Skip to main content

VM starter med en udfordrende individuel sprint i morgen

| Camilla Bevensee | Nyheder

Det danske VM-hold er klar til at verdensmesterskaberne i orienteringsløb løbes i gang, i og omkring Edinburgh i morgen, hvor der skal løbes individuel sprint i den skotske hovedstad. At lykkes til det, der er årets højdepunkt i international orientering, bliver ifølge cheflandstræner Tue Lassen ikke et spørgsmål om ekstraordinære præstationer for de danske løbere, men om gode præstationer.

"Vi har set højt niveau hos vores løbere, både i optakten og på den World Cup runde vi havde, så vi går ind til et mesterskab, hvor vi ikke skal ud og overpræstere for at leve op til de målsætninger vi har. Vi har flere løbere, på begge individuelle distancer, der kan leve op til målsætningerne, det er ikke bare én løber. Det giver en god ro i maven, at vi har mange, der kan løbe med," lyder det fra cheflandstræneren, og målsætningen i den danske lejr er klar. 

"Målsætningen er at få to individuelle top-10 placeringer og en top-6 placering på sprintstafetten. Vi har også løbere, der har højere målsætninger end det og drømmer om mere. Men det er en realistisk målsætning, med det hold vi har. Det skal vi kunne levere på herovre," fortæller Tue Lassen og uddyber:

"Vi ved at alle ikke kommer til at lykkes på dagen, sådan er det bare, men når vi har flere løbere på et højt niveau, håber vi også at der er en eller flere af dem, der kommer til at levere på hver distance og så tror vi på gode resultater."

Kvalifikation i forstaden

Den første distance til VM 2024, den individuelle sprint, skydes i gang med en kvalifikation i Edinburgh-forstaden Leith, der byder løberne på potentielt interessant orientering i et fladt terræn, hvor korteste rute vil være hurtigst.

"Det handler om at tage de korteste vejvalg og holde sammen på det og lade være med at blive fanget i nogle blindgyder. Det bliver en rimelig standard kvalifikation, regner vi med, hvor man skal holde hovedet koldt og undgå at lave fejl," fortæller cheflandstræner Tue Lassen om kvalifikationen til den individuelle sprint, hvor han håber at få så mange løbere med videre til finalen som muligt.  

Finale i centrum

Finaleterrænet på den individuelle sprint, bliver noget helt andet end kvalifikationen, med det centrale Edinburgh som ramme for konkurrencen, hvor medaljerne skal fordeles. Det bliver kuperet og flere steder decideret stejlt, med mange trapper, der skal tages i betragtning i udtagelsen af vejvalg.

"Det bliver en anden udfordring end kvalifikationen, hvor det kan være nogle meget komplekse vejvalg, der skal udtages, både på grund af stigning og højdeforskelle, med veje i flere niveauer, som du ikke lige skifter imellem. Der kan være vejvalg, der er 50 meter længere, men stadig er hurtigere, fordi du undgår stigning. Det er lidt anderledes end vi har været vant til, at man skal kende kortet så godt og vide hvor trapperne er og hvor man forventer at løbsfarten går ned," fortæller Tue Lassen og fortsætter:

"En anden faktor er at vi ved at der kommer til at være mange mennesker i byen, som kan skabe forvirring og gøre det sværere at gennemføre de vejvalg man får taget. Det bliver virkelig krævende og det kommer til at være dem, der tør tage stoppene og se de rigtige vejvalg, men også holde hovedet koldt i gennemførslen af dem, der kommer til at lykkes bedst i morgen."

Program for VM i Skotland

Fredag 12. juli - individuel sprint (kvalifikation og finale)
09.01 første start kvalifikation herrer
09.46 første start kvalifikation damer
15.12 første start finale herrer
16.29 første start finale damer
18.15 præmieoverrækkelse

Søndag 14. juli - sprintstafet (mixstafet)
12.45 start sprintstafet
14.30 præmieoverrækkelse

Tirsdag 16. juli - knockout sprint (kvalifikation og finaler)
9.01 første start kvalifikation damer 
9.41 første start kvalifikation herrer 
14.25 første kvartfinale start damer
15.01 første kvartfinale start herrer 
16.12 første semifinale start damer 
16.53 første semifinale start herrer 
17.31 finale start damer
17.52 finale start herrer 
18.20 præmieoverrækkelse

Følg det danske hold til VM

Alt hvad du skal bruge for at følge de danske løbere til VM, bliver samlet på vores WOC 2024-side, og allerede nu kan du læse om distancerne, finde links og finde tidligere nyheder, om vejen til VM for det danske landshold. 

Du finder siden her: Vejen til VM 2024 - den danske vinkel

Mesterskabet kan som altid også følges hjemme fra stuen via IOF Live eller på svensk (SVT1 og SVT2) eller norsk TV (NRK). TV-tiderne finder du også en oversigt over på WOC 2024-siden