38992230_1999539556763420_7162612316956000256_o.jpg

Hvad er mountainbikeorientering?

Mountainbikeorientering (eller MTBO) er egentlig et misvisende navn, da man kan deltage på alle typer cykler. Det er ikke et krav for deltagelse, at man har en mountainbike (MTB), men det kan være en fordel at have en let og mere terrængående cykel, frem for en racercykel, da sporten foregår på grusstier og mindre spor.

MTBO er en disciplin, der kombinerer orienteringsmomentet, hvor man skal finde vej, med at køre på cykel. Det gælder om at holde hovedet koldt, så du kan finde posterne og samtidigt holde et højt tempo på cyklen.

Man må kun køre på de stier, som er markeret på kortet, med mindre andet er anvist i intruktionen, og dette er med til at differentiere sporten fra almindeligt MTB-løb, som kan være teknisk meget svært tilgængeligt for ikke-øvede. MTBO sporten kan derimod køres af alle (med en cykel) og uden egentlig forberedelse og træning.

I Dansk Orienterings-Forbund færdes vi med respekt for naturen og de øvrige gæster i skoven, når vi planlægger og kører mountainbikeorientering. Vi bakker op om Bevæg for dig for livets "Go' Stil-kampagne, som du kan læse om her - ligesom vi respekterer Naturstyrelsens MTB-kodeks.

Sværhedsgraden i mountainbikeorientering opfattes som at være lettere end skovdistancerne i orienteringsløb, da alle posterne er placeret på stier og veje. I MTBO er det ikke postens placering, som skal være den store udfordring, men kompleksiteten i strækket og de valg, rytteren må vurdere og foretage, meget lig det man møder på sprintdisciplinen i orienteringsløb.

Det første officielle MTBO-løb i Danmark, blev afholdt i Grib Skov den 7. juni 2003, og sporten er stadig forholdsvis ukendt i Danmark.

Til MTBO bruges kortet i målestok mellem 1:4.000 og 1:15.000, og i sjældne tilfælde kan der køres på 1:20.000 og 1:25.000. Der benyttes en særlig kortnorm til at tegne kortet efter, et sæt regler for kortet kan man sige, hvor de vigtigst detaljer for MTBO er fremhævet. Distancerne i MTBO varierer fra ca. 7-50 km. 

Læs mere om kortet og signaturerne her.

Når man skal køre MTBO, monterer man en kortholder på styret af cyklen. Den gør det muligt at vende kortet rigtigt og læse det, imens du cykler.

    

Kortholdere findes i mange udgaver og størrelser, men fælles for dem er, at de monteres på styret og sikrer at rytteren kan cykle sikkert med begge hænder på styret og samtidig læse kortet. Kortpladen er en drejelig plade, hvor kortet er monteret under et gennemsigtigt plastikdækken, som beskytter kortet med snavs og vand.

Er du i tvivl om noget eller har spørgsmål - så findes der en masse informationer og vejledninger her.

Desuden er der i menufeltet til højre, link til den danske facebook side, hvor spørgsmål hurtigt og klart vil blive besvaret.

MTBO Camp

MTBO Camp

Danmark afholder hvert år i foråret en stor MTBO Camp - med masser af løb, træning og hyggeligt samværd med andre MTBO'er fra hele europa

MTBO Camp

Trimtex MTBO Cup 2022

Trimtex MTBO Cup 2022

Program og regler for Trimtex MTBO Cup finder du her:

Trimtex MTBO Cup 2022

MASTERS VM MTBO 2024

Alt information omhandlende Masters VM MTBO 2024

MASTERS VM MTBO 2024

Indbydelser til U17 og U20 samlinger
U17 og U20 -samling Silkeborg - Januar 2022

VM MTBO 2019

VM MTBO 2019

Alt information omhandlende VM MTBO 2019

VM MTBO 2019

Sponsorer

Trimtex
Løberen
Sportident
Silva
 Danske Lægers Vaccinations Service

Organisationer og partnere

International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
DIF
Anti Doping Danmark
Pulsskolen
OCAD