Skip to main content

Sejr til Malin under intensiv VM-træningslejr i Italien

| Helge Lang Pedersen | Nyheder

En stor del af de danske landsholdsløbere fokuserer i øjeblikket på nordisk terræn frem mod VM i skovdistancer, som afholdes i Finland i juli måned i år. Nogle af dem vender vi tilbage til sidst i denne nyhed. Men sideløbende har forberedelserne til næste års sprint-VM i Genova, Italien også allerede været i gang længe. Og i de forløbne dage har en lille fokuseret delegation været på træningslejr i Genova.

Sprintholdet i Italien

Sprint-landstræner, Mikkel Lund, foreviger det danske team

Deltagere på turen var Malin og Ida Agervig Kristiansson, Josefine Lind, samt Elias Hinge Krogsgaard og Nathan Philibert. Mikkel Lund fortæller:

"Det er allerede vores 3. træningslejr her i Italien frem mod WOC2026 i Genova. Den første var i forbindelse med World Cup sidste forår, så havde vi en lejr i efteråret og så nu afsted for første gang i år. I tillæg tager vi herned igen efter World Cuppen i Schweiz til efteråret, inden vi intensiverer forberedelserne næste forår.

Vi regner med at VM Genova bliver et anderledes sprint VM, i forhold til de sidste gange. Det bliver meget mere krævende både O-teknisk, fysisk og løbeteknisk på grund af mange trapper og ujævne underlag. Derfor kræver det meget forberedelse for at kunne mestre dette. Vi har selvfølgelig fuld fokus på det O-tekniske på vores træningslejre, men ud over det bliver løberne også nødt til at prioritere de fysiske og løbetekniske udfordringer i deres daglige træning.

I og med at terrænerne er så specielle, så vil vi måske også se andre løbetyper som kan hævde sig . Så vi håber selvfølgelig også at mange af vores dygtigere skovløbere, vil blive fristet af dette og give vores sprintløbere kamp til stregen om VM pladserne. Det vil styrke holdet på alle måder."

Elias på strandpromenaden

Elias stempler en post på en af de karakteristiske strandpromenader

Træningslejren startede onsdag og har været intens. "Den har forløbet rigtig godt og der er virkelig ikke blevet slappet af, selvom vi er i sydlige himmelstrøg", fortsætter Mikkel. "Flere af løberne har løbet mere end 130 km i de kuperede Italienske gader og stræder nu hvor ugen er omme."

Ugen blev afsluttet med deltagelse i to World Ranking Events, hvor der ud over italienere også var stærke deltagere fra blandt andet Belgien, Ungarn, Frankrig og Tjekkiet.

"Vores mål for konkurrencerne var at sætte gode præstationer sammen. Øve sig i at se de gode vejvalg, øve sig i at gennemføre dem og øve sig i at stoppe og begrænse tidstab.", fortæller Mikkel.

Malin Agervig Kristiansson erobrede en imponerende førsteplads i lørdagens løb, mens Ida blev nr. 4 og Josefine nr. 12.  "Malin og Ida lykkedes begge med stort set at sætte nogle fornuftige præstationer sammen, selvom Malin faktisk laver en halvstor fejl derude. Men fedt at se at vores løbere har trænet rigtig godt i vinter og at Malin dermed kan vinde alligevel.", fortæller den stolte sprintlandstræner. På indledningsbilledet ses Malin flankeret af de fem øvrige på podiet med Ida som nr. 4.

Malin fortæller om sit vinderløb: "Løbet i lørdags var virkelig fedt. Det var krævende teknisk og jeg har ikke løbet sprint i lang tid, så jeg følte mig lidt rusten, men fik egentlig sat mange gode stræk sammen. Jeg laver en større fejl til post 7 og mister, udover den, lidt tid på småfejl, men den fysiske form er god, så det redder præstationen lidt. Arrangørerne har gjort et godt arbejde med banerne, så det var en fornøjelse at løbe!"

Malin fortæller videre "Vinteren har været god rent træningsmæssigt. Jeg har haft meget at se til i skolen, men synes at jeg har fundet en god balance, hvor jeg stadig har fået høj kvalitet i min træning og føler at jeg har taget skridt, både på den fysiske og den tekniske front. Fokus er på skoven i år, så jeg har prioriteret at løbe en hel del flere tekniske træninger i høj fart end sidste vinter, men ellers har jeg egentlig bare bygget videre på det samme koncept, som jeg også har kørt tidligere. Det er svært at sige så tidligt på sæsonen, hvor man ligger i forhold til andre, men jeg tror, at jeg i hvert fald er bedre end jeg var sidste år og så må tiden vise, hvad det kan blive til på resultatlisterne i løbet af året."

Malins vindervejvalg kan ses på livelox her.

Som det ses på kortet, gik banen i Arenzano primært i by med indslag af parkområder. Typisk sprintterræn.

Søndagens løb var ovre i den anden ende af spektret - der hvor diskussionen går på, om det faktisk er sprint eller snarere skovorientering. Men deltagerne var advaret, da løbet gik i samme område som starten på det individuelle World Cup løb i maj 2024 i Voltri vest for Genova. Med stævnepladsens placering ved første TV-split i World Cup løbet sidste år, var det et kvalificeret gæt, at størstedelen af banerne ville gå i skovområdet lige oven for stævnepladsen. Havde man forventet det, blev man ikke skuffet. Banerne havde lige fået end tand ekstra i forhold til World Cup løbet når det gælder kompleksitet. Mikkel fortæller om de danske løberes oplevelser: "Temperaturen var steget til 26-27 grader i skyggen, så det var meget udfordrende for alle i dag. Vores løbere havde alle gode momenter, hvor de løb rigtig godt men også nogle store tidstab i labyrinten af mure, forbudte skrænter, grotter og tunneler. Det var super kompliceret. Malin fører faktisk på post 7 et halvt minut foran Ida, som var nr. to der, men derefter gik det desværre ned af bakke med flere store fejl."

Damebanen kan ses her. Det noget mere ekstreme terræn kunne også ses på resultatlisten - blot 7 piger inden for et minut og Malin var i søndagens løb 2:43 efter på 11. pladsen, mens Ida lige efter var yderligere et halvt minut efter.

Løberne er nu atter retur i deres vante omgivelser og som Malin fortalte, vil der nu være fokus på skovorientering for de fleste i den kommende periode. I den forbindelse kan det nævnes, at Malins og Idas bror, Linus, ikke har ligget på den lade side i weekenden, da han var med til at sikre IFK Göteborg en andenplads i Måsenstafetten - den første afdeling af den svenske stafetliga, ligesom Rasmus Møller Jess var med til at sikre OPK Linné tredjepladsen. De danske piger var mindst lige så seje - Line Cederberg og Eva Örnhagen Jørgensen var blot 10 sekunder fra at gentage sidste års premieresejr med deres Göteborg-Majorna, mens Ida Øbro løbe en forrygende andentur på det OK Linné-hold, som erobrede tredjepladsen. Eva havde endda bedste tid og løb holdet op til at være alene i spidsen på tredjetur efter at have sat den norske landsholdsløber Ingrid Lundanes med over to minutter. Alt i alt tegner det til at blive et spændende år for de danske landsholdsløbere.