Nyheder

Den danske sprintverdensmester i orienteringsløb, Maja Alm, fejede al modstand til side i World Cup-sprinten i den finske by Lohja torsdag aften og vandt med en klar margin på 10 sekunder ned til svenske Tove Alexandersson. Især på den sidste af de 3,4 kilometer skruede Maja Alm op for tempoet og tog en suveræn revanche for det ærgelige fejlklip i onsdagens sprintstafet.

Alexandersson lå ellers til at vinde undervejs, men Maja Alm tog et hurtigere vejvalg til post 15 - og med et uovervindeligt tempo på de sidste poster, blev til en sikker dansk sejr.

- Mit mål var at løbe godt løb og have fokus de på gode vejvalg hele vejen, så jeg kunne holde mig inde i kampen, og det lykkedes rigtig godt. Så kom jeg forbi publikum her til sidst og kunne høre fra Lars Lindstrøm, at jeg lå først - og så trykker jeg bare på med alt hvad jeg har. Jeg vidste, at jeg kunne holde til den høje fart i lang tid, så det var fedt, siger Maja Alm.

Gårsdagens ærgelige fejlklip på sprintstafetten, der kostede en diskvalifikation, var heldigvis ryddet godt af vejen hos den regerende sprintverdensmester.

-  I dag var et nyt løb og jeg kunne ikke lave løbet om fra i går. Men jeg har ikke sovet godt i nat og er vågnet flere gange og bandet af mig selv. Men jeg føler mig så rutineret nu, at jeg godt kunne lægge det bag mig, og det lykkedes jo også, siger en grinende Maja Alm.

Ida Bobach viste endnu en gang, at hun er ved at lægge sin skadesperiode bag sig og løb en flot 12. plads hjem i Lohjas gade

- Det var en superflot præstation af Ida. Det er så stærkt, at hun kan være med, og det lover rigtig godt for resten af sommeren, siger sportschef Lars Lindstrøm, der ligesom resten af landsholdstruppen har VM i Estland om en måned som det primære fokus.

Landsholdsdebutanten Amanda Falck Weber løb en flot kvalifikation i formiddags og høstede vigtig erfaring i aftenens finale.

Hos mændene blev Tue Lassen bedst placerede dansker på en 22. plads. Lassen, der havde hurtigste tid af alle mænd på onsdagens sprintstafet, mistede overblikket på en post tidligt på dagens banen og tabte vigtige sekunder. Så trods et stabilt løb derfra, var tiden op til en top 10-placering for stor. Andreas Boesen løb et godkendt løb og var blot seks sekunder langsommere end Tue Lassen.

Jakob Edsen, der løb en stærk kvalifikation torsdag formiddag og kom sikkert i finalen, endte som nr. 33. Edsen lagde hårdt ud og var blot 12 sekunder efter de hurtigste på de første mellemtider, men tabte så tid på den sidste halvdel af banen.

I toppen af resultatlisten endte det belgiske sprintfænomen Yannick Michiels, der løb en formidabel afslutning og snuppede sejren, bare to sekunder foran Schweiz' Matthias Kyburz. Emil Svensk var hele 21 sekunder langsommere end sejrherren, men det viste sig at være nok til en tredjeplads.

World Cup-ugen i Finland fortsætter med mellemdistance lørdag og langdistance søndag.

Du finder arrangørernes hjemmeside her:

Resultater:
Sprintdistance - finale, World Cup, Lohja, Finland.
Kvinder: 3,4 km. 22 poster
1. Maja Alm, Danmark 12.18 min.
2. Tove Alexandersson, Sverige +0.10 min.
3. Lina Strand, Sverige + 0.25 min.
11. Ida Bobach, Danmark + 0.44 min.
38. Amanda Falck Weber, Danmark + 1.42 min.

Mænd: 3,9 km. 24 poster
1. Yannick Michiels, Belgien 12.28 min.
2. Matthias Kyburz, Schweiz +0.02 min
3. Emil Svensk, Sverige +0.21 min.
22. Tue Lassen, Danmark +0.55 min
26. Andreas Boesen, Danmark +1.01 min
33. Jakob Edsen, Danmark +1.12 min.

