Skip to main content

EOC 2023

Veneto - Italien

4-8. oktober 2023

EM i orienteringsløb 2023

European Orienteering Championships 2023 bliver en fest i centrum af tre norditalienske byer, der med hver sine særpræg og orienteringstekniske udfordringer, danner rammerne om tre spændende konkurrencedage. Der skal kåres europamestre på tre distancer: individuel sprint, sprintstafet og knock-out sprint, i henholdsvis Verona, Soave og Vincenza i Veneto regionen. 

Dansk Orientering er på plads i Italien, og her på siden finder du alt du skal bruge for at opleve den danske vinkel på EM i orienteringsløb 2023. Du kan læse mere om distancerne før de går i gang, finde links til alle de forskellige LIVE services under løbene og læse opfølgninger og se billeder fra konkurrencerne, når de er vel afsluttet. Har du spørgsmål til siden, ris/ros eller ønsker, kontakt da gerne kommunikationsansvarlig i Dansk Orientering, Camilla Bevensee på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

LIVE I DAG: Knock-out sprint

DET ER DE HELT SMÅ MARGINALER DER ER PÅ SPIL PÅ EM KNOCK OUT SPRINTEN

Den tredje og sidste disciplin til sprint EM i Italien skal skydes i gang i morgen, hvor de danske løbere skal forsøge at kvalificere sig til finalerunderne på knock-out sprinten i Vincenza. Knock-out sprint er en disciplin, hvor fart, teknik og taktik skal gå op i en højere enhed, og hvor meget små marginalers udfald, kommer til at være afgørende for om man går videre eller ej. 

"Forventningerne er at vi får mange med videre fra kvalifikationen og videre til finalerunderne, men vi forventer også at marginalerne bliver endnu mindre end de var på kvalifikationen i onsdags. Der er kun 12 der går videre og kvalifikationen har en vindertid på kun 9 minutter, så for herrerne kan det bive helt ned mod 10-15 sekunder, der skiller mellem nummer et og nummer 12. Så vi forventer at der også er mange der ryger ud, også fra de andre nationer, så kvalifikationen bliver et vigtigt første skridt i morgen," lyder det fra landstræner Tue Lassen, der ser frem mod en spændende og meget åben dag søndag. 

"På finalerunderne bliver det lidt mere tilfældigt. Man kan ende i et stærkt eller i et mere overskueligt heat i forhold til hvem, man skal løbe imod, alt efter hvordan løberne fordeler sig i de forskellige heats. Så det er lidt mere åbent, hvad der kan ske, når vi rammer kvartfinalerne og frem. Det bliver mand mod mand, hvor de taktiske elementer også kommer til at spille en stor rolle. Det bliver spændende at se hvordan vi kommer til at tackle det," fortsætter landstræneren. 

Læs optakten til knock-out sprinten og følg med live her: 

PODCAST - Den danske vinkel

Kom med helt tæt på de danske EM-løbere i Italien.

EOC 2023 - Søren Thrane Ødum

Søren Thrane Ødum har haft en speciel sæson, der startede lige på og hårdt med VM testløb i Schweiz efter måneder uden løb på grund af en skade. Efter et VM i skov i Flims Laax, hvor kroppen svigtede lidt til sidst, men hvor resultaterne var et stort skridt i den rigtige retning, er Søren nu til sprint EM i Italien og føler sig godt løbende. Det viste han også er tilfældet, på fredagens sprintstafet, hvor han løb op med de bedste herrer. Søren fortæller om løbet, om den hårfine balance mellem at holde sig frisk og fri for sygdom, og træne nok og skubbe grænserne, så man hele tiden bliver bedre, og om hvad han håber på, på søndagens Knock-Out sprint til EOC 2023 i Italien.

EOC 2023 - Elias Hinge Krogsgaard

Elias Hinge Krogsgaard har sin debut i landsholdstrøjen til EM i Italien, hvor han har ventet i ti dage på endelig at komme i aktion på søndagens Knock-Out sprint i Vincenza. Elias er efter to sabbatår, hvor en tur i militæret og flere længere rejser, har sat satsningen og orienteringskarrieren på pause, rykket til Aarhus og begyndt at træne med Elitecentret. Han har rykket sig fysisk og skal nu præstere med Dannebrog på brystet for første gang. Det bliver svært at gå videre fra kvalifikationen, men Elias fortæller om sine forberedelser, hvad planen er og hvordan det er at være en del af det danske landshold, i denne EOC 2023 special.

