Skip to main content

Mere og bedre orientering på TV

| Administrator | Nyheder 2007

Det var målet med to af de møder som blev afholdt i IOF regi under VM ugen i Kiev

Med sidste års ansættelse af Bjørn Persson som Sports Director har IOF ønsket at styrke arbejdet indenfor TV og marketing af vores store internationale stævner og mesterskaber. Det første synlige bevis på dette er den politiske hensigtserklæring og TV aftale som IOF og Bjørn præsenterede efter langdistancefinalen i torsdags. Som TV Kontakt for DOF var undertegnede med til mødet.

Kort fortalt er det en aftale mellem IOF og de nationale orienteringsforbund, som har både midler og muligheder for at sikre TV produktioner fra de store stævner indenfor egne grænser. Underskriverne af aftalen, herunder alle de skandinaviske lande i NORD samarbejdet og nu også Frankrig og Schweiz m.fl. lover at arbejde for egentlige TV produktioner, men garanterer som minimum nyhedsbilleder, der udbydes til alle interesserede lande. De samme lande har også sagt ja til at etablere kontakten og ’sælge’ disse billeder fra de andre lande til deres nationale TV stationer. Omvendt forpligtiger IOF sig til i – gerne i samarbejde med de ’rige’ lande – at sikre billeder fra de internationale begivenheder som finder sted i lande, hvor de ikke praktisk eller økonomisk selv kan løfte opgaven.

Når jeg kalder det en politisk hensigtserklæring, så skyldes det, at aftalen ikke er økonomisk forpligtigende og i høj grad handler om at formalisere og frem for alt udbygge det arbejde indenfor TV området som allerede har fundet sted de sidste 3 år i NORD regi. Aftalen er da også blevet til i samarbejde med NORD landene og ved de åbne nordiske mesterskaber (NOC) på Bornholm blev de sidste af vores overvejelser og kommentarer drøftet og siden inkluderet i den endelige aftale.

Den på kort sigt største gevinst ved aftalen er det netværk af TV kontaktpersoner fra hvert land som bliver dannet. Dette forum giver os blandt andet muligheden for at overføre erfaringer fra vores egne TV projekter og produktioner til de andre lande. Noget som allerede gik i gang i sidste uge, hvor undertegnede havde fornøjelsen af at holde flere uformelle møder med arrangørerne af VM i Tjekkiet 2008 og Ungarn 2009, hvor vores erfaringer fra VM i Århus blev diskuteret.

Som nogen måske husker, så var Bjørn Persson IOFs Senior Event Advisor ved VM i Danmark, og på den baggrund har vi i Danmark fået en rigtig god start på samarbejdet med Bjørn. Således lykkedes det os også at overbevise Bjørn om nødvendigheden af at holde et åbent møde angående den rivende udvikling på TV og video-området som finder sted på Internettet i øjeblikket.

I samarbejde med norske Jan Kocbach, som er manden bag den fantastiske hjemmeside WorldofO.com udarbejdede undertegnede en præsentation som viste mulighederne indenfor Web-TV (klik selv på linket herunder for at se mere) og nogle af de tekniske og grafiske værktøjer som er dukket op indenfor de sidste par år. Herunder for eksempel brugen af head cams koblet med GPS og 3D modeller af terrænet. Ting som vi ikke brugte eller ikke havde til rådighed sidste år og som uden tvivl vil gøre det lettere og mere spændende at se og forstå orienteringssport på TV i fremtiden.

Mødet var både deltagermæssigt og interessemæssigt en succes (der var mange spændende spørgsmål og diskussioner) og ifølge Bjørn Persson lidt af en øjenåbner for IOF.

Johan Fegar

http://tv.worldofo.com/