Svensk sejr i Jukola-stafetten

| Helge Lang Pedersen | Nyheder 2019

Men hele 4 brødre med efternavnet "Svensk" på det vindende hold fra Borlänge-klubben Stora Tuna IK på holdet, så bliver vinderholdet i den traditionelle finske Jukola-stafet næppe nogensinde mere svensk. Og da Jukola-navnet bygger på en legende om syv finske brødre, så kan symbolikken næsten ikke blive mere tydelig.

Jukola herrestart 2019

Herrestarten 2019 - Foto: Jukola

Forud for næstsidste tur havde lokale Tameren Pyrintö fået et lille forspring, men den nye norske storklub fra IL Tyrving med den schweiziske stjerne Andreas Kyburz på sidste tur og Store Tuna IK fik lukket hullet, således at de tre klubbers sidstetursløbere startede ud samtidigt. De fleste ville nok have tilskrevet de rutinerede schweiziske landsholdsstjerner, Matthias Kyburz for Tyrving og Florian Howald for Tamperen Pyrintö de bedste chancer, men Emil Svensk, der på det svenske landshold er bedst kendt som sprint-specialist, rykkede stille og roligt fra de to og kunne uhindret blive modtaget af sine gul-klædte holdkammerater i den finske morgensol og defilere i mål som vinder. IL Tyrving blev nr. to og Tamperen Pyrintö nr. 3.

Af de to deltagende danske klubber blev det som ventet OK Pan Aarhus, der på 82. pladsen blev bedste danske hold. En lille tilbagegang fra 67-pladsen i 2018, men holdet var i år lidt mindre efter vinderne. Rasmus Djurhuus løb første tur men fik ikke den allerbedste start, da han efter 4 km var 6 minutter efter som nr. 231. Men derfra løb den rutinerede langdistancespecialist til gengæld forrygende og tabte kun yderligere et halvt minut på de sidste 7 km og skiftede som nr. 95.

Den regerende DM Ultralang-mester Emil Ahlbech leverede en pragtpræstation og skiftede som nr. 46, hvilket blev holdets bedste skifteplacering i stafetten. På den lange tredje tur var der - ligesom i damestafetten - blevet plads til en nyudnævnt Junior-VM deltager - Mads Møller Skaug - som kæmpede forbilledeligt for sagen men løb ind i et par tidstab i starten og midt på den 13 km lange bane.

Bobachs back

Bobach is back. Foto OK Pan Aarhus

Så var der for første gang i en årrække et glædeligt gensyn med hele to Bobach-brødre på samme stafethold, idet først Søren og siden Christian Bobach løb de efterfølgende ture. Søren kom frisk fra World Cup deltagelse først på ugen, mens Christian var tilbage på holdet efter skader for år tilbage medvirkede til at stoppe hans landsholdskarriere. Efter de tos løb var holdet rykket op som nr. 77.

Jonas Munthe leverede en fuldt godkendt præstation da han holdt placeringen på næstsidste tur, mens Stefan Frands Petersen havde fået genvalg til den 13 km lange sidste tur og efter en flot fight bragte holdet i mål til slutplaceringen 82.

Farum Tisvilde OK kunne i år notere klar fremgang i både placering og tid efter vinderen, da sidste års placering som nr. 207, små tre timer efter vinderen, i år blev omsat til en slutplacering som nr. 154 med en difference på 2:38.

Carl Emil Schøier Kovsted leverede en fin præstation på første tur. Ligesom Rasmus tabte han nogle minutter i starten, mens han tabte relativt mindre på den sidste del af banen og skiftede omkring nr. 200. Jonas Falck Weber fik en lidt tungere tur i det super krævende finske terræn, mens Lasse Fugmann vandt nogle placeringer på den efterfølgende tur. På fjerde tur leverede rutinerede Tim Falck Weber holdets største fremgang med 39 placeringer, mens sønnen Lasse tog yderligere 31 og det unge stortalent Oscar David Jensen tog yderligere 34. Mallt Kjær Hemmingsen løb sidste tur og bragte holdet op på slutplaceringen som nr. 154, hvilket er klubbens bedste placering siden 2008.

OK Pan Aarhus' andethold endte som nr. 167, hvilket også var klar fremgang i forhold til 2018. Bemærk, at alle resultater i denne artikel er foreløbige. De endelige resultater kommer på Jukolas hjemmeside her.