Skip to main content

Condes bedre til farveprint

| Administrator | Nyheder 2008

Den nyeste opdatering af condes til version 8.1.2 løser delvist et vigtigt problem

Finn Arildsen skriver i sit nyhedsbrev:


Problemstillingen
"At opnå de rigtige kortfarver på farveudskrifter er et emne, som bliver diskuteret meget grundigt. Der er almindelig enighed om at det kan være svært at ”ramme” de rigtige farver.

Nogle gange er kurverne for røde, andre gange er den gule farve for lys. Det er gjort forskellige eksperimenter, idet farverne – selv for det samme kort – varierer fra printer til printer, og der er også forskel på om der er lidt eller meget blæk tilbage i patronen.

Man forsøger at kompensere for dette ved at ændre i farveindstillingerne i kortfilen. Dette er ikke blot besværligt, men man risikerer også at ende med kortfiler med mærkelige farveindstillinger, fordi der er ændret et utal af gange.

Ideelt set ville man gerne opnå, at man uden at skulle ændre farveindstilinger altid får de korrekte farver på udskrifterne.

Orienteringsløbere, som printer kort, er ikke de eneste, som slås med dette problem. Der er faktisk gjort en del forskning i emnet, som det vil føre for vidt at komme ind på detaljer af.

Det har ført frem til at man beskriver hver printer (og skærm m.v.) med en såkaldt ”color profile” - farveprofil. Der findes understøttelse af ”color profiles” for en del printere, men langt fra alle er understøttet endnu.

Et stykke ude i fremtiden vil dette formentlig være den teknologi, som man vil anvende. Men man kan allerede nu gå et stykke af vejen og anvende farveprofiler til at opnå bedre farver for orienteringskort.

Løsningen i Condes
Condes 8 har taget denne teknologi i anvendelse, og der opnås derved betydeligt bedre farver på skærmen, som vist i ovenstående eksempel.

Condes har også samme teknologi indbygget til brug for udskrifter. Imidlertid er den ikke automatisk slået til – simpelthen fordi jeg ikke har mulighed for at være sikker på, hvordan det vil virke på den brede vifte af printere som anvendes.

Jeg har prøvet den på et antal gængse farveprintere, og resultatet er også her klart bedre – vel at mærke uden at der er ændret på farveindstillingerne i kortfilen.

Hvis du har lyst til at prøve, kan du slå farvekonverteringsfunktionen til under menuen:

Filer -> Standard-indstillinger for denne PC -> Farvestyring.

Jeg hører meget gerne fra dig om dine erfaringer, og du må meget gerne sende mig en prøveudskrift, både med konvertingsfunktionen slået fra og til, så jeg kan få et bedre grundlag for at vurdere, om det er hensigtsmæssigt at slå konverteringsfunktionen til automatisk.

Bemærk, at farvekonverteringsfunktionen ikke er aktiv, når man bruger en PostScript-printer. Her er der nemlig ikke behov for nogen farvekonvertering. PostScript anvender nemlig de samme CMYK-farver, som kortfilen er ”født” med.
Slutter nyhedbrevet.

Jeg har testet på mit PC'er og farvelaser. Det virker helt klart som en forbedring. Især hvis jeg samtidig slår overprint til på posterne og giver den violette banefarve lidt mere rød. Det er der nemelig plads til nu kurverne bliver pænt brune på mine print.

Læs mere om danske Condes via link


http://www.condes.net/index.php?page=danak