Foto: Kell Sønnichsen/WOC 2016

Den 24. maj blev der fundet orienteringsskærme og kigget på kort i stor stil over hele kloden. Anledningen var den anden udgave af World Orienteering Day - en verdensomspændende orienteringsdag, som blev startet af det internationale orienteringsforbund IOF i fjor. Formålet er at øge kendskabet og tilgængeligheden til sporten - og der er særligt fokus på at få skolerne med i projektet.

Herhjemme er knap 1900 deltagere foreløbig blevet registreret som deltagere - fordelt på otte events. Deriblandt hundredevis af elever, der deltog i Skolernes Find vej Dag - eksempelvis i Jelling og Næstved.


Store som små fandt vej til Allerød OKs Skovcup-afdeling i Tokkekøb Hegn. Foto: Gert Nielsen

Skovcup i Allerød havde 113 glade børn ude at finde vej i den forårsgrønne skov, og de talte sammen med deres forældre således også med i det store World Orienteering Day-regnskab.

Onsdag aften var knap 77000 deltagere registreret på verdensplan - fordelt på mere end 2000 events. Der kommer givetvis langt flere til, efterhånden som arrangementerne får indrapporteret deltagereantallet.

Følg med på World Orienteering Days hjemmeside.

De danske verdensmestre i sprintstafet var på vej mod en præstation i verdensklasse, da et ærgeligt fejlklip på sidsteturen betød, at holdet endte som diskvalificeret ved sprintstafetten i Turku. Dermed endte Danmark 2 som det bedst placerede hold med en 8. plads - Sverige løb med sejren i den første World Cup-afdeling i 2017

Det startede ellers optimalt for førsteholdet, hvor førstetursløberen Cecilie Klysner løste sin opgave på allerfineste vis ved at holde Danmark i førergruppen og løbe ind til skiftet 11 sekunder efter de hurtigste. Andreas Boesen, der i forhold til VM-konstellationen afløste skadede Søren Bobach, havde også et godt løb i bysprinten og var i mål 32 sekunder efter de førende svenskere, der sammen med Schweiz havde skabt sig et lille hul til de øvrige nationer.

Og så hev rutinerede Tue Lassen en klassepræstation frem på tredjeturen, hvor han var hurtigst af alle og dermed tog vigtige sekunder ind på Sverige og Schweiz. Bare 15 sekunder skilte således Maja Alm fra den førende svensker Helena Jansson inden den afgørende fjerdetur.

At Maja Alm er i en fysisk klasse for sig, beviste hun hurtigt på den første halvdel af banen, hvor hun langsomt åd sig ind - og på den afsluttende kilometer også gik forbi først schweiziske Elena Roos og senere Helena Jansson. De to endte i en spurtduel om sejren, som svenske Jansson trak sig sejrrigt ud af med en minimal margin. Det viste sig dog herefter, at Maja Alm havde klippet en forkert post undervejs, og dermed blev holdet diskvalificeret. Schweiz snuppede på den led andenpladsen, mens Storbritannien blev nummer tre.

- Det er bare så ærgeligt, at Maja får klippet den forkerte post undervejs. For derudover ramte vi ellers en flot dansk dag med gode præstationer over hele linjen, siger sportschef Lars Lindstrøm.

Tue Lassen løb hurtigste tid af alle herrer i onsdagens sprintstafet. Foto: Kell Sønnichsen

Også på det danske andethold, der altså sluttede som nummer otte, blev der løbet hurtigt. Ida Bobach så ud til at være sin skade kvit og var faktisk i mål få sekunder hurtigere end Cecilie Klysner på førsteholdet. Også Søren Schwartz var i stand til næsten at følge med teten, og skiftede 23 sekunder efter de førende, hvorefter Danmark 2 tabte lidt mere tid på de følgende ture.

World Cup-ugen i Finland fortsætter med den individuelle sprint torsdag, hvor der løbes kvalifikation om formiddagen, og så finale for de 40 bedste i hver klasse kl. 17 dansk tid.