EOC 2023 - Hedvig Valbjørn Gydesen

Hedvig Valbjørn Gydesen er udtaget til EM i orienteringsløb i Italien, på trods af at hun for kun syv uger siden brækkede begge knogler i underarmen, da hun styrtede til en morgentræning i Aarhus. Hedvig har løbet den individuelle sprint og skal i ilden igen på knock-out sprinten søndag. Hun er ellers mest kendt for sine fantastiske stafetpræstationer, med hendes internationale klub OK Pan Aarhus og med landsholdet, hvor hun for sidstnævnte løb ind som nummer fem på førsteturen, på sprintstafetten på seneste World Cup afdeling i Tjekkiet. Med OK Pan Aarhus har hun løbet mange flotte førsteture, senest skiftede hun som 6'er på førsteturen på den legendariske finske stafet Jukola, efter at være startet aller bagerst i feltet med 1500 startende. 

EOC 2023 - Andreas Bock Bjørnsen

Andreas Bock Bjørnsen løb en fantastisk individuel sprint kvalifikation og kvalificerede sig som nummer to, til finalen i Verona onsdag eftermiddag. På finalen var stressniveauet og tempoet højt og Andreas lavede en stor fejl på en stræk, der kostede ham 27 sekunder. Det betød en placering langt nede af resultatlisten og i denne udgave af Den danske vinkel, fortæller Andreas Bock Bjørnsen om hvordan det føles ikke at præstere når det gælder. Han ser også frem mod EM sprintstafetten fredag, hvor han håber på at det danske hold kan forløse det uforløste potentiale og løbe med i toppen.

EOC 2023 - Amanda Falck Weber

Den danske vinkel er taget til EM i orienteringsløb og har fanget landsholdsløber Amanda Falck Weber, der efter flere år, hvor den ene skade har afløst den anden og hendes krop ikke har villet det samme som hende, har fundet svaret og en løsning på problemet. Amanda havde først for højt stofskifte, der siden styrtdykkede og nu ligger for lavt, så hun får medicin for det. Det har hjulpet hende og nu er hun tilbage på højt internationalt niveau. Hun fortæller om den svære periode, om mistanke om for lavt energiindtag og om EM, hvor hun er udtaget til den individuelle sprint og knock-out sprint.

LÆS OPTAKTEN TIL EM - "Vi håber på top-8 placeringer"

Når EM i orienteringsløb og sidste runde af den internationale 'Orienteering World Cup 2023' løber af stablen i det nordlige Italien i næste uge, er det med stærke danske løbere til start i det 276-løbere store felt, der skal løbe om medaljer på en individuel sprint, sprintstafet og knock-out sprint.

"Der er mange af vores løbere, der har fået træningen til at fungere de sidste måneder og har fået omstillet sig fra skov til sprint. Nogle er selvfølgelig mere rustne i forhold til sprintteknikken end andre, men vi så gode takter på testløbene og forventer at mange af dem vi har med, kan præstere op til deres bedste," fortæller landstræner Tue Lassen, om det danske hold, der består af ni damer og otte herrer, fra ni forskellige danske klubber.

"Vi håber på at kunne få en eller flere top-8 placeringer, det Team Danmark definerer som verdensklasse, og det tror vi er muligt både hos damerne og herrerne, men igen er der mange ting der skal klappe, før det kan lade sig gøre."

Læs hele artiklen her:

Program EM i Italien

Individuel sprint

Onsdag 4. oktober - Verona

Kvalifikation og finale

Damer:
Amanda Falck Weber
Cecilie Friberg Klysner
Hedvig Valbjørn Gydesen
Ida Agervig Kristiansson
Josefine Lind
Lotte Markussen
Malig Agervig Kristiansson
Nicoline Friberg Klysner

Herrer:
Andreas Bock Bjørnsen
Jakob Edsen
Linus Agervig Kristiansson
Mads Møller Skaug
Magnus Dewett
Søren Thrane Ødum

Læs mere

Sprintstafet

Fredag 6. oktober - Soave

Holdopstillingen offentliggøres senere

1. tur - Ida Agervig Kristiansson
2. tur - Søren Thrane Ødum
3. tur - Andreas Bock Bjørnsen
4. tur - Cecilie Friberg Klysner

