38992230_1999539556763420_7162612316956000256_o.jpg

Hvad er MTB-orientering?

MTB-orientering (eller MTBO) er egentlig et misvisende navn, da man kan deltage på alle typer cykler. Det er ikke et krav for deltagelse, at man har en MTB (mountainbike); men det er det eneste rigtige at køre på.

MTBO er en disciplin, der kombinerer orienteringsmomentet med en cykel. Det gælder om at holde hovedet koldt, så du kan finde posterne og samtidigt holde et højt tempo på cyklen.

Man må kun køre på de stier, som er markeret på kortet, med mindre andet er anvist i intruktionen og dette er med til at differentiere sporten fra almindeligt MTB løb, som kan være teknisk meget svært tilgængeligt for ikke øvede. MTBO sporten kan derimod køres af alle (med en cykel) og uden egentlig forberedelse og træning.

I Dansk Orienterings-Forbund går vi op i at færdes med respekt for naturen og de øvrige gæster i skoven. Vi bakker op om Bevæg for dig for livets "Go' Stil-kampagne, som du kan læse om her - ligesom vi respekterer Naturstyrelsens MTB-kodeks.

Sværhedsgraden kan tænkes at være meget lettere en skovdistancerne i fod-O, da alle posterne er placeret på stier og veje. I MTBO er det ikke postens placering, som skal være den store udfordring, men komplexiteten i strækket og de valg, rytteren må vurdere og foretage, meget lig det man møder under disciplinen sprint i fod-O.

Det første officielle MTBO løb i Danmark blev afholdt i Grib Skov den 7. juni 2003, så sporten er stadig forholdsvis ny og ukendt i Danmark.

Til MTB-O bruges kortet i målestok mellem 1:4.000 og 1:15.000, i sjældne tilfælde kan der køres på 1:20.000 og 1:25.000. Der benyttes en særlig kortnorm, hvor de for MTBO vigtige detaljer er fremhævet. Distancerne i MTBO varierer fra ca. 10 - 50 km. 

Læs mere om kortet og signaturerne her.

På styret af cyklen er der monteret en kortholder. Den gør det muligt at vende kortet rigtigt og læse det, imens du cykler.

    

Kortholdere findes i mange udgaver og størrelser, men fælles for alle er at de monteres på styret og sikre at rytteren kan cykle sikkert med begge hænder på styret og samtidig læse kort fra en drejelig kortplade, hvor kortet er monteret under en gennemsigtig plastikdækken, som beskytter kortet med snavs og vand.

Er du i tvivl om noget eller har spørgsmål - så findes der her en masse informationer og vejledninger.

Desuden er der i menufeltet til højre link til den danske facebook side hvor spørgsmål hurtigt og klart vil blive besvaret.

MTBO Camp

MTBO Camp

Danmark afholder hvert år i foråret en stor MTBO Camp - med masser af løb, træning og hyggeligt samværd med andre MTBO'er fra hele europa

MTBO Camp

Trimtex MTBO Cup 2022

Trimtex MTBO Cup 2022

Program og regler for Trimtex MTBO Cup finder du her:

Trimtex MTBO Cup 2022

MASTERS VM MTBO 2024

Alt information omhandlende Masters VM MTBO 2024

MASTERS VM MTBO 2024

Indbydelser til U17 og U20 samlinger
U17 og U20 -samling Silkeborg - Januar 2022

VM MTBO 2019

VM MTBO 2019

Alt information omhandlende VM MTBO 2019

VM MTBO 2019

Sponsorer

Cowi
Trimtex
Sportident
Løberen
Silva
Klinik
Godik
Sportlyzer
Grafisktrykcenter

Organisationer og partnere

Nordea-fonden
International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
Naturens Dag
Golden Action Days
DIF
Aktiv året rundt