Maja og Signe blandt de store favoritter

Så er det blevet tid til 2. udgave af den skandinaviske NOrT, der består af 3 selvstændige World Cup-afdelinger i henholdsvis Finland, Sverige og Norge. Serien udmærker sig ved at der er tale om ”alternative” løbsformer, domineret af sprint og mellemdistance – og på de første 2 etaper er der kvalifikationsløb, hvorfra de 30 bedste kvalificerer sig til de senere finaler. Den afsluttende etape er en mellemdistance med jagtstart, hvor man starter i forhold til opnåede tider/points/bonus fra de første 2 etaper. Det lyder lidt forvirrende, men der vil komme en mere præcis optakt til de enkelte etaper, der finder sted 16.6 i Borgå i Finland, 21.6 i Göteborg og 25.6 i Oslo.
Man vil i øvrigt selv kunne læse mere på flg link: www.nordicorienteeringtour.com

1.etape i Finland

Sidste år var det i Finland en kombination af mellemdistance og sprint i samme løb, hvor der i år bliver tale om en forlænget sprint i kvalifikationen (vindertid 30-35 min), hvorfra de 30 bedste kvinder og mænd kvalificerer sig til eftermiddagens finale, som bliver ren sprint (vindertid 14-15 min).

Det danske hold og de danske chancer

Som det har været de sidste mange år, er der størst forventninger på damesiden, hvor både Signe Søes (OK Pan) og måske især Maja Alm (OK HTF) må siges at tilhøre de helt store favoritter. Sidste år blev Maja nr 5 på 1.etape (og nr 4 sammenlagt), Signe blev nr 6 på 1.etape, men deltog ikke i de efterfølgende. Maja er en fantastisk sprinter og blev nr 3 til EM sidste år, nr 2 til årets svenske mesterskaber og er i en forrygende form. Signe skal man på ingen måde undervurdere og hun blev således nr 5 til de svenske mesterskaber og er kommet sig helt over den skade der drillede sidste år. Samtidig er konkurrencen i år mindre hård fra de ellers sædvanlige vindere, idet hverken Simone Niggli (Schweiz) eller Anne Margrethe Hausken (Norge) deltager pga af graviditet, og da yderligere Helena Jansson (Sverige), Minna Kauppi (Finland) og Marianne Andersen (Norge) er skadede eller under genoptræning, må både Maja og Signe tillægges gode chancer for absolutte topplaceringer. Både svenskerne og nordmændene stiller dog med en del nye, unge talenter og løbere som Annika Billstam (Sverige) og Anni-Maije Fincke (Finland) skal man på ingen måde afskrive.

De 2 øvrige danske damer er debutanterne Signe Klinting (Fif Hillerød) og Inge Skovgaard Knudsen (Faaborg OK), som det skal blive spændende at se i internationale senior-konkurrencer, og det vil være flot hvis de kvalificerer sig til finalen blandt de 56 tilmeldte kvinder.

På herresiden skal man næppe forvente sig topplaceringer fra danskerne. Tue Lassen (Faaborg OK) er ikke egentlig sprinter, men blev dog nr 6 til EM sidste år, og er blevet nr 2 til DM de sidste par år. På hans hjemmeside kan man dog læse, at hans forberedelser på det seneste på ingen måde har været optimale, og han er selv spændt på hvor han står. Søren Bobach (Silkeborg OK) har været rigtigt godt løbende i år og er en stærk sprinter, ligesom Rasmus Thrane Hansen (Søllerød OK – og regerende juniorverdensmester i sprint) og begge var i sprintfinalen til WOC i Trondheim 2010. De burde kunne løbe sig blandt de 30 bedste, ligesom rutinerede Claus Bloch (OK Pan) også burde have sprinterfaring og – kapacitet til at komme i finalen. De øvrige danskere er Christian Bobach (Silkeborg OK), Christian Christensen (OK Pan), Rasmus Djurhuus (OK Pan) og debutanten Søren Schwartz Sørensen (Fif Hillerød) – og forhåbentlig vil Danmark få i hvert fald 4-5 løbere til finalen blandt de 71 tilmeldte, men på herresiden er konkurrencen benhård, da både Norge, Schweiz, Sverige og Finland stiller med 8-10 klasseløbere.
På herresiden gælder det imidlertid også om at gøre sig godt bemærket, da der også er VM-udtagelse på spil. Holdet udtages umiddelbart efter NOrT-finalen, dvs 26.6, og der er ingen tvivl om at ”finalepladser til NOrT" vil tælle rigtigt godt.
I skrivende øjeblik er der ikke oplyst nogen starttider, men man kan selv følge med på hjemmesiden – og sidste år var der glimrende dækning af alle etaper med både TV og gps – og i år er der helt sikkert TV-dækning fra Göteborg med knockout-sprintens finaler.

http://www.nordicorienteeringtour.com/

DOF på Facebook

Sponsorer

Cowi
Trimtex
Sportident
Løberen
Silva
Klinik
Godik
Sportlyzer
Grafisktrykcenter

Organisationer og partnere

International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
DIF