Erik Skovgaard Knudsen genvandt i formiddags EM guldet på mellemdistancen, da han satte verdensmesteren på distancen, finske Samuli Saarela, og resten af felten til vægs på den 13,5 km bane.

Efter en stabil indsats var afstanden i mål 29 sek. til Saarela, mens der var yderligere 2,49 min. ned til Beat Schaffner, Schweiz, som lidt overraskende tog bronze, blot to sek. foran hjemmebanehelten Anton Foliforov.

At sejren ikke var problemfri skal ses i lyset af fortsatte problemer med at forgaflen taber luft og så det faktum at arrangørerne har valgt ikke at udlevere plastposer til kortene, og at kvaliteten af kortene er et fint offset tryk, men ikke vandfast. Det betød at Erik - i lighed med mange andre - mistede lidt af kortet undervejs, og at han f.eks. måtte følge snitzlingen baglæns på publikumsstrækket for at finde tilbage til posten før!

Det var som bekendt Eriks andet guld ved årets EM og han kan gøre rent bord individuelt på fredag, når langdistancen afvikles som en fællesstart, en disciplin han har vundet to gange tidligere i år, i hhv. Ungarn og Sverige. Samtidig betød dagens sejr, at Erik vinder den samlede World Cup 2011 efter bl.a. 5 sejre i de hidtil 10 afviklede løb. Ganske suverænt og meget fortjent at han kommer på toppen af World Cup skamlen.

De øvrige danske herrer havde ikke en god dag i skoven. Bajrke Refslund lavede flere tekniske fejl i det til tider meget komplekse stibillede, og han endte helt nede som nr. 30. Andreas Proschowsky lider fortsat under en forstuvet fod og måtte nøjes med en placering som nr. 55, mens Rasmus Søgaard havde mekanisk defekt og udgik.

Hos damerne var der imponerende triple finsk på toppen. Den finske MTBO-dronning og veteran Ingrid Stengård henviste MTBO-kronprinsessen Marika Hara til sølvet, mens MTBO-prinsesse Susanna Laurila vandt bronze. Således blev den finske rangering sat på plads. Terrænet - og det at man må køre overalt - passer tydeligvis de finske ryttere ganske fint. Også her måtte Rusland nøjes med 4. pladsen, det var den unge Olga Vinogradova, som besatte den. En rytter som vi formodentlig vil høre mere til i de kommende år.

Marika Hara sikrede sig dermed også den samlede World Cup sejr.

Rikke Kornvig kørte sig lidt op fra sprinten, men endte mere end 5 min. fra medaljerne på en 15. plads. Ikke hverdagskost for Rikke, men måske betaler hun lidt mentalt og fysisk efter et hårdt VM. Pernille Brunstedt Jacobsen endte som nr. 22 efter et ok løb uden de store fejl, men heller ikke med stor nok fart. Nina Hoffmann klippede forkert.

Onsdag er der stafet og set i lyset af de hidtidige resultater, så må vi være ærlige og sige at danske hold ikke er blandt topfavoritterne. Men som altid i stafet kan alting ske, og der vil være op- og nedture i morgen. Umiddelbart er de største forhåbninger til herrerne som vil være medaljekandidater, hvis Rasmus og Bjarke kan aflevere Erik indenfor et par minutter af teten. Så ved alle at alting kan ske. Desværre har arrangørerne varslet noget for korte ture i forhold til reglementet, noget som IOF tilsyneladende stiltiende har accepteret.

Umiddelbart er finnerne favoritter hos både damer og herrer. Det siger sig selv at de finske damer er tårnhøje favoritter efter dagens magtdemonstration. Holdet havde et forfærdeligt VM løb i Italien, så de tørster efter revanche. De schweiziske verdensmestre ligner også et medaljehold og så kan russerne måske endelig få medalje hvis de tør sætte de unge ryttere Olga Vinogradova og Svetlana Poverina (junior) på holdet. Bagfra vil Litauen (VM sølv), Slovakiet (VM bronze), Tjekkiet og Danmark forsøge at hænge på og tage en medalje. De danske damer stiller op som til VM i rækkefølgen: Pernille-Nina-Rikke.

Hos herrerne ser de finske VM 3'ere stærke ud med Saarinen, Laurila og Saarela på holdet. VM 2'eren, Tjekkiet, med Laciga, Pospisek og Hradil samt VM 4'eren, Rusland, med Gritsan, Glukhov og Foliforov er altid stærke. De tre hold eller måske det danske bliver europamestre i morgen, det er svært at se andre lande blande sig deroppe hvor det gør ondt. Den danske opstilling: Rasmus-Bjarke-Erik.

http://o-sport.ru/online/online2.php

DOF på Facebook

Sponsorer

Cowi
Trimtex
Sportident
Løberen
Silva
Klinik
Godik
Sportlyzer
Grafisktrykcenter

Organisationer og partnere

International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
DIF