alt efter hvor de nu kommer fra. Og så beder jeg dem også om at skrive en bemærkning på de Facebook-begivenheder vi opretter til vores weekendtræninger. På den måde håber jeg kunne få fat i dem og tilbyde dem noget mere, for ellers er jeg bange for at de forsvinder igen, siger Ann-Vibeke.

Torsdag aften i denne uge sidder Ann-Vibeke klar ved skærmen igen. Denne gang er der fokus på vejvalg. Og indtil videre er det planen at fortsætte med videomøderne, så længe coronarestriktionerne spænder ben for de sædvanlige aktiviteter.

- Den store interesse for at lære er noget, der giver mig energi. Så længe der er interesse, så fortsætter jeg også, siger Ann Vibeke-Mose.

Vestjysk Orienteringsklub på Facebook

Link til torsdagens videomøde på Facebook

Vestjysk Orienteringsklubs hjemmeside

Tidligere har du her på DOF’s hjemmeside blandt andet kunne læse om:

Søllerød OK’s coronatilpassede Molboløb: 

Interview med Tim Falck Weber, der står bag CoronaCup i Nordsjælland 

Tema post

Onsdag aften forlængede regeringen de gældende coronarestriktioner med tre uger, så de nu løber indtil d. 7. februar.

For idrætten betyder det i grove træk:

  • Al indendørs idræt og foreningsaktiviteter skal holde lukket
  • Udendørs idræt kan kun gennemføres, hvis forsamlingsforbuddet på 5 personer overholdes.  
  • Professionel idræt er fortsat undtaget
  • Tilladelsen til 500 tilskuere inkl. deltagere er ikke længere tilladt hverken udendørs eller indendørs

Det er især værd at hæfte sig ved punkt 2. Vi kan fortsat dyrke orientering udendørs og gøre brug af de mange kreative corona-sikre aktiviteter i klubberne, sålænge vi overholder forsamlingsgrænsen på fem personer, holder afstand og følger de øvrige coronaretningslinjer.

Danmarks Idrætsforbund har oprettet en særlig coronaside, der giver svar på mange spørgsmål omkring coronarestriktionerne.

Myndighedernes hjemmeside omkring coronasituationen og gældende restriktioner findes her.

2021 molboloeb

Arrangørerne af Søllerød OK’s traditionsrige Molboløb har haft den kreative hat på for at holde fast i årets udgave af løbsserien samtidig med at corona-restriktionerne bliver overholdt.

Løbene har i 60 år været i kalenderen de første ti søndage i året og tiltrækker flere hundrede løbere hver søndag. Der løbes i fire forskellige skove, der er spørgsmål inden for paratviden på posterne og konceptet tiltrækker mange, der ellers ikke finder vej med kort og kompas resten af året.

I normale år er der mødesteder inden døre, hvor deltagerne kan betale for kort, tegne poster ind og skifte tøj i tørvejr – og der er poster i skoven mellem kl. 9 og 11.

Det sædvanlige koncept strider naturligvis mod de strikse corona-restriktioner, og derfor har arrangørerne tænkt ud af boksen for stadig at kunne invitere til Molboløb.

Banerne lægges ud på Molboløbets hjemmeside fredag, så deltagerne kan printe derhjemme. I stedet for at klippe med klippetang, skal man have sin egen blyant med og notere svarene på det kontrolkort, man også selv printer. Der er poster i skoven fra kl. 9 -15, mødestedet er helt sløjfet og betaling foregår via Mobilepay.

- Når det foregår hen over alle de lyse timer, sikrer vi at løberne bliver spredt i skoven. Vi opfordrer til at man kun løber med personer inden for ens egen "boble," og at man holder afstand til de andre løbere, fortæller medarrangør Henrik Molsen i en artikel i Rudersdal Avis. (Læs artiklen her.)

Årets to første løb er afviklet med flot tilslutning og løbsserien fortsætter i Jægersborg Hegn på søndag.

Du kan læse mere på Molboløbs hjemmeside – og følge med på Molboløbets Facebookside.

Danmarks Idrætsforbunds side om coronarestriktioner mm. findes her.

2021 landshold 1

Landsholdet har brugt de seneste fire dage på årets første samling, der havde opstart, målsætninger og udvikling på programmet.

Af Iben Valery

De seneste fire dage har landsholdet været på samling i og omkring Gjern, hvor der har været fokus på en god opstart, nye målsætninger og udvikling af løbernes tekniske færdigheder.

På trods af covid-19 har det været muligt at afholde samlingen, da professionel idræt ikke er omfattet af de nye forsamlingsforbud.

Fokus på stafet

Landsholdet blev både præsenteret for målsætninger - og de udviklingsprojekter, der skal til for at nå målene.

Et af projekterne er stafet – både skov og sprint. Det har været en del af programmet på samlingen og kommer til at være i fokus i den kommende tid, fortæller landstræner Tue Lassen.

”Vi skal ned og starte stort set helt fra bunden og se, hvordan vi bliver endnu bedre til stafet, end vi er. Selvom det i sidste ende kun er få, der kommer til at løbe til mesterskabsstafetterne, så skal det være et projekt for hele holdet.”

