Skip to main content

MTBO Landsholdsprogrammet for 2019

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder 2019

Skrevet af Katja Brunstedt

Camilla VM

2018 er netop blevet til 2019. I lørdags løb Danmarks Radios store sportsgalla over TV-skærmene lørdag aften og sidst i programmet blev der også vist klip fra Camilla Søgaards flotte VM-sejr i 2018. Hvis du ikke nåede at se programmet, har du her  mulighed for at gense sekvensen. Skulle linket drille, kan du søge "Sportsgalla 2018" frem på DRs hjemmeside og surfe frem til 01:31:25 minutter inde i programmet.

Udover Camilla Søgaard, hentede det Danske MTBO Landshold flere andre medaljer hjem i 2018, både blandt Junior- og Ungdoms-rytterne. Det bliver derfor et spændende 2019 vi kan se frem til. Danmark lægger i månedsskiftet juli/august jord til Junior- og Senior-VM i skovene omkring Viborg. Der arrangeres samtidig et 6-dages publikums stævne, så der er rig mulighed for både at følge de danske rytteres præstationer på nært hold og bagefter selv konkurrere i de samme terræner. De danske landsholdsryttere vil uden tvivl sætte stor pris på et stort heppekor!

Men inden vi når så langt, er der andre aktiviteter på agendaen for rytterne.

I midten af januar afholdes der Åben MTBO-landsholdsamling i Hillerød. Udover deltagelse fra både ungdoms-, junior- og senior landsholdsryttere, er andre interesserede også blevet inviteret. Der er plads til mange flere i MTBO sporten, og heldigvis har flere ryttere uden for landsholdet meldt deres ankomst. De vil i løbet af samlingen få rig mulighed for at snuse til MTBO og på nærmeste hold opleve hvor stærkt der skal køres for at kunne følge med landsholds-rytterne.

I starten af marts drager størstedelen af junior og senior rytterne på en uges træningssamling på Gran Canaria. Der er lagt op til en uge med 5-6 timer i sadlen hver dag i stærkt kuperet terræn. Sammen med vinterens mange mange timers grund-træning, skulle det gerne være med til at lægge et rigtig godt grundlag for gode præstationer i 2019.

I Påsken arrangeres der som vanligt MTBO-Camp på dansk jord. Campen har nu været afholdt i mere end 10 år og har altid været et stort tilløbsstykke for en stor del af verdenseliten. I år arrangeres campen tillige i Viborg, som jo senere på året også er centrum for VM. Det er derfor en rigtig god mulighed for andre landes landshold til at gøre sig bekendt med terræn-typerne og også kort-tegnerne som skulle være de samme. Ryttere fra både det finske, svenske, østrigske og franske landshold har da også allerede meldt deres ankomst, og mon ikke flere følger trop.

Før selve campen arrangeres endvidere en såkaldt pre-camp kun for landshold. Her arrangeres alle træningerne af de danske landsholdsryttere, der således får rig mulighed forat få rigtig mange kilometer i benene i løbet af hele påskeugen.

Senior EM (samt World Cup runde 1): 

Første store internationale konkurrencer bliver Senior EM ved Wroclaw, Polen i Pinse-weekenden i starten af juni. Her vil de danske ryttere skulle dyste i Sprint, Masse-start (lang) og Mix Stafet.

Wroclaw

Sprinten kommer til at foregå i fladt terræn med både skov og urbane områder. Der venter sandsynligvis tricky baner hvor der skal køres meget stærkt og undgås fejl for at kunne gøre sig gældende.

 

 

 

 Massestart og Mix Stafet foregår begge i terræn som beskrives som moderat kuperet med et veludbygget sti-billed. Arrangørerne melder om en ”rideability” fra forfærdelig til meget god – det skal nok blive sjovt!

Wroclaw 2

 

 

 

 

 

Danske Mesterskaber:

Weekenden efter, midt i juni, står den på de danske mesterskaber der i år afvikles på Sjælland. DM lang køres i Tisvilde Hegn og DM Mellem i Hedelandet ved Roskilde. Sidstnævnte er jomfrueligt MTBO Terræn.

Senior- og Junior VM (samt World Cup runde 2):

Som nævnt ovenfor løber dette af stablen i Viborg i slut juli/start august.

Der køres Sprint i Viborg Centrum, Mellem distance i Ebeltoft, Lang distance i Stråsø, Massestart i Undallslund og afsluttes med Stafet i Finderup.

Hvis de danske ryttere præsterer på vanligt niveau, burde der være gode chancer for flere danske medaljer i løbet af ugen.

Ungdoms- og Junior-EM (samt World Cup runde 3):

Den internationale kalender for 2019 rundes af i det sydlige Tyskland i starten af oktober. Stævnecenteret er henlagt til Rabenberg lidt syd for Leipzig. Nogle af de danske ungdoms- og  junior-ryttere stiftede bekendtskab med terrænet da de som forberedelse til netop dette mesterskab deltog i de tyske mesterskaber i 2017. EM byder på Mellem, Lang, Sprint og Stafet. Samtidig er det for seniorerne årets 3. World Cup afdeling som byder på Lang, Sprint og Mix Stafet.

Endvidere afvikles der samtidig årets Veteran VM for dem over 40, så forhåbentligt er der en masse danske tilskuere der kan heppe på landsholdsrytterne ved denne lejlighed.

Terrænet byder i hvert fald på nogen af distancerne på rimelig voldsom kupering. Der skal kæmpes i bakkerne, og forårets træningssamling på Gran Canaria vil helt sikkert komme rytterne til gavn her.

Rabenberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udover ovenstående store konkurrencer, byder 2019 desuden på flere mindre trænings-samlinger, deltagelse i den hjemlige MTBO Trimtex Cup samt forskellige andre løb i ind- og udland. Årets 5-dages i Plzen i Tjekkiet (arrangeres hvert 2. år) får sandsynligvis deltagelse af flere danske landsholdryttere. Dette arrangement plejer at tiltrække mange fra verdenseliten og ud over de sociale aspekter er der således lagt op til 5 intense konkurrencedage.

Endvidere er der flere af rytterne der også kører almindelige MTB-løb (uden kort på styret) for at få både teknik og fart på cyklen. Kan man tempomæssigt følge med den danske MTB-elite er man rigtig godt på vej.

2019 bliver således på alle måder et spændende år for landsholdsrytterne med blandt andet VM på hjemmebane. Vi kan være helt sikre på at de danske ryttere vil gøre deres ypperste for at levere gode resultater. Der er dermed lagt op til god underholdning, enten på sidelinien i skoven eller bag skærmen, hvor der forhåbentligt er live-dækning (og måske tracking) fra de fleste af årets internationale mesterskabsstævner.