Skip to main content

Forbundet indstillet til idrætspris

| Administrator | Nyheder 2010

Team Danmark har indstillet forbundet til kulturministeriets idrætspris.

TD har indstillet DOF til kulturministeriets idrætspris 2010 sammen med to andre kandidater.

Kulturministeriets Idrætspris går til en person eller idrætsorganisation, der har leveret en speciel indsats for idrætten i det forgangne år, eller som ministeren skriver, den gives til "årets exceptionelle præstation eller indsats inden for idrættens verden". Team Danmark indstiller 3 til prisen, men derudover indstiller bl.a. DIF, DGI, Anti Doping Danmark og Dansk Firmaidrætsforbund kandidater til prisen.

Overskriften på indstillingen lyder:

"Dansk Orientering Forbund – for en succesfuld kulturforandring i elitearbejdet og indgåelse af nytænkende partnerskaber"

Indstillingen begrundes i det følgende:

"30. maj 2010: Maja Alm krydser målstregen i sprintkonkurrencen til EM i orienteringsløb i Primorsko, Bulgarien i tiden 15:44. Få minutter efter står det klart, at Maja har vundet den første internationale seniormedalje på kvindesiden i 27 år i konkurrence med hele verdenseliten. Det bliver bronze til Maja, og 5 dage efter vinder Danmark mere metal, da Signe Søes vinder sølv på mellemdistancen. Med yderligere tre top-10 placeringer i løbet af mesterskabet står det klart, at dansk orientering er tilbage i den absolutte verdenselite.
Medaljerne til europamesterskabet er kulminationen på et fantastisk år for Dansk Orientering Forbund (DOF). For bare to år siden var situationen en helt anden: Forbundet havde ikke vundet medaljer ved internationale mesterskaber de seneste 3 år og havde store udfordringer med at tilvejebringe tilstrækkelige økonomiske midler til elitearbejdet.
Men i 2008 iværksatte forbundet, i samarbejde med Team Danmark, en kulturforandringsproces i elitearbejdet i dansk orientering, der skabte en markant skarpere fokusering og prioritering i elitearbejdet, og medførte store ændringer i ressourceallokeringer, udtagelseskriterier og organisering af elitearbejdet.
Forandringsprocessen har også resulteret i en ny elitestrategi, der bryder med årtiers traditioner indenfor udvikling af elite orienteringsløbere. Orienteringsløb har været kendetegnet ved at løberne har stået meget på egen hånd og selv stået for størstedelen af deres egen træning. Et centralt element i den nye strategi er en tættere kontakt mellem løberne og de ansatte forbundstrænere og derfor etablerer DOF og Team Danmark i 2011 et elitecenter i Århus, hvor alle de bedste eliteløbere får tilbudt ugentlig landsholdstræning med DOF´s landstrænere. DOF har i den forbindelse været dygtig til at indgå partnerskaber med Århus kommune ift. træningsfaciliteter, boligmuligheder og spiseordninger, den lokale orienteringsklub, Pan Århus, ift. nyttiggørelse af klubbens eksisterende faciliteter og udstyr samt Århus universitet, hvor orientering skal medvirke i et nordisk forskningsprojekt.
Ud over de nye partnere til elitearbejdet har forbundet også været banebrydende mht. at indgå partnerskaber med nye aktører, der har muliggjort nyskabende O-løbs aktiviteter. DOF samarbejder med ARLA om skolekampagnen ”Aktiv Rundt i Danmark”, hvor DOF har udviklet inspirationsmateriale til lærerne og lettilgængelige arrangementer som Naturløb til eleverne. Endvidere har Dansk Orienterings Forbund indgået samarbejde med Skov og Naturstyrelsen og Friluftsrådet om projektet ”Find vej i Danmark”, der kombinerer naturoplevelser med orienteringsløb på en simpel og tilgængelig måde. Indgåelse af disse partnerskaber vil skabe en mængde nye spændende aktiviteter for motionist-orienteringsløberen.

Samtidigt vil projekterne understøtte elitearbejdet, da den økonomi, som projekterne tilvejebringer (5,2 mio. kr. over 3 år) bidrager til, at DOF fortsat kan fastholde en høj prioritering – ikke mindst økonomisk – af elitearbejdet. Det er ikke uvæsentligt i et mindre, ikke højt profileret forbund med begrænsede kommercielle muligheder.
Konkurrencen i international eliteidræt bliver bestandigt skærpet, og dansk eliteidræt må konstant udvikle sig for at følge med - ”man kommer ikke foran ved at gå i andres fodspor” Derfor indstiller Team Danmark Dansk Orienterings Forbund for deres mod til at bryde med eksisterende vaner og traditioner i elitearbejdet, og deres evne til nytænkning i forhold partnerskaber."

Prisen udgør - udover æren - 200.000 kr