Resultater:
Sprintstafet, World Cup, Turku, Finland
3,4-3,9km. 21-25 poster
1. Sverige 53.15 min. (Karoline Ohlsson, Emil Svensk, Jonas Leandersson, Helena Jansson
2. Schweiz +0.13 min. (Sabine Hauswirth, Florian Howald, Martin Hubmann, Elena Roos)
3. Storbritannien +1.13 min (Catherine Taylor, Peter Hodkinson, Ralph Street, Tessa Strain)
8. Danmark 2 +2.34 (Ida Bobach, Søren Schwartz, Magnus Dewett, Caroline Gjøtterup)
--- Danmark 3 (Amanda Falck Weber, Jakob Edsen, Thor Nørskov, Miri Thrane Ødum)
--- Danmark 1 (Cecilie Klysner, Andreas Boesen, Tue Lassen, Maja Alm)

Det er kun det bedst placerede hold fra hver nation, der får en placering i World Cup-resultaterne. 

Læs mere på arrangørernes hjemmeside

Onsdag eftermiddag tager landsholdet hul på World Cup-sæsonen i Finland, hvor der venter fire afdelinger på Danmarks bedste orienteringsløbere. Onsdag og torsdag løbes der henholdsvis sprintstafet og individuel sprint i byterræn, mens konkurrencerne flytter ud i de sydfinske skove lørdag og søndag til mellem- og langdistancen.

- World Cup-afdelingerne ligger jo her en god måned før VM, så det bliver en vigtig indikation på hvor løberne står nu. Skal man præstere til VM, så skal vi også kunne se nogle indikationer i de kommende dage på, at formen er på vej. Men når det er sagt, er der selvfølgelig stadig tid til at rykke på niveauet inden VM, siger landstræner Torbjørn Gasbjerg.

Det danske sprintstafethold med Maja Alm, Tue Lassen, Søren Bobach og Cecilie Klysner efter VM-sejren i sommer. Foto: Jeppe Ruud

Første indikator får løberne og trænerteamet onsdag eftermiddag kl. 14.50, hvor hele tre danske hold står klar på startstregen ved sprintstafetten i Turku. Der venter en kuperet bysprint på holdene, der primært skal finde poster på hårdt underlag, men også skal forbi passager med tætheder og åbne klippestykker i byen.

- Sprintstafetten er blevet lidt af et flagskib for os. Dér skal vi være med fremme og kunne matche de bedste af vores konkurrenter, siger landstræneren.

På det danske førstehold afløser Andreas Boesen den skadede Søren Bobach i forhold til konstellationen ved VM i fjor, hvor Danmark forsvarede sit verdensmesterskab. Det betyder, at holdet består af Cecilie Klysner, Andreas Boesen, Tue Lassen og Maja Alm. De stærkeste konkurrenter er sædvanligvis Schweiz og Sverige, der helt sikkert vil give de danske verdensmestre kamp til stregen.

Torsdag flytter World Cuppen længere mod øst, hvor der først venter en sprintkvalifikation om formiddagen, mens de 40 bedste i hver klasse igen skal i ilden torsdag aften i Lohja. Ligesom ved sprintstafetten er det bynære områder, der skal sprintes i - men kuperingen er noget mindre i de to individuelle sprinter.

- Torsdag er Maja Alm helt sikkert favorit til at blande sig i den absolutte topstrid, og hun har bevist for nylig at hendes form også er til det. Cecilie Klysner og Ida Bobach kan på en god dag nærme sig podieplaceringer, siger Torbjørn Gasbjerg, der henviser til iagttagelsesløbene i Estland for halvanden uge siden, hvor Maja Alm vandt sit heat på både sprint- og langdistancen. Ida Bobach viste med en syvendeplads på mellemdistancen, at hun er godt på vej tilbage mod verdenstoppen efter et skadesforløb.

- Hos herrerne er vores højeste forventninger hos Tue Lassen, der også har vist god form og bør kunne løbe sig i top 15, hvis vi skal tro på en topplacering ved VM i år. Og så regner vi også med at se gode præstationer fra resten af truppen, for løbernes præstationer i de kommende dage har betydning for udtagelsen til VM, siger Torbjørn Gasbjerg.

Skovdistancerne løbes begge i Lintukiima, der byder på kuperet, stifattigt terræn med en del åbne flader på toppen af bakkerne. Lørdagens mellemdistance er knap fem kilometer i dameklassen, mens herrerne skal ud på 5,7 kilometer med 250 meters stigning undervejs.

