Skip to main content

Ny fjerdeplads til Ida Bobach

| Administrator | Nyheder 2015

I tredje og sidste World Cup afdeling på Tasmanien

Tredje og sidste tasmanske World Cup afdeling blev afviklet natten til lørdag, dansk tid. Ida Bobach var atter bedste danske udøver, da hun i det kuperede terræn vest for St. Helens erobrede en ny flot fjerdeplads. Ser man stræktiderne, kan man dog konstatere, at Ida havde potentiale til mere, da hun efter en halv times løb blot var 25 sekunder efter svenske Tove Alexandersson, der også vandt klart i dag. Men i mål var forskellen hele fem minutter. Og med lidt over et minut op til andenpladsen, er det sandsynligt, at Ida havde denne placering inden for rækkevidde. At løbet var krævende, ses af, at det blot var 8 piger mindre end 10 minutter efter vinderen. Langdistanceverdensmesteren fra Italien, Svetlana Mironova, RUS, var således mere end 9 minutter efter på 7. pladsen.

Ida fortalte efter løbet: ” Løbet gik fint, men jeg kan sagtens finde det halve minut der mangler op til podiet. Det kan man jo altid på en så lang tur, og der var lidt småfejl. Jeg tog sikkert et fint vejvalg på langstrækket, men udførelse kunne have været smartere visse steder. F.eks. var vejvalg oppe på toppen af ryggene tilsyneladende bedre end at løbe på skrænten. Men det var svært at gennemskue uden mere erfaring i dette terræn.”

Cecilie Friberg Klysner fik værdifuld erfaring på sin første langdistance som senior og erobrede 27. pladsen. Cecilie fik ikke den bedste start, men løb sig op gennem hele konkurrencen.

Hos herrerne var nr. 1 og 2 de samme som ved sprinten for en uge siden, hvilket illustrerer, at de bedste løbere behersker endog meget forskellige terræntyper. Det er svært at forestille sig større kontrast end de flade græsarealer på University of Tasmanien og den krævende vejvalgs- og skræntorientering på stenede skrænter med indslag af tricky finorientering i gamle mineområder, som fandtes på langdistancen. Men schweizerne Matthias Kyburz og Daniel Hubmann viste endnu en gang, at de dækker hele spektret.

Unge Thor Nørskov kan bestemt være sin indsats bekendt på 19. pladsen. At være blot 12½ minut efter i sin seniordebut på distancen, lover godt for fortsættelsen. Ligesom Cecilie løb Thor sig op efter at have ligget længere tilbage i starten af løbet. Andreas Hougaard Boesen var et lille minut efter Thor og kom dermed stærkt igen efter en mellemdistancepræstation, som han næppe var tilfreds med. Den tredje gennemførende dansker, Søren Schwartz Sørensen, afsluttede World Cup ugen med en 28. plads.

Thor Nørskov fortæller: ”Jeg fik en lidt uheldig start til første post, og havde svært ved at regne langstrækket til post 3 ud. Det tog ca. 20 sekunder at finde det rigtige vejvalg. Derefter gik det fint til publikumsposten og jeg havde blot et lille bom derefter." Thor kan herefter gøre status efter de tre World Cup løb: "Alle løb hernede er gået fint - efter at jeg har været i Australien 3½ måned. Jeg er tryg ved terræntypen. Træningsindsatsen har været holdt godt ved lige – nu med 66 uger uden skade eller afbræk fra træningen.”

Terrænet var fint at løbe i - sådan set. Det var dog meget præget af gammel bush fire, så der var mange væltede træer og grene i bunden. Det gav noget stop-and-go løb - og ikke mindst en hel masse sorte striber på løberne, når de havde været i nærkontakt med de brændte træer.

Se Tutzons billeder fra dagens løb her.

Dermed er en interessant World Cup uge ovre og de danske deltagere vil typisk træne lidt mere i det behagelige klima før de vender næsen hjemad, dels for at deltage i Sydsamlingen i Spanien i februar og dels forberede sig på den hjemlige sæson, der starter i marts måned med blandt andet DM Nat og Danish Spring. De tasmanske arrangører kan se stolte tilbage på World Cup ugen. Efter en meget enkel, men til gengæld publikumsvenlig sprintkvalifikation, evnede de til fulde at få de tre distancers karakteristika frem: Udfordrende sprint med fint publikumsoverblik, krævende finorientering på mellemdistancen og elementer af vejvalgsorientering på langdistancen. Nyd de fine kort og baner via linket nedenfor.

Man skal være meget forsigtig med at spå om resultater senere i sæsonen ud fra resultater i januar måned, hvor kun et udsnit af de bedste løbere deltog. Men det skal blive spændende at se, om Tove Alexandersson, der også satser stort på skiorientering og sikkert er favorit ved EM senere på måneden, kan holde hele vejen frem til VM, hvor hun har sin første guldmedalje til gode. Og om de schweiziske herrer fortsætter med at imponere også i 2015.

I hvert fald er orienteringssæsonen 2015 nu skudt i gang. Det bliver spændende at følge fortsættelsen.

Resultater, damer
1.\tTove Alexandersson, SWE 1:13:03
2.\tSara Luescher, SUI 1:16:54
3.\tEmma Johansson, SWE, 1:17:27
4.\tIda Bobach, DEN 1:18:05
27. Cecilie Friberg Klysner 1:39:22

Resultater, herrer
1.\tMatthias Kyburz, SUI 1:18:29
2.\tDaniel Hubmann, SUI 1:19:46
3.\tGustav Bergman, SWE 1:20:21
19.\tThor Nørskov, DEN 1:30:56
21.\tAndreas Hougaard Boesen, DEN 1:31:54
28. Søren Schwartz Sørensen, DEN 1:35:54
Søren Bobach, DEN, DNF
Jakob Ekhard Edsen, DEN, DNF

http://oceania2015.com/world-cup-live/