Flot dansk indsats til langdistancefinalen

| Administrator | Nyheder 2012

Ida Bobach nr 8 og Tue Lassen nr 9

Det blev en absolut godkendt indsats af alle de danske løbere i dag, kronet med 2 top 10 placeringer og 3 placeringer i tyverne. Terrænet var ikke helt så vanskeligt som til mellemdistancen og mindede som forventet meget om danske terræner. Men der var meget og temmelig kraftig underbevoksning, hvad der førte til en hel del udenomsløb. Vejvalgene begrænsede sig ofte til hvilke stier man brugte hvor langt, og der var en del samløb, som dog ikke fik indflydelse på medaljeplaceringerne.

Favoritsejre og forventede medaljetagere

Det var nemlig de store favoritter, der vandt, da både Simone Niggli, Schweiz og Olav Lundanes, Norge vandt suveræne sejre og 2’erne blev Minna Kauppi, Finland og Matthias Merz, Schweiz – og alle disse 4 var både heatvindere og løb stort set helt alene. Bronzen gik hos kvinderne til Annika Billstam, Sverige, der nok havde fordel af at indhente Anne Margrethe Hausken, Norge, forholdsvis tidligt. Hos herrerne løb Edgars Bertuks, Letland, med bronzen – og som sidst startende løb han også helt alene hele vejen. Så ingen tvivl om at det var de rigtige medaljevindere.

Simone Niggli startede helt forrygende ud, men bommede så utroligt nok igen et helt minut, før hun satte alle på plads på den sidste halvdel af banen og vandt med 1½ minut. Olav Lundanes var aldeles suveræn med en sejr på næsten 3 min til Matthias Merz – og Olav øgede stille og roligt afstanden fra radiopost til radiopost. En særdeles fortjent sejr til den unge nordmand. I øvrigt havde flere af medaljekandidaterne hos herrerne fejlklip eller manglende poster i det høje tempo.

De danske damer opnåede deres målsætninger

Ida Bobach, Silkeborg OK, blev en flot nr 8 i sin første VM-langdistancefinale. Hun var rigtigt godt tilfreds med sit løb og sin placering, for hun vidste godt en sådan ”løbebane” ville tilgodese flere af hendes konkurrenter. Orienteringen var ikke helt så svær som hun kunne have ønsket, men der var dog en del små ”diffuse stræk”, hvor man virkelig skulle koncentrere sig – og hun havde selv en målsætning om top 12 på lang. Signe Klinting, Fif Hillerød OK, blev en flot nr 20 og viste endnu en gang, at hun har opnået et stabilt højt niveau. Det var hendes sidste løb til et for hende rigtigt godt VM, hvor hun i den grad har præsteret i alle konkurrencer – og på en sådan løbebane var top 20 mere end hun havde turdet håbe på.

De danske herrer rigtigt godt tilfredse

Tue Lassen, Faaborg OK, kom som nr 9 i top 10, som var lidt over målsætningen om top 12, og hvor han var tilfreds med placeringen, var han ikke helt tilfreds med sit løb. Hans fornemmelse før løbet var ellers rigtigt god, men allerede på 1. posten misser han indløbet og bommer 30-40 sek. Et par mindre svaj og småfejl gør, at han allerede ved post 5 er indhentet med 3 min af Anders Holmberg, Sverige. Dette skulle vise sig at blive til stor fordel for dem begge – for selv om de havde forskellige vejvalg, var de meget sammen omkring posterne, og Tue følte sig i virkeligheden stærkere end Holmberg. Der var dog stadig småfejl, men Tue avancerede stille og roligt i feltet, samtidig med at Anders Holmberg var med helt fremme. Ved post 23 laver Holmberg en fejl i udløbet, og Tue får rent faktisk slået et hul på over 1 min – og ved publikumspassagen er han 1,11 foran, og han ser stærk ud! Men desværre bommer han den første post efter publikumspassagen, en meget diffus post, med næsten 1 minut, hvor Anders Holmberg så igen får hans ryg. Tue holder sig dog foran i mål og føler sig meget tilfreds med sin fysiske indsats – og med lidt mere ”held” kunne han og Anders Holmberg have byttet plads – og Holmberg fik en flot podieplads som nr 5. Men Tue tankede masser af selvtillid til stafetten.

Rasmus Djurhuus, OK Pan, løb et ok løb, og syntes han havde fået vist hvad han kunne. Det havde været hårdt og han måtte virkelig kæmpe til sidst – men en placering som nr 23 levede op til hans målsætning. Rasmus Thrane Hansen, Søllerød OK, blev nr 29 og var rimeligt tilfreds med sit løb, selv om han ærgrede sig lidt over et tidstab på sidste sløjfe.

Landstræner Lars Lindstrøm var godt tilfreds med dagens danske resultater, selv om han naturligvis var lidt ærgerlig over at Ida ikke kunne komme på podiet og at Tue havde smidt lidt både først – og især til sidst, som også kostede en mulig podieplacering. Til gengæld syntes han, at de begge havde fået vist et meget højt niveau, ligesom han absolut var tilfreds med de 3 øvrige placeringer. Et klart løft fra EM, og så på langdistancen, som ofte har været den svageste/sværeste konkurrence for de danske løbere.

Nu venter der en velfortjent fridag i morgen før lørdagens stafet, og som tingene har udviklet sig her til VM, er ambitionerne steget hos både Lars og løberne selv. Pigerne har løbet med om podieplaceringerne de sidste mange gange, og målet er helt klart en medalje – selv om der er 3-4 meget skrappe konkurrenter. Emma er et stærkt kort på 1.turen, Ida en meget sikker løber på 2. turen og Maja er rigtigt tændt til at slutte helt fremme.
Herrerne har også en høj målsætning, nr 8, hvis alt kommer til at flaske sig. Søren Bobach løber 1.turen og forventes helt klart hjem med teten, og Rasmus Thrane har både fået tanket selvtillid i dag og er generelt en god stafetløber – og Tue Lassen viste i dag, at han har farten til at være med blandt de bedste. Men konkurrencen blandt herrerne er benhård og rigtigt mange lande kan blande sig i de øverste placeringer. Fx skal det blive spændende at se, om Letland også kan overraske i stafetten, hvor Edgars Bertuks nu har vist vejen med 2 medaljer. Det bliver en spændende dag på lørdag med start kl 11,30.