Skip to main content

VM: Landsholdet klar til folkefest i Norge

| Nyheder 2019

TueLangTirsdag morgen tager det danske landshold i orienteringsløb hul på verdensmesterskaberne i Norge, når det løber ud på kvalifikationsløbet til mellemdistancen.

VM i Norge er det første verdensmesterskab i mange år, hvor der udelukkende skal konkurreres på skovdistancer. Onsdag gælder det finalen på langdistance, fredag løbes mellemdistancen inden mesterskaberne slutter af med stafetdisciplinen lørdag.

Det betyder, at der først igen skal løbes om VM-medaljer i sprint og sprintstafet, hvor Danmark har så mange flotte resultater fra de seneste år, når der er VM i Danmark i juli 2020.

Derfor har landsholdet også kunne holde sit fokus på at forberede sig bedst muligt til at præstere på skovdistancerne ved dette års VM, der løbes i det sydøstligste Norge, Østfold.

Udover at have deltaget i en stribe konkurrenceløb i området i de seneste 12 måneder har landsholdet også været på to træningslejre i juli i Østfold.

- Vi har fået gennemført rigtig meget god træning, så det fysiske gerne skulle være på plads til VM. Jeg har en oplevelse af, at løberne har et tydeligt billede af, hvad der kræves. Når vi i analyserne gør stræk op, ser de ofte de gode løsninger og kan se, hvad de skal bruge i deres orientering for at finde poster effektivt. Så jeg er rigtig godt tilfreds med, at vi er kommet så langt, siger landstræner Kenneth Buch og fortsætter:

- Når det er sagt, så kan vi stadig være ustabile. Det er ikke altid, at vi kan gennemføre de gode vejvalg. Forhåbentlig kan vi se til VM, at vi også er kommet et skridt tættere på dét, siger han.

Orientering Online har interviewet Kenneth Buch om de tekniske forberedelser til VM - læs artiklen her.

Kenneth Buch, der både har en fortid som norsk landstræner og som klubtræner i Østfold-klubben Halden SK, har sit landstrænerfokus på skovdistancerne. Og han har oplevet det som en lettere opgave at forberede løberne bedst muligt, fordi hele holdet har haft sigtekornet indstillet på at præstere i skoven.

- Vi har ikke hele tiden haft udfordringen med, at nogle skal i skoven og andre skal løbe sprint. Og at nogle er dedikeret til sprint, mens andre skal nå at forberede sig til begge dele. Vi har kunnet specialisere gruppen. Det har været fedt, at vi har kunnet koncentrere os om skovdistancerne for de løbere, der har været en del af forberedelsen, fortæller Kenneth Buch.

Terrænet, der venter på verdens bedste orienteringsløbere, er typisk for Østfold-området: Mange detaljer, kuperet og med god gennemløbelighed, når løberne ellers husker at løfte benene i blåbærlyngen, der vokser i skovbunden.

Landsholdet har i vundet tre medaljer ved hvert af de seneste tre års verdensmesterskaber, men i år ligger forventningerne i et andet leje. Landsholdet har som målsætning at løbe to top 10-placeringer hjem på de individuelle distancer og løbe sig i top 6 på stafetten for både damer og herrer, forklarer landstræneren.

- Vi har jo været forkælet lidt med medaljer de seneste år, så det ville selvfølgelig være fedt at have medaljer med i målsætningen i år også. Men sådan som forberedelsen er gået og det løbermateriale der er, så må vi også sige, at det ikke er realistisk. Men jeg glæder mig - især til stafetten, og det er dér vi føler, at vi har de største chancer. Top 6 er også et offensivt mål, men vi er meget overbevist om, at vi kan løse det, hvis vi får gennemført en god stafet, siger Kenneth Buch.

Den syvdobbelte verdensmester Maja Alm satser i 2019 på atletik og er derfor ikke en del af den danske VM-trup i år.

Den består til gengæld af otte spændte og motiverede danske landsholdsløbere. Lige fra Line Cederberg, der får sin VM-debut onsdag på langdistancen til den tidligere sprintstafet-verdensmester Tue Lassen, der løber sit 13. verdensmesterskab.

- Vi glæder os rigtig meget til mesterskabet. Vi forventer, at det bliver en folkefest, og nordmændene er virkelig gået i brechen for at få promoveret VM. Så vi håber og tror, at der bliver en fantastisk stemning, og at vi skal være med til at lave den her folkefest. Det tror jeg også motiverer løberne, og når det samtidig er et fantastisk terræn, så bliver det en kæmpe oplevelse at løbe mesterskabet, siger Kenneth Buch.

Folkefesten bliver heldigvis nem at følge fra Danmark i år, idét TV 2 Sport viser tv-produktionen samtlige finaledage, dvs. onsdag, fredag og lørdag. Ekspertkommentatorerne må siges at tilhøre de mere kompetente af slagsen; det bliver nemlig Maja Alm og Ida Bobach - med 22 VM-medaljer tilsammen - der deler opgaven og skal guide seerne på vej.

TV 2 Sport sender:
Onsdag: Kl. 13.25 - 18.15
Fredag: Kl. 13.40 - 18.30
Lørdag: Kl. 16.05 - 21.00

Og i første omgang gælder det altså tirsdag morgen kvalifikationen til mellemdistancen, hvor de danske løbere skal løbe sig blandt de 15 bedste i deres respektive heats, for at være sikker på en plads i finalen.

Der er selvfølgelig gode muligheder for at følge med på arrangørernes hjemmeside, ligesom o-hjemmesiden World of O på vanlig, imponerende vis har samlet masser af relevant information i denne artikel.

Danmarks VM-trup:
Damer:
Caroline Gjøtterup, Faaborg OK (Mellem og stafet)
Cecilie Klysner, FIF Hillerød Orientering (Mellem og stafet)
Line Cederberg, Tisvilde Hegn OK (Lang)
Miri Thrane Ødum, OK Øst Birkerød (Mellem, lang og stafet)

Herrer:
Björn Cederberg, Tisvilde Hegn OK (Mellem og stafet)
Emil Øbro, Tisvilde Hegn OK (Mellem og lang)
Søren Bobach, OK Pan Aarhus (Stafet)
Tue Lassen, Faaborg OK (Mellem og stafet)