
VM 2025 træningslejr i Sverige
For blot to uger siden var sprintlandsholdet på VM 2026 træningslejr i Italien, men landsholdsledelsen ligger ikke på den lade side. I den forløbne uge har der været landsholdssamling igen - denne gang med fokus på VM i år, der afvikles i skovterræn i Kuopio i Finland i juli måned. 10 dameløbere og 8 herreløbere var med på træningslejren.
Landstræner Tue Lassen fortæller: "Der er meget fokus på at lære at mestre det nordiske terræn og hele tiden med WOC for øje i den måde de orienterer og evaluerer på. Der er fokus på konkurrence og programmet er hårdt, således løb deltagerne en fuld langdistancetræning torsdag."
Langdistancetræningen gik i et aldeles forrygende og rigtigt krævende midtsvensk terræn. Malin Agervig Kristansson bekræftede efter sin flotte sejr på sprint ved WRE-løbet i Italien for et par uger siden, at hendes træning er gået godt her i vinter, da hun præsterede et helt suverænt løb på den hårde bane. Samtidig var det rigtigt glædeligt, at Asbjørn Kaltoft efter et udfordret 2024 nu er tilbage og leverede en suveræn præstation. "Asbjørn har slidt med træthed, problemer med lårene og andre udfordringer i 2024 og han kan stadig ikke træne helt det, han gerne vil", fortæller landstræner Ida Bobach, "men det er rigtigt positivt at se hvor langt træningen alligevel rækker på en krævende bane som den i dag."
Hvis man vil nyde bane og vejvalg fra langdistancetræningen, kan man se banerne her og stræktiderne her.
Træningslejren byder også på et gensyn med Caroline Gjøtterup. Da Caroline vandt Nordjysk 2-dages for nogle uger siden fortalte hun med sønnen Aksel på armen, at hun glædede sig til at gøre endnu en indsats for at prøve at gøre sig fortjent til en ny periode med den rød-hvide dragt. Caroline har Aksel og kæresten Niklas med på træningslejren, så familieliv og landsholdssatsning kan gå op i en højere enhed. Træningslejren var endda således indrettet, at familien havde sit eget lille hus at bo i.
Træningslejren startede tirsdag med en normal bane lagt af Danmarks svenske skov-landsholdstræner Johan Runesson og fortsatte onsdag-torsdag med o-intervaller og den omtalte langdistancetræning. O-intervallerne var planlagt af Ida Bobach, som i år kan fejre tiåret for hendes suveræne verdensmesterskab på langdistance i Skotland. Det er et stærkt trænerteam, der vejleder de danske landsholdsløbere.
Agnes Nørgård Kracht i aktion på træningslejren
Løberne er på træningslejren inddelt i makkerpar, som skygger hinanden og giver fedback og sparring på træningsoplæg og på den hjemmeopgave om, hvordan de vil orientere i terræntypen, som deltagerne skulle løse før ankomst. Ida fortæller: "Makkerpar er et nyt tiltag for at understøtte dialog og samarbejde mellem løberne og vi synes de har taget godt imod det. De har talt højt for hinanden om orientering, når den ene har skygget den anden og de er blevet mere bevidste om, hvordan de orienterer - det bliver mere konkret".
Fredag var der rolig træning fra hytten, som meget belejligt lå midt i det fine løbsterræn, således at løberne kunne være friske til en intensiv konkurrenceweekend med mellemdistanceløbet Kolmårdsmedeln lørdag og 4-personers stafetten Kolmårdskavlen søndag.
I Kolmårdsmedeln viste flere af de danske løbere, at de har god gavn af den gode træning. Malin fulgte op på sit flotte løb på langdistancetræningen ved at tage andenpladsen blot 9 sekunder efter det unge norske stjernefrø Pia Young Vik. Malin løber internationalt for storklubben IFK Göteborg, som Miri Thrane Ødum også løber for. Miri var 11 sekunder efter Malin på tredjepladsen og lige foran den finske storløber Marika Teini. Line Cederberg og Lotte Jauhojärvi Markussen bidrog til at sikre 4 danske løbere i top 7 ved dagens løb.
En koncentreret Miri Thrane Ødum på en af træningerne.
For et par uger siden fik vi en god beretning fra Malin, så denne gang har vi bedt Miri Thrane Ødum om at fortælle: "Det har været en rigtigt god træningslejr med alt fra o-intervaller til langdistancetræning. Vi har "nørdet" meget og fået en masse god træning og rigtigt godt at afslutte med nogle konkurrencer. Løbet i dag gik i et sjovt terræn, hurtigløbet med god sigt, men også ind imellem diffust og med mange detaljer. Jeg havde besluttet jeg ville holde godt fat i kortet og forenkle, lægge gode planer for strækkene med klare attack-punkter og fokus på at få den rigtige udløbsretning. Det gik fint i starten, men efter små 10 minutter begyndte jeg at mærke, at vi har trænet hårdt gennem ugen. Der kom en fejl på omkring 45 sekunder på post 6. Ikke den største fejl, men vi lå jo tæt i dag" fortalte Miri, der dog var tilfreds med at løbe godt på resten af banen, så 18 ud af de 19 poster blev taget efter planen. "Nu glæder jeg mig til i morgen, hvor vi har et næsten dansk klubhold i IFK Göteborg, hvor jeg skal løbe sammen med Ida og Malin og hvor en af vores svenske klubkammerater Klara Axelsson kommer og løber sammen med os".
I herreklassen erobrede Jacob Steinthal, der repræsenterer Farum Tisvilde OK internationalt, en fornem fjerdeplads, mens Rasmus Møller Jess, som løber for den svenske storklub OK Linné var lige efter på 5. pladsen.
Landstræner Ida Bobach samler op på træningslejren: "jeg synes virkeligt løberne udvikler sig i nordisk terræn. De har taget træningen seriøst og jeg tror de har fået rigtigt mange gode reflektive tanker med, som de kan bruge i deres videre færd frem mod testløbene". Testløbene afholdes i slutningen af maj måned i Norge og danner grundlag for holdet til årets første World Cup, som afholdes i Idre i Midtsverige 19.-22. juni og så til VM i juli.
I morgen, søndag, afvikles som nævnt stafetten Kolmårdskavlen, hvor flere af de danske løbere ventes at spille nøgleroller på deres hold. Damestafetten starter kl. 10:00 og herrestafetten starter kl. 10:15. Udviklingen i de to stafetter kan følges live via dette link.
Efter Kolmårdskavlen tager nogle af landsholdsløberne hjem, mens andre bliver i området for at træne yderligere gennem ugen og deltage i yderligere en stafet, Stigtomtakavlen, som afholdes fredag-lørdag i påsken.
Billedinformation: Indledningsbilledet af Miri Thrane Ødum er taget af Helge Lang Pedersen ved World Cup i Tjekkiet i 2023, øvrige billeder er taget på træningslejren af Johan Runesson.