Som et led i projektet er meget af tiden gået med at teste løbernes orienteringstekniske færdigheder. Det har man blandt andet gjort ved at isolere færdighederne i for eksempel ”vejvalg” eller ”korthusk”, som i sidste ende skal give udgangspunkt for, hvor der skal lægges fokus i træningen fremover og samtidig give et billede af, om løberne udvikler sig.

Nye tiltag, struktur og mennesker

Det er første gang, at løberne har prøvet kræfter med det nyudviklede koncept, og det har været en positiv oplevelse.

”Det var først og fremmest hårdt, men det er virkelig fedt at have et resultat for, hvor man står nu, så man kan se, hvor vores svagheder og styrker er og på den måde gøre træningen mere specifik,” siger landsholdsløber Caroline Gjøtterup.

Hun bliver suppleret af landsholdsløber Cecilie Klysner.

”Jeg tror også, det er en god ide at splitte de tekniske dele op, så man kan se, hvor der er udviklingspotentiale – men det er samtidig nogle lange og hårde træninger, så man skal være på i lang tid.”

Selvom samlingen har budt på hårde tests, har der ikke været mangel på gejst og gåpåmod, siger landstræner Tue Lassen. Der har været mange ting at forholde sig til i form af ny struktur, nye mennesker og covid-19, men det har ikke rørt ved den gode stemning.

”Det har været megafedt at være afsted. Det er jo et forholdsvist ungt landshold, og selvom de har skullet stå og vente i sne, kulde og blæst under testerne, så har de været positive og givet den gas. Det er fedt at være træner for en flok løbere, som gerne vil det,” siger han.

2021 landshold 3Landstræner Tue Lassen giver instruktion over megafon for at sikre, at der bliver holdt afstand.

Burgohondo eller Bornholm

Weekendens samling har på flere områder været præget af situationen med covid-19; Løberne har boet i hytter og kørt til træningerne med dem, de ser til daglig. Samtidig er de sædvanlige morgenmøder foregået over zoom, hvor løberne har kunnet følge med og stille spørgsmål fra de enkelte hytter.

2021 landshold 2Sportschef Anders Bachhausen holder møde over Zoom med løberne, der sidder fordelt i hytterne.

Opstartssamlingen har dog været vellykket på trods af restriktionerne, men for den kommende sydsamling i uge 7, ser det mere sort ud. Selvom hele træningssamlingen til Spanien er planlagt, giver de nuværende rejserestriktioner udsigt til, at det kan blive nødvendigt at afholde næste træningssamling i Danmark.

”Vi håber meget, at vi kan tage til Spanien, men hvis vi bliver i Danmark, må vi få det bedste ud af det. Lige nu kigger vi blandt andet på at tage til Bornholm, hvor vi kan finde sprint- og skovterræner, som har lidt mere præg af kontinentalterræn med sten og kupering,” siger Tue Lassen.

2021 landshold 4Laurits Bidstrup Møller og Malin Agervig Kristiansson på vej ud på fredagens skov-tekniktræning. Alle fotos: Iben Valery

2020 orienteringsklubber innovation 

DOF bliver, ligesom alle andre forbund under DIF, holdt løbende orienteret om spørgsmål og svar om håndteringen af aktiviteter under de gældende corona-restriktioner. Af dagens top 5 spørgsmål og svar er der flere, der er relevante for vores o-aktiviteter.

Udendørs træning er tilladt i grupper med maks. 5 personer, dvs. at klubber, der hidtil har gennemført o-træning med forudtilmelding i tidsslots, gerne må fortsætte hermed, hvis det er praktisk muligt med forsamlingsforbuddets begrænsning til 5 personer.

Der må streames fra indendørs træningslokaler, men kun af lønnede trænere. Træningslokalet skal være aflåst, og der må ikke være andre personer til stede end træneren.

Klubhuse og foreningslokaler må kun benyttes helt kortvarigt af en enkelt person eller to til fx toiletbesøg eller afhentning af udstyr.

Endvidere anbefaler DIF, at generalforsamlinger og repræsentantskabsmøder, udsættes, hvis de står til afvikling i de kommende to måneder, idet forsamlingsforbuddet er en nødretstilstand, som giver mulighed for at afvige fra vedtægterne og fra uskrevne foreningsregler.

Nyttige links

Underkategorier

Husk at referater fra forskellige møder (Kredsudvalg, Klubledermøder, Børn og Unge) ligger på hjemmesiden.

De ligger under Nordkredsens dokumenter. Her ligger også andre gode informationer.

RSS Nyheder

feed-image RSS

DOF på Facebook

DOF ANBEFALER

Tema FindvejiSkolen2

DOF har udarbejdet et e-læringsforløb målrettet elever i 6.-7. klasse, som lærere gratis kan benytte. Læs mere

Sponsorer

Cowi
Trimtex
Sportident
Løberen
Silva
Klinik
Godik
Sportlyzer
Grafisktrykcenter

Organisationer og partnere

International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
DIF