Læs mere

Knock-Out sprint

Søndag 8. oktober - Vicenza

Kvalifikation, semifinaler og finaler

Damer:
Amanda Falck Weber
Cecilie Friberg Klysner
Hedvig Valbjørn Gydesen
Ida Agervig Kristiansson
Josefine Lind
Malig Agervig Kristiansson
Nicoline Friberg Klysner
Lotte Markussen

Herrer:
Andreas Bock Bjørnsen
Elias Hinge Krogsgaard
Jacob Steinthal
Linus Agervig Kristiansson
Magnus Dewett
Søren Thrane Ødum

Læs mere

DISTANCERNE TIL EM I ITALIEN

Individuel sprint - 4. oktober afsluttet

På første distance skal EM-løberne ud i Verona forstaden Borgo Venezia, hvor de ensartede boligområder og de brede villaveje på kvalifikationen til den individuelle sprint, står i skarp kontrast til finalens terræn, der byder på små passager og skarpe sving i de smalle, brostenbelagte gader i Veronas gamle historiefyldte centrum. 

"Terrænet lægger op til at det bliver en hurtig kvalifikation, og det bliver spændende at se om de bedste af vores løbere, der har rykket sig fysisk det sidste år, kan være med, når der bliver løbet rigtigt stærkt. Kvalifikation er i forvejen ikke en distance, løberne prøver kræfter med særligt tit, så alt kan ske onsdag morgen. Finalen bliver helt anderledes, med vejvalg, der godt kan være ret lige til at gennemskue, men som bliver krævende at gennemføre, igen fordi der er alt muligt ude i byen, som ikke er på kortet og det er nemt at overse de små gyder og passager, mellem mennesker og caféborde og hvad der ellers fylder," fortæller landstræner Tue Lassen.

Detaljer om løbet
Kvalifikation
Damer - 3,0 km, 20 m stigning
Herrer - 3,4 km, 20 m stigning
Forventet vindertid på 11 minutter

Finale
Damer - 3,2 km, 35 m stigning
Herrer - 3,8 km, 40 m stigning
Forventet vindertid på 13 minutter


Sprintstafet - 6. oktober afsluttet

Sprintstafetten skal gå i og omkring borgresterne i centrum af vinbyen Soave, der er en by præget af flere forskellige terræntyper og kræver at løberne er omstillingsparate.

"Det bliver en blanding af noget svært og noget hurtigt. Der er en mindre del af byen, der ligger inden for de gamle borgmure og består af små snørklede gader. Den del ligger på en skråning med en borg på toppen, hvor det ikke er sandsynligt at stafetten kommer op, da der ikke er så mange højdemeter på banerne, men der kommer nogle trapper og lidt stigning. Den anden del af terrænet er en fladere forstadslignende bydel, som er mere flad og med nogle større linjer, der kan betyde større vejvalgsudfordringer. Så der kommer et skift mellem de her to typer af by, og med en arenapassage undervejs, kan der komme flere skift i orienteringen, alt efter hvordan de vælger at lægge banerne," fortæller landstræner Tue Lassen. 

Detaljer om løbet

Damer 1. og 4. tur - 3,9 km, 70 m stigning

Herrer 2. og 3. tur - 4,5 km, 85 m stigning

Første start kl. 15.40.


Knock-Out sprint - 8. oktober afsluttet

Det vil igen stille krav til løbernes evne til at omstille sig, når de går fra brede, lige veje i provinsbyen Creazzo på knock-out kvalifikationen, til at skulle orientere mellem renæssance arkitekt Andrea Palladios kendte og velbevarede monumentale bygningsværker i det centrale Vincenza på knock-out sprintens finale. 

"På kvalifikationen er det, ligesom i onsdags på den individuelle sprint, en forstad til der hvor finalerne skal løbes. Det bliver hurtigt og forholdsvist simpelt, og det kommer igen til at være de små forskelle, der gør udslaget for placeringerne, så alle bliver nødt til at give den alt hvad de har. Finalerne går i den gamle bydel i Vicenza. Det var ikke så kompliceret i onsdags på finalen i Verona, og det forventer vi heller ikke at det bliver igen, men når man løber seks i et heat og der er så lidt der skiller, forventer vi at det bliver virkelig intenst og krævende alligevel. Vejvalgene kan skille sekunder og det kan være det der afgør om man kommer videre eller ej, så det bliver spændende," fortæller landstræner Tue Lassen. 