- Her regner vi igen med at se Maja Alm med fremme og så bliver det rigtig spændende at følge Ida Bobach, der har kunnet træne godt i den seneste tid efter hendes skadespause. Hun viste god form på iagttagelsesløbene i Estland og er meget motiveret for at være tilbage i landsholdstrøjen, siger landstræneren.

Søndagens langdistance, der runder World Cup-runden i Finland af, løbes som en jagtstart, baseret på løbernes resultater i sprintkvalifikationen og på mellemdistancen.

Læs mere på arrangørernes hjemmeside og læs artiklen: Udtagelse til World d. 24-28/5 i Finland

Konkurrencer:
Onsdag 24. maj
Sprintstafet kl. 14.50

Torsdag 25. maj
Sprint kvalifikation kl. 9
Sprint finale kl. 17

Lørdag 27. maj
Mellemdistance start kl. 9

Søndag 28. maj
Langdistance start kl. 9.10

Truppen:
Amanda Falck Weber, Tisvilde Hegn OK
Caroline Gjøtterup, Faaborg OK
Cecilie Friberg Klysner, FIF Hillerød

Ida Bobach, OK Pan
Maja Alm, OK HTF 

Miri Thrane Ødum, OK Øst Birkerød

Andreas Boesen, OK Roskilde
Björn Cederberg, Tisvilde Hegn OK 

Jakob Ekhard Edsen, Aarhus 1900 Orientering 

Magnus Dewett, OK SNAB 

Søren Schwartz, FIF Hillerød Orientering 

Thor Nørskov, OK Øst Birkerød 

Tue Lassen, Faaborg OK

Skolernes Find vej Dag blev i denne uge afviklet 5 steder rundt om i landet, med lidt mere end 1400 deltagere i alt. Der er således varmet godt op til World Orienteering Day, som er onsdag d. 24. maj, hvor flere arrangementer byder skoler velkommen til orienteringsløb.


Foto: Anders Bachhausen

Onsdag d. 17. maj havde OK Gorm inviteret 2 af deres samarbejdsskoler til stævne i den lokale Jelling Skov. Skolerne var velforberedte og havde øvet sig inden, hvilket resulterede i engagerede elever, der fandt mange poster på mangepostløbet. Ligeledes bød OK Snab 6. klassetrin fra deres samarbejdsskoler på mangepostløb og sprint i Nørreskoven, hvorimod OK Roskilde havde inviteret bredere ud og havde ca. 450 deltagere fordelt fra 4. til 6. klassetrin.

Torsdag d. 18. maj var turen kommet til Amager OK, der i Søndermarken afholdte skolemesterskab for 6. klasserne på Frederiksberg. Her gik sejren til 6.a fra Ny Hollænderskolen, hvor eleverne havde fundet mere end 18 poster hver i gennemsnit, ud af 24 mulige.

OK Syd sluttede ugen af fredag, hvor 6. klasserne fra deres samarbejdsskoler i Aabenraa var sat stævne i Hjelm Skov.

Vi håber at det gode vejr fortsætter indtil World Orienteering Day, hvor både Herning OK, Herlufsholm OK og OK Gorm (igen) afholder arrangementer for de lokale skoler. Også SkovCup i Nordsjælland er en del af World Orienteering Day.

Afholder din klub et arrangement på World Orienteering Day, så kan man stadig tilmelde det på deres hjemmeside og tælle med i målsætningen om 500.000 løbere på verdensplan.

Læs mere om World Orienteering Day

Foto: Anders Bachhausen

Skolernes Find vej Dag er støttet af Nordea-fonden og arrangeres i samarbejde med Aktiv Året Rundt.

DOF ANBEFALER

Savner du noget?

DOF fik ny hjemmeside ved årsskiftet, men du kan fortsat finde alt indhold på den gamle hjemmeside. Læs mere her

RSS Nyheder

feed-image RSS

DOF på Facebook

DOF ANBEFALER

Savner du noget?

DOF fik ny hjemmeside ved årsskiftet, men du kan fortsat finde alt indhold på den gamle hjemmeside. Læs mere her

Sponsorer

Cowi
Trimtex
Sportident
Løberen
Silva
Klinik
Godik
Sportlyzer
Grafisktrykcenter
MacUrth

Organisationer og partnere

Nordea-fonden
International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
Naturens Dag
Golden Action Days
DIF
Aktiv året rundt