Program Knock-Out sprint

08.30 Første start kvalifikation
10.15 Sidste start kvalifikation
12.25 Første start dame kvartfinaler
12.55 Første start herre kvartfinaler
14.00 Web-TV start
14.07 Første start dame semifinaler
14.47 Første start herre semifinaler
15.28 Start dame finale
15.43 Start herre finale
16.00 Web-TV slut

Detaljer om løbet
Kvalifikation
Damer - 2,3-2,4 km, 10 m stigning
Herrer - 2,8 km, 10 m stigning
Forventet vindertid 9 minutter

Finaler
Kvartfinaler - 2,2 km, 30 m stigning
Semifinaler - 2,4 km, 50 m stigning
Finaler - 2,1 km, 30 m stigning

Forventet vindertid 6-8 minutter


NYHEDER OG PRESSE

PRESSEHENVENDELSER

Ønsker man at skrive om VM i orienteringsløb, de danske VM-løbere eller noget tredje relateret til det danske landshold i orienteringsløb, står kommunikations- og presseansvarlig i Dansk Orienterings-Forbund, Camilla Bevensee, klar til at hjælpe. 

Kontakt Camilla Bevensee på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller på telefon 20278827. 

DET DANSKE EM-HOLD

Damer

Cecilie Friberg Klysner

Amanda Falck Weber

Tisvilde Hegn OK

Individuel sprint, Knock-Out

 

Cecilie Friberg Klysner

Cecilie Friberg Klysner

FIF Hillerød Orientering

Individuel sprint, Mix-stafet, Knock-Out

 

Ida Øbro

Hedvig Valbjørn Gydesen

OK Melfar

Individuel sprint, Knock-Out

 

Line Cederberg

Ida Agervig Kristiansson

OK Snab

Individuel sprint, Mix-stafet, Knock-Out

Line Cederberg

Josefine Lind

OK Gorm

Individuel sprint, Knock-Out

Line Cederberg

Lotte Markussen

OK Pan Aarhus

Individuel sprint, Knock-Out

Line Cederberg

Malin Agervig Kristiansson

OK Snab

Individuel sprint, Knock-Out

Nicoline Friberg Klysner

Nicoline Friberg Klysner

FIF Hillerød Orientering

Individuel sprint, Knock-Out

 

Herrer

Andreas Bock

Andreas Bock Bjørnsen

OK Pan Aarhus

Individuel sprint, Mix-stafet, Knock-Out

Elias Hinge Krogsgaard

Elias Hinge Krogsgaard

Silkeborg OK

Knock-Out

Jacob Steinthal

Jacob Steinthal

FIF Hillerød Orientering

Knock-Out

Jakob Edsen

Jakob Ekhard Edsen

Aarhus 1900 Orientering

Individuel sprint

Linus Agervig Kristianssin

Linus Agervig Kristiansson

OK Snab

Individuel sprint, Knock-Out

Mads Skaug

Mads Møller Skaug

OK Pan Aarhus

Individuel sprint

Magnus Dewett

Magnus Dewett

OK Snab

Individuel sprint, Knock-Out

Søren Thrane Ødum

Søren Thrane Ødum

OK Øst Birkerød

Individuel sprint, Mix-stafet, Knock-Out

Reserver damer

Knock-Out: 1. Reserve Lotte Markussen, 2. reserve Mathilde Smedegaad Madsen (Søllerød OK)

Individuel sprint: 1. Reserve Mathilde Smedegaad Madsen, 2. reserve Ida Øbro (Tisvilde Hegn OK)

Reserver herrer

Knock-Out: 1. Reserve Jeppe Edvardsen (OK Snab), 2. Reserve Emil Øbro (Tisvilde Hegn OK)

Individuel sprint: 1. Reserve Jacob Steinthal, 2. reserve Jeppe Edvardsen

Agnes Nørgård Kracht, Tisvilde Hegn OK, er blevet tilbudt en plads på holdet, men har takket nej.

Mere information

Læs beretninger fra de to testløb her:

FM Knock-Out sprint

EM Testløb DTU

Læs mere om EM 2023 her: EOC 2023 Veneto